Tuesday, July 28, 2009

Γιατι πρεπει να μιλαμε, και να ακουμε...

Καθως στιβαζω εκατονταδες καλαμια για να φτιαξω την περγκολα στη πισω αυλη, οπου οι αγριολαγοι ριχνουν παρτυ καθημερινα, και καθως τα ορτυκια παρελαυνουν κατα κοπαδια στην μπροστινη αυλη, και η "εγκληματικη" γατα του γειτονα κατω στο δρομο προσπαθει να εχει για μεσημεριανο... φρεσκο ορτυκι, καθως λοιπον γινονται ολα αυτα... νατος ο διαβολος μου...
"Τι καθεσαι τωρα..." μου λεει "και ασχολεισαι εσυ, με το τι ειπε η εκκλησια και τι ειπε ο Γαβρας, και ποιος εχει δικιο ή οχι... τι σε νοιαζει εσενα;;; Τι σε νοιαζει εσενα και τον gay super hero ποσοι σκοτιστηκαν ; Τι σε νοιαζει εσενα αν ο Xomeritis συγχιζεται οταν βλεπει πλαστικα μπουκαλακια και crocs ; Τι σε νοιαζει αν το Απεναντι Πεζοδρομιο διακηρυσει ισα δικαιωματα για ολους; Τι σε νοιαζει εσενα και ολους τους αλλους, "ων ουκ εστι αριθμος" για ολ' αυτα, και τοσα αλλα;;; Μηπως δεν εχεις τιποτα αλλο να κανεις;;;"
Και καπου ο διαβολός μου εχει δικιο... εχω τοσα πολλα να κανω...
Αλλα... παντα μου μενει λιγη ωρα, λιγη ωρα για να πω δυο κουβεντες, και ν' ακουσω εικοσι.
Γιατι οταν ημουν μικρος, ηθελα να μιλησω αλλα ντρεπομουν ή δεν εβρισκα αυτια ν' ακουσουν.
Γιατι οταν ημουν μικρος ηθελα να ακουσω αλλα δεν μπορουσα να βρω καποιον να μιλησει.
Γιατι οταν γνωριζω πιο πολλα με βοηθαει να γινω πιο ανθρωπινος και να κατανοησω καλυτερα το κοσμο που ζουμε.
Με τα πολλα ο διαβολός μου κουραστηκε να με σιγοψινει, και εφυγε καταριοντας με...

Και για να γυρισω πισω στο Γαβρα αντιγραφω απο τον Ardalion
"...δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί η Ιερά Σύνοδος στον 21ο αιώνα θα πρέπει να ταυτιστεί με σκοτεινά κομμάτια της ιστορίας. Ή να απολογηθεί για εγκόσμιες πρακτικές που απάδουν του μηνύματος της Βασιλείας του Θεού, και της γενικότερης εκκλησιαστικής προοπτικής που δεν ταυτίζεται με ιστορικές δομές αλλά τις μεταμορφώνει ή, καλύτερα, τις υπερβαίνει. Για να μας πάει κάπου αλλού, εν τέλει, η Εκκλησία. Και να μας κάνει ελαφρύτερους. Χωρίς ιδεολογικά φορτία. Και κυρίως, χωρίς ψυχαναγκασμούς για λάθη τα οποία υποκριτικά αρνείται να τα δει και να τα καταγγείλει. Γιατί ο φανατισμός είναι λάθος και παθολογία… "




11 comments:

xomeritis said...

Ξέρεις πια είναι η ειρωνία; Ότι κάποτε βρέθηκα στη Δήλο και παρακολούθησα μια ελληνίδα ξεναγό, "πιστοποιημένη", να μιλάει σε ξένους τουρίστες και να λέει για τις καταστροφές είχαν κάνει οι πρώτοι χριστιανοί στους αρχαίους ναούς και τ' αγάλματα.

Πανέμορφοι οι quails σου. Μου άρεσε να χαζεύω τα μικρά ν' ακολουθούν τραινάκι, με ακρίβεια τη μαμά τους. Γελούσα πολύ...

Tales from the other side of town said...

Σχετικά με την εκκλησία που βλέπω ότι είναι ένα θέμα που σε απασχολεί και όχι άδικα, θα ήθελα να πώ τα εξής.

