Tuesday, August 11, 2009

Παρε το δαχτυλιδι μου... 2

Διαβασα τα κειμενα του φιλου suncitizen στο blog του (εδω 1 και εδω 2) και χαρηκα που καποιος εχει διαφορετικη αποψη απο πολλους αλλους.
Θα αρχισω με κατι που ειδα σε ενα απο τα σχολια.
"Δεν νομιζω οτι παιζει ρολο η ηλικια"
Οποιος νομιζει οτι θα μεινει για παντα νεος, θα ειναι παντα δυνατος, υγειης, και θα συνεχισει το σεξ σαν να ηταν 20 χρονων, μεχρι να πεθανει... καλυτερα να αρπαξει το τηλεφωνο και να κλεισει θεση στο πλησιεστερο τρελλάδικο.
Τιποτα, απολυτως τιποτα, δεν μπορει να αλλαξει το δρομο που εχει χαραξη η μητερα φυση για ολους μας.
Και δυστυχως, ουτε τα Armani, ουτε τα Gucci, ουτε τα BMW, ουτε καποια attitude, εχουν τη δυναμη να αλλαξουν τιποτα στη ζωη μας ή να μας σωσουν απο ολα οσα εχουμε να δουμε και να περασουμε καθως περνουν τα χρονια.
Ειναι κατι το φοβερο οταν κλεινουμε τα ματια μας γιατι δεν εχουμε τη δυναμη να αντικρισουμε την αληθεια. Οσο και να μας πειραζει σε καποια στιγμη θα πρεπει να δουμε τη πραγματικοτητα ετσι οπως ειναι, και οχι ετσι πως θα θελαμε να ειναι, γιατι ετσι μας αρεσει και γιατι ετσι μας βολευει.
Και εγω θα ηθελα να ημουν ακομα 20 χρονων και οχι 50, αλλα το τι θελω και το τι ευχομαι δεν μπορει να αλλαξει την πραγματικοτητα.
Οταν ημουν 20 πηγαινα για υπνο στις 5 το πρωϊ, αλλα... "καθε πραγμα στον καιρο του, κι' ο κολιος τον Αυγουστο"
Θυμαμαι ενα φιλο στη δεκαετια του 80 στην Αθηνα που μου ειχε πει οτι "αχ... εχεις αρχισει και εχεις ρυτιδες, σε βλεπω να χρειαζεσαι πλαστική πολυ γρηγορα..."
Μα εμενα δεν με ενοχλουν ουτε οι δικες μου ρυτιδες, ουτε οι ρυτιδες των αλλων.
Για μενα οι ρυτιδες και τα σημαδια στο προσωπο καποιου, ειναι οτι ειναι τα βουνα και τα φαραγγια, τα ποταμια και οι κοιλαδες, πανω στο προσωπο της γης.
Θυμαμαι επισης εναν αλλο φιλο, ο οποιος ειχε παθει πλακα με ενα ωραιοτατο παιδι, αλλα δεν ηθελε να συνεχισει τη σχεση γιατι... το παιδι δουλευε σε σουπερ μαρκετ, και αυτο τον ενοχλουσε πολυ. Με αλλα λογια... τα θελω ολα. Θελω να ειναι καλο παιδι, πανεμορφο, με καλη δουλια, υψηλη κοινωνικη θεση, και εισοδημα μεγαλο.
Θυμαμαι τις κλίκες στα μπαρ στην Αθηνα, αλλο αυτο παλι..., και οχι οτι δεν υπαρχουν κλίκες στα μπαρ σε αλλες χωρες, αλλα αυτες οι ελληνικές κλίκες ηταν το κατι αλλο, εντελως ρεζιλικι...
"Εγω μενω Κολωνακι..."
(οχι ακριβως... κανονικα μενεις στους Αγιους Αναργυρους, η γκαρσονιερα-γαμιστρωνα σου ειναι στο Κολωνακι...)
"Εγω εχω μπαμπα βιομηχανο... "
(ναι αλλα... αμα μαθει ο μπαμπακας σου οτι κατεβαινεις σε γκεϊ μπαρ... θα μεινεις ορφανο" )
"Εγω εχω τελειωσει πανεπιστημιο δεν ειμαι κανενας δευτεροκλασατος"
(μονο που αναφερεις το ποσο ξεχωριστος εισαι, γινεσαι αυτομάτως τριτοκλασατος)
Με λιγα λογια...
"Εγω εχω Barbie doll, εσυ δεν εχεις, δεν θελω να παιξω μαζι σου"
Το αλλο επισης, που γινοταν παρα πολυ συχνα στους γκεϊ κυκλους στην Αθηνα, μου εσπαγε παντα τα νευρα.
Δεν αισθανομαι καλα; Ειμαι μονος; Θελω να βρω καποιον αλλα... προτιμω την πιο ευκολη λυση, να παω εξω με τα φιλαρακια, τον Γιαννη, τον Βασιλη, τον Αλεκο και το Σπυρο, οπου θα παμε στα ουζαδικα να ξεπουπουλιαστούμε και να πουμε ο ενας στον αλλο ποσο ευτυχισμενοι ειμαστε ολοι μαζι μια παρεα, ή το ακομα χειροτερο... παμε ολοι μαζι παρεα, στα μπαρ για να δουμε αλλες αδερφες χειροτερες απο εμας (-παντα-) και να κανουμε χαβαλε...
Σιγα ρε παιδια... δεν φτανει ολα αυτα τα χρονια που κανανε οι ετερο -και συνεχιζουν να κανουν- χαβαλε μαζι μας;
Και μετα για ποια αδελφικοτητα, και ποια γκεϊ κοινοτητα μιλαμε;
Φυσικο ειναι αν εχουμε τετοια συμπεριφορα, να μην εχουμε σχεση.
Και αν δεν εχουμε σχεση, επειδη νομιζουμε οτι εμεις και τα φιλαρακια μας ειμαστε καλυτεροι και ολοι οι αλλοι παρακατιανοι, τοτε τι θα κανουμε οταν μας αφησουν να παντρευτουμε;
Απλα θα ξερουμε οτι μπορουμε να παντρευτουμε αλλα να μην το κανουμε;
Αν αυτα τα λιγα που αναφερα, και διαφορα αλλα, συνεχιζονται στην Αθηνα μετα απο 30 χρονια, και βασικα δεν εχει αλλαξει η συμπεριφορα των γκεϊ καθολου, τοτε τι να πω...
Ακομα και να εχουμε gay pride καθε μηνα, δεν προκειται να αλλαξουν τα πραγματα.
Πως θα γινουν αλλαγες αν εμεις οι ιδιοι δεν αλλαξουμε;

