Tuesday, September 29, 2009

Εκλογες... II

Διαβαζω σημερα απο τα ΝΕΑ on-line,

Οι θέσεις των κομμάτων για τα θέματα των ομοφυλοφίλων
Απαντήσεις σε ερωτήματα της ΟΛΚΕ
29/9/2009


Η ανακοίνωση της ΟΛΚΕ μετά τις απαντήσεις των κομμάτων:


Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 4ηςΟκτωβρίου η ΟΛΚΕ απηύθυνε προς τα πολιτικά κόμματα ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να μπορέσουν τα κόμματα να εκφράσουν τις θέσεις τους για κάποια από τα βασικά ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των λεσβιών, των gay, των αμφισεξουαλικών και των τρανς.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΠΑΣΟΚ. Οι απαντήσεις τους κρίνονται γενικά θετικές, αν και όχι απόλυτα ικανοποιητικές. Επισυνάπτουμε τις απαντήσεις των κομμάτων αυτών και υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο ερωτηματολόγιο της ΟΛΚΕ για τις ευρωεκλογές είχαν απαντήσει τα ίδια κόμματα.
Δεν απάντησαν (όπως και στις ευρωεκλογές) η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, μπορούμε όμως, να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια την αρνητική στάση τους απέναντι στα περισσότερα αιτήματά μας, από διάφορες δηλώσεις και πράξεις εκπροσώπων και κομματικών στελεχών τους:
Η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο ρητά, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση και για πρώτη φορά παγκοσμίως αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κα. Παπακώστα, όπως και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι κάθετα αντίθετα στο ενδεχόμενο της επέκτασης και ότι μελετά το θέμα. Όταν, όμως ήρθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ απέρριψε ρητά αυτό το ενδεχόμενο. Η δε κα. Παπακώστα είπε ότι δεν είναι κριτήριο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ότι (άκουσον, άκουσον) οι λεσβίες και οι gay πολίτες ήδη απολαμβάνουν ισότητας στην ελληνική κοινωνία, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ΝΔ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών.
Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, έσπευσε να δηλώσει μετά την τέλεση των γάμων των δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο (Ιούνιος 2008) ότι είναι άκυροι και ανυπόστατοι.
Δυστυχώς, η ομοερωτοφοβία χαρακτηρίζει τις δηλώσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ. Όπως για παράδειγμα του κ Ιωαννίδη που είχε πει ότι η ελληνική τηλεόραση έχει πήξει στις αδερφές, ενώ ο κ. Γιακουμάτος ως υπουργός της κυβέρνησης μάλιστα είχε πει «τι δουλειά έχω να μιλάω εγώ για τον πούστη τον Μήτσο τον υδραυλικό». Κανείς τους δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τις βάρβαρες εκφράσεις του και κανείς τους δεν έτυχε έστω κάποιας αποδοκιμασίας ή επίπληξης. Προφανώς υπάρχει στήριξη και ανοχή αυτών των θέσεων και στάσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από την ηγεσία της ΝΔ.
Το ΚΚΕ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του δεν αναγνωρίζει άλλες διαφοροποιήσεις πέρα από τις ταξικές. Θεωρούμε ότι αυτή η απαρχαιωμένη θέση είναι πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η ηγεσία του ΚΚΕ, για να κρατά τις λεσβίες και τους gay στο περιθώριο της πολιτικής του ατζέντας. Υπενθυμίζουμε δε ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει διαφορές πέρα από τις ταξικές, καθώς έχει ταχθεί κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο και υπέρ της βελτίωσης της θέσης της γυναίκας. Η κα. Μελά ψήφισε παρόν, άρα ουσιαστικά κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει πρόβλημα με τις υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια. Για τον ίδιο λόγο τάσσονται κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων. Ο κ. Σκυλάκος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ο πυρήνας του γάμου ιστορικά … είναι για να εξασφαλιστεί … η διαιώνιση του είδους, η αναπαραγωγή, ότι θα υπάρξουν τα παιδιά από το γάμο … να εξασφαλίζεται δηλαδή η αναπαραγωγή.» Ελπίζουμε να κατανοήσει το ΚΚΕ ότι βρισκόμαστε στον 21οαιώνα και ότι ο θεσμός του γάμου έχει αλλάξει από τότε που γράφτηκαν «Το Κεφάλαιο» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».
Τη στάση του ΛΑΟΣ την κρίνουμε ως εντελώς δημαγωγική και λαϊκίστικη. Ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης με δηλώσεις του προέδρου του κ. Καρατζαφέρη, στο Κοινοβούλιο που τίθεται και η ουσία το ζητήματος το ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά λέγοντας ότι υπονομεύει το γάμο. Στο ζήτημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ έθεσαν την ομοφυλοφιλία στην ίδια κατηγορία με την κτηνοβασία και την παιδοφιλία, ενώ ειρωνικά εξέφρασαν την ανησυχία τους για νομική αναγνώριση της πολυγαμίας, αν αναγνωριστούν οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών. Την τελευταία μέρα εργασιών της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ είπε ότι γενικά το κόμμα του είναι υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια κάνοντας μία ακόμα στροφή 180 μοιρών. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, γιατί καλύπτονται επαρκώς από ιδιωτικά συμφωνητικά. Βέβαια, αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε ανάγκη συμφώνου συμβίωσης ούτε για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Γενικά, μας ανησυχεί η ταύτιση των θέσεων του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, αλλά ελπίζουμε ότι η αριστερά δεν θα μας απογοητεύσει. Επίσης, με ευχαρίστηση σημειώνουμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα κατέβουν ως υποψήφιοι και ανοιχτά λεσβίες και gay. Πρόκειται για το Νίκο Μυλωνά ιδρυτικό μέλος της ΟΛΚΕ στην Ά Αθήνας και τη Σοφία Σκουλίδη στη ΄Β Θεσσαλονίκης. Και οι δύο είναι στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων.