Δεν ρίχνω εύκολα το ανάθεμα στους παπάδες, στους εκπροσώπους της εκκλησίας. Για μένα κάνουν ένα επάγγελμα. Άλλοι είναι καλοί στο επάγγελμά τους, άλλοι κακοί. Δυστυχώς συμβαίνει οι περισσότεροι να είναι κακοί, γιατί υπηρετούν ένα δόγμα που στηρίζεται όχι στη αγάπη οπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά στην τιμωρία και τον ψυχαναγκασμό. Υπάρχουν ωστόσο λιγοστοί παπάδες που προσπαθούν να κάνουν κάτι για τον άνθρωπο - παρ' ότι άθεος, τους εκτιμώ και τους σέβομαι.

Για μένα το πρόβλημα, είναι οι ίδιες οι θρησκείες. Από εκεί ξεκινά το θέμα. Η ιστορία όλων των θρησκειών ανεξαίρετα είναι βαμμένη με αίμα, δίψα για την εξουσία, επιβολή στον άνθρωπο, διαφθορά, καταπίεση, εκμετάλευση και πολλά ακόμη. Και δεν εξαιρώ καμμία θρησκεία. Το πρόβλημα είναι ότι κάποτε ο άνθρωπος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν του προσφέρουν τίποτα, αντίθετα του κλέβουν σκέψη, όνειρα, δικαιώματα, χρήμα. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Σε ιδεολογικό επίπεδο επίσης, στηρίζονται όλες σε κάποιο δόγμα. Και από κεί ξεκινά το λάθος. Με δόγματα δεν μπορείς να πας μπροστά, ακόμη κι αν έχει καλές προθέσεις. Προτιμώ λοιπόν να θέσω την αντίθεσή μου με την εκκλησία (με όλες τις εκκλησίες παντού στον κόσμο), όχι σε επίπεδο προσώπων και εκπροσώπων, αλλά συνολικά και σε επίπεδο ιδεών.

Tales from the other side of town said...

Για να συμπληρώσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει έναν Αρχιεπίσκοπο που φαίνεται μιλείχιος, σέβεται τους θεσμούς και δεν κάνει τραμπούκικες παρεμβάσεις όπως ο προκάτοχός του. Σίγουρα αυτό είναι καλύτερο. Αλλάζει όμως τίποτα στην ουσία; Μπορεί ν' αλλάξει αυτό κάτι; Νομίζω όχι, γι' αυτό και συνέβη άλλωστε ότι συνέβη και με την περίπτωση Γαβρά...

gay super hero said...

@ tales

Kαι η αθεϊα δόγμα είναι και το παρελθόν της είναι το ίδιο αιματηρό με αυτό της θρησκείας. Προσωπικά η απόλυτα αντιθρησκευτική στάση με κουράζει ακριβώς το ίδιο με τη φανατικά θρησκόληπτη. Το ζήτημα δεν είναι να πολεμήσουμε τα δόγματα και όσους τα πιστεύουν αλλά να καταφέρουμε να μην επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και ο αντιθρησκευτικός φανατισμός δεν βοηθάει σε αυτό, αντίθετα αποπροσανατολίζει.

Τι ωραίο λαγουδάκι :-)

Ephemeron said...

Thomas,
Γρηγορα... να στειλουμε παπαδες σ' αυτη τη ξεναγο να την εξορκισουν!!!
Ναι εχουν πολυ πλακα αυτες οι ορτυκο-οικογενειες τραινακια...

Tales,
οπως ειπες..." Το πρόβλημα είναι ότι κάποτε ο άνθρωπος θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν του προσφέρουν τίποτα, αντίθετα του κλέβουν σκέψη, όνειρα, δικαιώματα, χρήμα. Αυτός είναι ο σκοπός τους."
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ

gay super hero,
Το θεμα ειναι οτι ο αντιθρησκευτισμος ΔΕΝ φερνει κανενα κακο στην εκκλησια.
Απ την αλλη πλευρα ομως οι θρησκοληπτοι μας κανουν τη ΖΩΗ ΜΑΡΤΥΡΙΟ καθημερινα μ' ολα αυτα τα... "οχι δεν μπορεις-οχι δεν εχεις δικαιωμα-μην το κανεις θα πας στη κολαση" κλπ
Και να το ξαναπω... Δεν ειναι ολοι οι χριστιανοι αρωστημενα πλασματα.
Ειναι η πλειοψηφια των "ψευτοχριστιανων" που μας κανει τη ζωη μαρτυριο.

gay super hero said...

