Sunday, April 11, 2010

Διαβαζω... XII

Αποσπασματα απο την συνεντευξη του Sam Fulwood στην Ελευθεροτυπια, με τιτλο "Ρατσισμος στα χρονια του Ομπαμα" 



"Η οικονομία, διεθνώς και στην Ελλάδα, συρρικνώνεται. Πολλοί άνθρωποι, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από οικονομική αβεβαιότητα, σκέφτονται εγωιστικά και θέλουν να είναι σίγουροι ότι η οικογένειά τους, η κοινότητά τους θα έχει προτεραιότητα. Αυτό κάνει κάποιους να είναι λιγότερο ανοιχτοί στη μετανάστευση."

"Πιστεύω ότι τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπορούν να τα διασχίσουν παράνομα. Αλλά τα περνούν παράνομα, καθώς δεν έχουν ελπίδα να τα περάσουν νόμιμα. Αν υπήρχε τρόπος να μπουν στις ΗΠΑ νόμιμα και να αναζητήσουν δουλειά χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν σ' αυτήν τη διαδικασία, θα λυνόταν το πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ο κίνδυνος όλο το Μεξικό να έρθει στην Καλιφόρνια, όπως φοβούνται μερικοί, αν έχουμε έναν νόμιμο δρόμο προς την ιθαγένεια. Δεν πιστεύω στα "μη σύνορα" και τους "μη κανόνες". Πρέπει να έχεις ένα μεθοδικό σύστημα και αυτό το σύστημα στις ΗΠΑ δεν λειτουργεί τώρα." 

"Σήμερα στην Αμερική αν κάποιος δεν συμπαθεί κάποιον άλλον εξαιτίας της φυλής του δεν το λέει. Πριν από 100 χρόνια αυτό ήταν κοινός τόπος. Δεν σε τιμωρούσε κανείς αν έλεγες ότι δεν γουστάρεις τους μαύρους ή τους Κινέζους. Σήμερα τιμωρείσαι. Οχι από το νόμο, αλλά από τις συναναστροφές σου - κάτι πολύ πιο ισχυρό από το νόμο."  

Ολη η συνεντευξη απο την Ελευθεροτυπια online ΕΔΩ 

3 comments:

sCaTterBraiN said...

πολύ ενδιαφέρον το κομμάτι αυτό της συνέντευξης. μακάρι να υπήρχε ένα μεθοδικό σύστημα στην ελλάδα και ας ήταν και μέτρια λειτουργικό. τώρα ισχύει ο νόμος της ζούγκλας.

Ephemeron said...

scatterbrain,
Πολλοι Ελληνες εχουν γινει φοβερα απολυτοι... "δεν σε θελουμε", "εξω απ την Ελλαδα", "αυτη ειναι η δικη μου χωρα δεν ειναι η δικη σου", "οχι δικαιωματα στους μεταναστες" κλπ.
Εγω αυτη τη στιγμη θεωρω οτι το Νο 1 προβλημα της Ελλαδας ειναι η κακη οικονομια και οχι οι μεταναστες.
Και για αλλη μια φορα, την κακη οικονομια ΔΕΝ την εφεραν οι μεταναστες. Τα "μεταναστευτικα" δεν ειναι αυτα που σπρωχνουν τη χωρα στο γκρεμο...
Οσο για το "νομο της ζουγκλας", κι αυτον δεν νομιζω να τον εφεραν οι μεταναστες...

sCaTterBraiN said...

συμφωνώ μαζί σου - ούτε κι εγώ λέω ότι το νόμο της ζούγκλας τον έφεραν οι μετανάστες. αλλά, έχεις δίκιο, έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση πρέπει τελικά να διευκρινίζουμε και τα αυτονόητα.