Monday, October 11, 2010

Το τελος της "Μαριχουανα-απαγορευσης"?

Δυο μεγαλοι λογοι που περιμενουμε πως και πως τις εκλογες στην Καλιφορνια στις αρχες Νοεμβριου ειναι...
1ον. να δουμε αν οι Δημοκρατικοι θα συνεχισουν να εχουν την πλειοψηφια (ευχομαι οι Ρεπουμπλικανοι του Μπους να μην ξαναβγουν ποτε στην αρχη) και...
2ον. εαν θα νομιμοποιηθει "εντελως" η χρηση της μαριχουανας.
(η Καλιφορνια εχει ηδη εδω και χρονια νομιμοποιησει την χρηση μαριχουανας για ιατρικους λογους)
 Στις μερες μας, που η οικονομια ψαχνει να βρει τροπους για να ξεφυγει απο τους δυσκολους καιρους, ειδικα για την Καλιφορνια, εαν στις εκλογες του Νοεμβριου, τα αποτελεσματα ειναι υπερ της νομιμοποιησης, η παραγωγη και το εμποριο μαριχουανας ισως να γινει μια τεραστια επιχειρηση ΔΙΣεκατομυριων δολλαριων.

Στις αρχες του εικοστου αιωνα ειχαμε την ποτοαπαγορευση που, οπως γνωριζουμε, απετυχε δραματικα.
Για οσους "βγαινουν απ τα ρουχα τους" αυτη τη στιγμη, επειδη εκατονταδες χιλιαδες ατομα καπνιζουν μαριχουανα με ιατρικη συνταγη, θα επρεπε να πουμε οτι ακομα και την εποχη της ποτοαπαγορευσης υπηρχε καταναλωση αλκοολ με ιατρικη συνταγη, (παραδειγμα η ιατρικη συνταγη για καταναλωση αλκοολ στην παρακατω φωτογραφια απο την εποχη της ποτοαπαγορευσης)
Συνολικα 14 πολιτειες εχουν νομιμοποιησει τη χρηση της ιατρικης μαριχουανας.
Σημερα η πολη του Denver (πληθυσμος 620.000), στη πολιτεια του Colorado, εχει πανω απο 300 επιχειρησεις που πουλανε ιατρικη μαριχουανα.
Απο την αλλη πλευρα... η πολη του Denver μεσα σε μονο 9 ΜΗΝΕΣ ειχε εσοδα, μεσω φορολογιας απο τη πωληση ιατρικης μαριχουανας,  πανω απο 2.000.000 δολλαρια. (!!!)
Ριξτε μια ματια σε σχετικο βιντεο ρεπορταζ του CNN ΕΔΩ

Περιμενουμε λοιπον για τις εκλογες του Νοεμβριου, και θα ξανα-μανα-επανελθω στο θεμα, διοτι εκτος ολων των αλλων, τα ποσα που παιζονται στην υποθεση ειναι πραγματικα ΥΠΕΡΟΓΚΑ.
------------------------------------------------------------------------------------------
Ειχα ηδη γραψει το παραπανω κειμενο, και μετα απο λιγο εφτασαν στο σπιτι τα εκλογικα ψηφοδελτια, για τις ερχομενες εκλογες του Νοεμβριου, μαζι με τον οδηγο και επεξηγησεις για οτι πρεπει να ψηφισουμε.
Στην παρακατω φωτογραφια, απο τον οδηγο για τις εκλογες, μπορειτε να δειτε και να διαβασετε μια μικρη περιληψη σχετικα με την ψηφο για την νομιμοποιηση της μαριχουανας.  Μεταξυ αλλων γραφει... " ...Οικονομικα Αποτελεσματα: .... πιθανοτητα εσοδων μεσω φορων σε εκατονταδες εκατομυρια δολλαρια... και επισης πιθανοτητα να σταματησουν οι φυλακισεις χιλιαδες ατομων, και ετσι η πολιτεια να γλυτωσει δεκαδες εκατομυρια δολλαρια που ξοδευονται για φυλακες και φυλακισμενους..."

5 comments:

CsLaKoNaS said...

Φίλε Εφήμερε,

Θα σε πάω κάπου "δίπλα" για να σου θυμίσω ότι:

Τα ναρκωτικά (ηρωίνη, κόκαϊνη, κλπ) είναι το νούμερο ένα προϊόν του Καπιταλισμού! Όσο και να παράγεις το πουλάς αμέσως. Πουλάς όποτε θες εσύ και πάντα έχεις τον πελάτη να σε παρακαλάει για να του το πουλήσεις.

Σε αυτή τη "λογική" (ο Θεός να την κάμει) τα ναρκωτικά απαγορεύτηκαν και έγιναν πρώτη μπίζνα με τεράστια ποσά. Η αποποινικοποίηση όχι μόνον της Μαριχουάνας αλλά ίσως και άλλων ναρκωτικών θα αποδυνάμωνε αμέσως όλα τα καρτέλ του θανάτου.

Είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης, κατ' αρχάς, της Μαριχουάνας. Λαμβάνω όμως σοβαρά υπ' όψιν όλους όσους εγείρουν θέμα ηθικής πάνω σε αυτό το μέτρο. Επιπλέον εκείνους που υποστηρίζουν πως η Μαριχουάνα οδηγεί κατά κανόνα στα σκληρά ναρκωτικά, τους χρήστες της.

Είναι ακόμα πολύ πολύπλοκο το θέμα πάντως.

Ephemeron said...

CsLaKoNaS
γραφεις...
"Η αποποινικοποίηση όχι μόνον της Μαριχουάνας αλλά ίσως και άλλων ναρκωτικών θα αποδυνάμωνε αμέσως όλα τα καρτέλ του θανάτου."
...και συμφωνω απολυτως μαζι σου.
Απο την αλλη πλευρα δεν συμφωνω με αυτους που λενε οτι το "μαλακό θα σε οδηγησει στο σκληρο" γιατι, για παραδειγμα, αν αυτο ηταν αληθεια, και λογικα σκεπτομενοι παντα, αν ολοι οσοι καπνιζουν στην Καλιφορνια μαριχουανα επι χρονια και χρονια, επι δεκαετιες, τωρα θα επρεπε ολοι αυτοι, μετα απο τοσα χρονια μετα απο τα "μαλακά" να εχουν πάει στα "σκληρα", αλλα... δεν εχει γινει!!!

Hfaistiwnas said...

Πάντως οι δικοί μας αν σκεφτόντουσαν κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο για τα έσοδα.. για τα άλλα λίγο θα νοιαζόντουσαν..
Καλημέρα!

Ephemeron said...

Hfaistiwna,
οι καιροι αλλαζουν... εμεις;;;

Hfaistiwnas said...

Και εμείς.. προσπαθούμε τουλάχιστον!