Εγώ μπορεί να μην έχω καμία σχέση με θρησκείες (και δεν είχα ποτέ) έχει τύχει όμως να γνωρίσω ένα ένα σωρό ομοφυλόφιλους που τυχαίνει να είναι και θρήσκοι και να παλεύουν χρόνια με αυτά που αισθάνονται μέσα τους. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν διπλή απόρριψη: από μας γι αυτά που πιστεύουν, για τις ενοχές και τα ταμπού που κουβαλάνε και από την εκκλησία γι αυτό που είναι.

Οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η ιδεολογία δεν φέρνει κανένα κακό όπως λες.

Tales from the other side of town said...

gsh, προσωπικά εγώ δεν μίλησα κατά του χριστιανισμού συγκεκριμένα, αλλά όλων των θρησκειών. Μπορώ να σου πώ δε ότι έχω πολύ καλές αναμνήσεις από κάποιους καλούς παπάδες που έχω γνωρίσει. Η Πάτμος είναι το αγαπημένο μου νησί για διακοπές και ένα από τα πιο θαυμάσια φιλοσοφικά έργα που έχω διαβάσει είναι του Ιερού Αυγουστίνου.

Επίσης ποτέ δεν πρότεινα κάποιου είδους "πόλεμο" κατά οποιουδήποτε. Είμαι εναντίον οποιασδήποτε έκφασης μίσους.

Αυτό που πάντα προτείνω και που θα κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να απελευθερωθούν από όσα συνεπάγονται οι θρησκείες είναι περισσότερη παιδεία και γνώση. Μέχρι τότε βέβαια, η Πολιτεία θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι όποιες θρησκείες να μην έχουν δυνατότητες παρέμβασης και καταπίεσης των συνανθρώπων μας. Επίσης οι προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στα υπάρχοντα δόγματα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε τουλάχιστον αυτά να γίνουν πιο φιλελεύθερα.

Κάτι ακόμη: δεν νομίζω ποτέ άθεοι να κατέτρεξαν κάποια θρησκεία. Συνήθως μεταξύ τους τρώγονταν για το ποιά θα έχει την μεγαλύτερη εξουσία επί της γής (επί του ουρανού δεν ξέρω).

Τέλος, όταν λέω άθεος εννοώ ότι δεν πιστεύω μεν στην ύπαρξη του θεού, αλλά και αν υπάρχει είναι κάτι που είναι έξω από την σφαίρα των ενδιαφερόντων μου - delete. Με λίγα λόγια δεν έχω μεταφυσικές ανησυχίες. Μην που πείς ότι αυτό σημαίνει αγνωστικιστής, δεν είναι.

Ephemeron said...

Τωρα... τι να πω;;; Οτι η μονη φωτογραφια που εχω διπλα απο το κρεβατι μου, και την βλεπω καθε βραδυ πριν παω για υπνο και καθε πρωί που ξυπναω, ειναι απο το Αγιο Ορος;;; Ω... ναι!!!
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι πρεπει να κλεινω τα ματια μου σε ολα τα στραβα και τις αδικιες της εκκλησιας, και ειδικα την εκμεταλευση του αμορφωτου και φτωχου κοσμακη απο την εκκλησια.

gay super hero said...

@ tales

H παιδεία, η γνώση και η επιστήμη δεν λύνουν απαραίτητα όλες τις μεταφυσικές αγωνίες των ανθρώπων. Εσύ θεωρείς απλά ότι όσοι πιστεύουν σε κάποια θρησκεία είναι αγράμματοι και αδαείς; Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι ότι πολλοί άνθρωποι φτάνουν να υιοθετούν ένα σωρό παραεπιστημονικές δοξασίες (π.χ. η πίστη στην ύπαρξη εξωγήινων) μόνο και μόνο για να καλύψουν το υπαρξιακό κενό που αισθάνονται λόγω της υποχώρησης της θρησκευτικής πίστης.

