Monday, January 10, 2011

Περι Βιας και Οπλων.

Με μεγαλη λυπη μου διαβαζω και ακουω, για τα τραγικα γεγονοτα που συνεβησαν στην Arizona.
Επισης αρχισα να διαβαζω με ενδιαφερον αρθρα σε εφημεριδες, posts σε blogs, και σχολια διαφορων ατομων που αρχισαν να κανουν συγκριση για τη βια στην Αμερικη και τη βια στην Ελλαδα, και να μιλανε για τα κακα της οπλοφοριας και πολλα αλλα.
Μια και ζω στην Αμερικη, εδω και αρκετα χρονια, θα ηθελα να αναφερω μερικα πραγματα για τα οποια  σχεδον κανεις δεν κανει λογο.
Το οτι στην Αμερικη βασιλευει η βια και η εγκληματικοτητα ειναι ενα μεγαλο ψεμα.
Ενα απ αυτα τα ψεματα που κυκλοφορουν σε αλλες χωρες μονο και μονο για να ηρεμησουν τους πολιτες που εχουν φτασει στο αμην με τη βια.
Μαλιστα η Los Angeles Times πριν λιγες ημερες αναφερε σε μεγαλο αρθρο, οτι η βια στο Los Angeles  εχει πεσει τοσο κατω, ωστε να φτασει σε επιπεδα εγκληματικοτητας της δεκατιας του 60 (!)
Φιλοι μου, ολοι οσοι εχουν ερθει στην Αμερικη γνωριζουν οτι το 90% τωνΑμερικανικων σπιτιων δεν εχουν παραθυροφιλα.
Τωρα ας δωσουμε ενα μονο λεπτο, και ας φανταστουμε τι θα ειχε γινει για παραδειγμα στην Αθηνα αν το 90% των σπιτιων ή ακομα και των διαμερισματων, δεν ειχαν καμια προστασια και οποιος ηθελε απλα εριχνε μια μπουνια στο τζαμι και εμπαινε στο σπιτι. Ποσα σπιτια θα ειχαν μεινει που να μην τα ειχαν διαρηξει; Θα εμενε ποτε κανενα σπιτι αδειο ή παντα οι οικογενειες θα αφηναν καποιον πισω για να φυλαει το σπιτι;
Επισης ας φανταστουμε αν στην Ελλαδα επιτρεποταν η οπλοφορια.
Με τοσους "θερμοαιμους λεβεντες πατριωτες" και "ανεγκεφαλους επαναστατες", η  Ελλαδα οχι θα ειχε γινει κατι σαν το wild-wild West, αλλα θα ειχε σκοτωθει τουλαχιστον ο μισος πληθυσμος της χωρας...
Εφυγα απο το σπιτι μου για 3 μερες μαζι με σκυλο μου γυρω στη πρωτοχρονια, στο σπιτι δεν εμεινε κανεις, και οταν γυρισα το βρηκα οπως το αφησα, και ουτε καν με τρωγανε οι σκεψεις οσο ειχα φυγει,  οτι καποιος θα εσπαγε τα τζαμια για να με κλεψει, και ας εχω καποια πραγματα στο σπιτι που ειναι  στην κυριολεξια αναντικαταστατα.
Και ναι μεν ζω στην ερημο αλλα οχι στην ερημια, η περιοχη τριγυρω εχει πανω απο 400.000 κοσμο.
Ποσοι απο τους Αθηναιους σε ενα ισογειο σπιτι χωρις παραθυροφυλα, θα εφευγαν για εκδρομες ή διακοπες;
Προσωπικα δεν εχω οπλα, αλλα επειδη δεν εχω δεν σημαινει οτι η οπλοφορια δεν εχει να προσφερει  τιποτα το θετικο.
Τα οπλα στην Αμερικη κατα καποιο τροπο ειναι η προστασια του πολιτη.
Διοτι φιλοι μου ο κλεφτης ξερει οτι αν παραβιασει τη πορτα ή ενα παραθυρο, ο νομος δινει το δικαωμα στον ιδιοκτητη να πυροβολησει τον διαρηκτη, και ετσι ο κλεφτης θα το σκεφτει οχι μονο μια αλλα παρα πολλες φορες, το να σπασει ενα τζαμι και να μπει σε καποιο σπιτι.
Δεν ειμαι υπερ των οπλων αλλα θα ηταν σαν να εθελοτυφλουσα αν ελεγα οτι η οπλοφορια φερνει μονο αρνητικα αποτελεσματα και τιποτα το θετικο.
Η πλειοψηφια των Αμερικανων πολιτων που εχουν οπλα, δεν εχουν ποτε πυροβολησει εναντιων αλλων πολιτων.
Ο κατοχος ενος οπλου, ειναι οπως ενας ιδιοκτητης σκυλου.
Οταν το αφεντικο μαθαινει το σκυλο του να ειναι επιθετικος απεναντι σε κοσμο, δεν φταιει ο σκυλος αλλα το αφεντικο.
Οταν ενας κατοχος οπλου πυροβολει καποιον, δεν φταιει το οπλο, φταιει ο κατοχος, φταιει αυτος που τραβαει την σκανδαλη.
Τωρα βεβαια ισως καποιος να πει οτι "ναι μεν αλλα, αν δεν υπηρχε το οπλο ισως να μην υπηρχε φονος".
Κατ αυτη τη λογικη, αν καποιος συζυγος πνιξει την γυναικα του στην μπανιερα, θα επρεπε να ζητησουμε απο την εταιρια υδρευσης να σταματησει την παροχη νερου, ωστε ποτε ξανα κανενας να μην πνιξει κανενα αλλο στην μπανιερα; ή να ψηφισουμε νομο που να απαγορευει τις μπανιερες;;;