7 comments:

Βρομιστεράκι said...

"Οποιος νομιζει οτι θα μεινει για παντα νεος, θα ειναι παντα δυνατος, υγειης, και θα συνεχισει το σεξ σαν να ηταν 20 χρονων, μεχρι να πεθανει... καλυτερα να αρπαξει το τηλεφωνο και να κλεισει θεση στο πλησιεστερο τρελλάδικο."

Ναι, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το καταλάβεις στα 20-25....και ευτυχώς για αυτό :)))
Διότι, όπως πολύ σωστά είπες, κάθε πράγμα στον καιρό του :)
Μην έχουμε απαίτηση λοιπόν από τα 20χρονα να ΜΗΝ σκέφτονται έτσι... Αυτό είναι και το ατού της ηλικίας, οτι σκέφτονται ακριβώς έτσι!!! :)))

Tales from the other side of town said...

Εντάξει, αυτό είναι φυσιολογικό. Όλοι στα 20 μας σκεφτόμασταν διαφορετικά απ' ότι τώρα.

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί μπλέκεις τα ατομικά δικαιώματα που ανήκουν στην σφαίρα της ισότητας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, με θέματα ωριμότητας ή μή.

Οι γκέι είναι τόσο ώριμοι στην σκέψη και στην νοοτροπία όσο και οι στρέητ. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει να κάνει με όλα αυτά.