"Δεν νομίζω ποτέ άθεοι να κατέτρεξαν κάποια θρησκεία" Να σου θυμήσω τα μαρξιστικά καθεστώτα; Την τύχη των κληρικών κατά τη Γαλλική Επανάσταση; Τη σταλινική περίοδο; Κατά τον ισπανικό και τους διάφορους λατινοαμερικάνικους εμφυλίους;

Τέλος, εφόσον αφήνεις ένα περιθώριο να υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη έστω κι αν εσύ δεν έχεις μεταφυσικές ανησυχίες, θα έλεγα ότι αυτό είναι αγνωστικισμός. Το ίδιο που πιστεύω και γω δηλαδή.

@ ΚΣ

Ο μόνος λόγος που χαίρομαι για την ύπαρξη του Αγίου 'Ορους είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής φύσης που έχει παραμείνει άσπιλο και αμόλυντο. Από την άλλη δεν παραβλέπω το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού δεν μπορεί να πατήσει σε ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας επειδή έτσι το αποφάσισε ένας βυζαντινός αυτοκράτορας πριν 10 αιώνες. Ή τον απίστευτο φανατισμό και τη διαφθορά των κατοίκων του και το συστηματικό βανδαλισμό των αρχαιοτήτων που έχουν την ατυχία να πέσουν στα χέρια τους.

Για τους πιο πάνω λόγους η ύπαρξη και μόνο αυτής της κοινότητας με εκνευρίζει αφάνταστα.

Ephemeron said...

gay super hero
Συμφωνω με το οτι το Αγιο Ορος ειναι κατι το μοναδικο.
Οσο για τα υπολοιπα... το Αγιο Ορος ειναι μια "μεγαλη ιστορια". Μπορουμε να μιλαμε για αυτο επι μερες και μερες.
Θυμαμαι σε μια απο τις επισκέψεις μου στο Αγιο Ορος ειχα παει με ενα Γερμανο φιλο. Οταν ηρθε η ωρα του φαγητου δεν αφησαν τον Γερμανο φιλο μου να καθησει στο ιδιο τραπεζι με ολους μας... Του εδειξαν το τελευταιο τραπεζι της τραπεζαριας και του ειπαν οτι, πρεπει να φαει μονος του γιατι... δεν ηταν "οπως εμεις" (χριστιανος ορθοδοξος...) Ο φιλος μου εγινε εξω φρενων. Με ρωτουσε πως ειναι δυνατον αυτοι οι ανθρωποι να ειναι χριστιανοι;;;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Γερμανος φιλος μου με ειχε καλεσει καιρο πριν, στο σπιτι τού πατερα του, ο οποιος ηταν Επισκοπος, και ο οποιος πατερας του μας παραχωρησε ενα διπλο κρεβατι να κοιμηθουμε μαζι, μια που ηξερε οτι ειχαμε δεσμο!!!
Απ' αυτο μονο, καποιος καταλαβαινει σε ποσο δυσκολη θεση βρεθηκα, με το επεισοδιο στο Αγιο Ορος...

Tales from the other side of town said...

gsh, για τα σταλινικά-κομμουνιστικά καθεστώτα γνωρίζω, οκ, έχεις δίκιο. Για τα υπόλοιπα δεν θυμάμαι πολλά πράγματα, οκ πάλι.

Όχι δεν λέω ότι όσοι θρησκεύονται είναι "αγράμματοι και αδαείς" - μακριά από μένα τέτοιες γενικεύσεις. Μην κάνεις αντιθετικά σχήματα που ούτε καν υποννόησα. Αυτό που εννόησα είναι ότι η γνώση, η παιδεία, οι επιστήμες, η έρευνα, είναι το καλύτερο όπλο για να ξεπεραστούν οι δογματισμοί, ανάμεσα σ' αυτούς και οι θρησκείες.

Όχι, δεν είναι αγνωστικισμός, άλλο πράγμα ο αγνωστικισμός. Δεν πιστεύω στην ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης, ξεκάθαρα. Συμπληρώνω μόνο ότι ακόμη κι αν δεχόμουν ότι υπάρχει, για τις ανάγκες κάποιας συζήτησης κάτι τέτοιο δεν θα μ΄ αφουρούσε. Δεν καταλαβαίνω γιατί αν δεχτούμε ότι υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη θα πρέπει να την δοξάζουμε, να την λατρεύουμε, να την υπηρετούμε, να οργανωνόμαστε σε θρησκείες κτλ κτλ.