Killing in Los Angeles to 1967 levels

6 comments:

Hfaistiwnas said...

Μια βδομάδα έφυγα και φοβόμουν, το πιστεύεις;;;
Είχα την ίδια εντύπωση για την Αμερική, ό,τι γίνεται χαμός.. αλλά οκ απ'ότι διαβάζω δεν αληθεύει και πολύ.. και όντως είχα παρατηρήσει ότι δεν έχουν παντζούρια.. περίεργο μου φάνηκε πολύ!

g for george said...

Αν η οπλοκατοχή επιτρεπόταν και στην Ελλάδα, αυτή θα ήταν όντως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Στα δελτία ειδήσεων και πολύ συχνά.

Ephemeron said...

Hfaistiwna,
Φιλε μου ο κοσμος φοβαται να μπει στα σπιτια του κοσμου εδω. Και νομιζω οτι ετσι επρεπε να ειναι. Του καθενος η ιδιοκτησια δεν μπορει να ειναι "ξεφραγο αμπελι".
Σε μερικα σπιτια εχω δει πινακιδες που αντι να γραφουν "Προσοχη Σκυλος" γραφουν "Μην σας νοιαζουν τα σκυλιά. Εχουμε οπλα"
Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι ενας απο τους πολλους λογους που δεν εχουμε τη μια διαρηξη μετα την αλλη ειναι και η νομιμη οπλοφορια...

Ephemeron said...

g for george,
μμμ... αν ηταν νομιμη η οπλοφορια στην Ελλαδα... μμμ... ισως να ηταν κατι σαν... κολυμπι σε ποταμι με κροκοδειλους...

ασωτος γιος said...

δυστυχως αυτα που βλεπαμε καποτε στο σινεμα τα ζουμε και στην αθηνα
η ζωη εχει αλλαξει
η φτωχια θα φερει βια

Ephemeron said...

ασωτος γιος,
ελπιζω οχι, εδω που μενω ευτυχως δεν αυξηθηκε η βια λογω κακης οικονομιας και φτωχιας, το ιδιο και σε αλλες περιοχες... αυτο που γινεται ειναι οτι μεγαλος αριθμος ατομων εγκαταλειπει την περιοχη, και προσπαθει να αρχισει ενα καινουργιο κεφαλαιο σε μια αλλη περιοχη, σε αλλη πολη σε αλλη πολιτεια...