Ολοκληρο το αρθρο εδω

11 comments:

sCaTterBraiN said...

thanx, και απορούσα για το τι έγινε με αυτά τα αιτήματα.

gay super hero said...

"Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πρωτοπορία για την καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας"

"Υποστηρίζουμε, λοιπόν, την επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για τις ΛΟΑΤ"

Γιατί οι συγκεκριμένες απαντήσεις του ΠαΣοΚ μου φαίνονται γραμμένες από τα χεράκια γνωστής και μη εξαιρετέας ακτιβίστριας;

gay super hero said...

Πάντως αν οι ίδιοι που στέλνουν τα ερωτηματολόγια τα απαντάνε κιόλας, ομολογώ ότι έχει πλάκα η υπόθεση :-)

sCaTterBraiN said...

πήγα στα ΝΕΑ και διάβασα και τα σχόλια των χρηστών. έχει σηκωθεί η τρίχα μου με το μίσος ορισμένων...

Ephemeron said...

gay super hero,
Να δουμε τι αλλο εχουμε θ' ακουσουμε μεχρι τις εκλογες...

Ephemeron said...

scatterbarin,
Α... ναι, μερικα απο τα σχολια ειναι πραγματικα "διαμαντια"
Ανοιγουν το στομα τους και βγαινουν τέρατα...

Unknown said...

καλά που τα έγραψες γιατί απορούσα τι είχε γίνει

Irene said...

@ gay super hero
"Γιατί οι συγκεκριμένες απαντήσεις του ΠαΣοΚ μου φαίνονται γραμμένες από τα χεράκια γνωστής και μη εξαιρετέας ακτιβίστριας;"

Ποια είναι αυτή η γνωστή και μη εξαιρετέα ακτιβίστρια;

Τα σχόλια των χρηστών στο σάιτ των ΝΕΩΝ δείχνουν πόσο "μπάζα" είναι αυτοί που γράφουν!

xomeritis said...

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που μισούν και συνήθως θα κάνουν την πιο πολύ φασαρία. Ας επικεντρωθούμε σ' αυτούς που μπορούμε να πείσουμε, που έχουν τη διάθεση ν' ακούσουν (είναι αρκετοί αυτοί) κι ας μην χάνουμε χρόνο κι ενέργεια με τους μισαλλόδοξούς.

gay super hero said...

@ irene

'Εβαλα με bold τις αγαπημένες της χαρακτηριστικές εκφράσεις. Όποιος παρακολουθεί τί γράφεται και από ποιον τις πιάνει αμέσως.

another george blog said...

Θα συμφωνήσω με τον Xomeriti. Εκ πείρας (μετά τους γάμους στην Τήλο) οι θετικές -ή τουλάχιστον μη αρνητικές- αντιδράσεις ήταν πάρα μα πάρα πολλές. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που μισούν, ας επικεντρώσουμε στους υπόλοιπους.