Tuesday, September 24, 2013

Μουσικη στην digital εποχη.

Η παραγωγη μουσικης μεσω υπολογιστων εχει γινει πραγματικοτητα εδω και πολυ καιρο.
Υπαρχουν πολλοι που λενε οτι η χρηση πραγματικων μουσικων οργανων και τα στουντιο δεν θα πεθανουν ποτε, αλλα οσο περναει ο καιρος και οι υπολογιστες γινονται ολο και πιο δυνατοι και τα προγραμματα τοσο και καλυτερα, τοσο και φτανει κανεις στο σημειο να θυμαται τι εγινε με τις φωτογραφικες μηχανες και τα φωτογραφεια, και πραγματικα να αναρωτιεται αν περιπου το ιδιο θα γινοταν με την παραγωγη μουσικης και τα στουντιο.
Ο χρονος θα δειξει... παρακατω δυο βιντεο απο το καταπληκτικο virtual instrument -προγραμμα-, Dimension Strings της Vienna Symphonic Library.
Μεχρι στιγμης η "βιβλιοθηκη" του προγραμματος, -παιζοντας μεσω Midi keyboard που δινει οδηγιες για νοτες στον υπολογιστη-, δινει την δυνατοτητα παραγωγης περιπου 300.000 διαφορετικων ηχων απο βιολια, και συντομα οπως υποσχεται η εταιρεια, η βιβλιοθηκη του προγραμματος θα εχει περιπου 1.000.000 ηχους!!!

ΥΓ ...αν καποιος εχει την υπομονη να δει το δευτερο βιντεο, ισως να εκπλαγει οταν ακουσει οδηγιες του πως να κανουμε την ορχηστρα να παιζει με "λιγα" λαθη, γιατι ο υπολογιστης δυστυχως... παιζει ολες τις νοτες ΤΕΛΕΙΑ, εν αντιθεσει με μια πραγματικη ορχηστρα που δεν ειναι ΠΟΤΕ δυνατον να παιξει ολες τις νοτες 100% τελεια!

ΥΓ2 ...ο τεχνικος ορος για την αλλαγη σε νοτες στη μουσικη παραγωγη με υπολογιστες, ετσι ωστε να ειναι λιγακι "λαθος" και οχι τελειες, ειναι "humanazing"

ΥΓ3 ...ο παραπανω τεχνικος ορος "humanazing" δηλαδη το να αναγκαζει καποιος ενα σχεδον "τελειο"  προγραμμα να κανει λαθος ωστε το αποτελεσμα να φαινεται πιο ανθρωπινο με λιγα λαθη, αναφερεται σε "αλλους" και οχι στους Ελληνες, διοτι οπως ειναι γνωστο σε ολους, οι Ελληνες δεν κανουν ΠΟΤΕ λαθος, ουτε καν κι αυτοι που εβαλαν την Χρυση Αυγη στη βουλη!





4 comments:

Anonymous said...

Ω!
Δηλαδή και τα remix κάπως έτσι γίνονται;

Ephemeron said...

@ Αθηνά...
Για τους κοινους θνητους -οπως εγω-, που δεν μπορουν να ξοδεψουν χιλιαδες χιλιαδων για στουντιο, το remix μπορει να γινει σχετικα "ευκολα" απο καποιον που γνωριζει να χειριζεται DJ software ή software παραγωγης μουσικης. Για μενα τα software παραγωγης μουσικης, ειναι απο τα πιο ενδιαφεροντα αλλα και τα πιο πολυπλοκα προγραμματα, για μερικα απο αυτα τα προγραμματα οι οδηγιες χρησης μπορει να φτασουν στις 2000 σελιδες, και καπου εκει δυστυχως "φρικαρει" αρκετος κοσμος! Εγω τα θεωρω καταπληκτικα γιατι σου δινουν την δυνατοτητα να ανακαλυπτεις καινουργιους "δρομους" και καθε μερα να μπορεις να δημιουργεις κατι εντελως καινουργιο!

Xenoudis - Ξενούδης said...

Μελωδίες ακούω συνέχεια μέσα στο μυαλό μου. Λες να ήρθε η ώρα να δοκιμάσω σύνθεση;
Ξενούδης

Ephemeron said...

@ Xenoudis - Ξενούδης
Αν ανακατευτεις με προγραμματα μουσικης, προσοχη!
1. Υπαρχει περιπτωση να γοητευτεις τοσο οταν αρχισεις και δημιουργεις μουσικη απο το "τιποτα", που να αρχισεις να ξοδευεις απιστευτο χρονο μπροστα απο τον υπολογιστη!
2. Πρεπει να προσεξεις να εχεις, σχετικα δυνατο υπολογιστη, γρηγορο με αρκετη μνημη -τα μουσικα προγραμματα ειναι φοβερα απαιτητικα και ρουφανε "το ζουμι" του υπολογιστη φοβερα ευκολα!
3. Καλης ποιοτητας στερεο ακουστικα ($ 50 και πανω) ειναι απαραιτητο, οπως επισης ενα USB keyboard (επισης απο $ 50 και πανω), αν θελεις να παιζεις εσυ νοτες -απο οτι μουσικο οργανο μπορεις να φανταστεις με την βοηθεια των plugins(=βλεπε παρακατω)
4. Τα προγραμματα κοστιζουν, για home studio απο $ 60 και τα επαγγελματικα φτανουν μεχρι τα $ 500 και πανω! (η αληθεια ειναι οτι ακομα και αυτα που κοστιζουν $ 60 - $ 120 μπορουν να κανουν ανετα επαγγελματικη δουλεια!)
6. Εκτος απο τα προγραμματα παραγωγης μουσικης (λεγονται συνηθως DAW=Digital Audio Workstation) υπαρχουν και αλλα μικροτερα "προγραμματα" τα λεγομενα Plugins (ή Virtual Instruments) τα οποια ανοιγουν σαν "guest" μεσα στα μουσικα προγραμματα, για να παραγουν ηχους οταν καποιος παιζει νοτες στο keyboard. Και αυτα αρχιζουν απο $ 50 μεχρι... $ 500+
7. Τελος να εισαι ετοιμος για αρκετο διαβασμα... Τα μουσικα προγραμματα ειναι απο σχετικα ευκολα μεχρι φοβερα δυσκολα.
Παρ ολο οτι ολα τα παραπανω ισως να φαινονται βουνο, δεν ειναι και τοσο φοβερα τα πραγματα! Εκατονταδες χιλιαδες κοσμος, κοινοι θνητοι, σε χωρες και χωρες, λατρευουν τα μουσικα προγραμματα!
(αν ποτε χρειαστεις περισσοτερες πληροφοριες πολυ ευχαριστως να σε βοηθησω οσο μπορω, θα πρεπει σιγουρα να υπαρχουν και αρκετοι Ελληνες που τα λατρευουν)