Ephemeron said...

βρομιστερακι και Tales,
Παιδια σεβομαι τις αποψεις σας αλλα... ας πατησουμε φρενο...
Δηλαδη... μεχρι τα 25, δεν εχουμε μυαλο, δεν εχουμε διαβασει Καβαφη ή οτι αλλο, ας μην αρχισω τωρα, γιατι δεν θα τελειωσω, και ξαφνικα μετα τα 25 ή τα 30, αρχιζουμε και διαβαζουμε Καβαφη, και το μυαλο μας δουλευει καλυτερα επειδη;;;... κατεβηκε το αγιο πνευμα;;; ή τι αλλο εγινε;;;
Και... αν ειναι ετσι οπως τα λετε, και η σεξουαλικοτητα δεν εχει να κανει τιποτα με το τροπο της σκεψης, γιατι η gay pride δεν ειναι γεματη απο ετερο που διαδηλωνουν για παρτυ μας;;;
Ααα.. ναι καταλαβα...
Τωρα καταλαβα γιατι ο Ιερος Λοχος ηταν αποκλειστικα φτιαγμενος απο γκεϊ ζευγαρια!!!
Γιατι η σεξουαλικοτητα τους δεν εχει αν κανει τιποτα με το τροπο σκεψης και ζωης...
Ααα ναι... και τα εργα του Καραβατζιο κι' αυτα δεν ειχαν τιποτα να κανουν τιποτα με την σεξουαλικη του ζωη, και τα τραγουδια του Elton John και του Freddy Mercury, επισης δεν εχουν να κανουν τιποτα με την σεξουαλικοτητα τους, και του Ζενέ τα εργα επισης δεν ειχαν τιποτα να κανουν με την σεξουαλικοτητα του, και εγω ειμαι ο Πάπας της Ρωμαιοκαθολικης εκκλησιας..

Βρομιστεράκι said...

Αγαπητέ μου KS νομίζω ότι μπερδέυεις 2-3 θέματα σε ένα και δεν βγάζω άκρη.
Τι σχέση έχει ο Καβάφης και ο κάθε Καβάφης με τις εμπειρίες που αποκτάς ο ίδιος προσωπικά όσο περνάνε τα χρόνια? Τις εμπειρίες που δεν αποκτάς παθητικά,διαβάζοντας έργα άλλων αλλά τρώγοντας τα μούτρα σου.
Και επιμένω, ευτυχώς που γίνεται έτσι γιατί με αυτό το τρόπο μόνο μαθαίνεις.
Η πλάκα είναι δε ότι παραδειγματίζεις με Καβάφη που δεν ήταν και ο αρχηγός των μακροχρόνιων σχέσεων και μαλλον φίλος στις εφήμερες απολάυσεις του σώματος.
Οστόσο μιάς και τον αναφέρεις, πάρε τους κατσουφιασμένους και φοβισμένους γέρους του, τις αναμνήσεις από τα κορμιά που αγάπησε, τα κεριά που αφήνει σβησμένα, τα παράθυρα που αφήνει κλεισμένα, τους τάφους των νέων του και την Αλεξάνδρεια που χάνει συν τόσα άλλα και πες μου... Το ίδιο τα διαβάζεις στα 25, το ίδιο στα 50, το ίδιο στα 70?
Υποθέτω όχι... Μπορείς να τα καταλάβεις τι λένε, αλλά όσο ζυγώνει ο θάνατος μπορείς να τα νοιώσεις κι'ολας.
Τώρα όσο για το Gay Pride, εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί γίνεται, πόσο μάλλον να διαδηλώσω... Γιατί? Γιατί είναι απλό, δεν βλέπω άντρες και γύναικες, gay or straight, αλλά βλέπω ανθρώπους όπου φυσικά και είναι αυτονόητο ότι πρέπει όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα. Τα βλέπω ουτοπικά? Μάλλον...
Οστόσο γνωρίζω αρκετούς έτερο που διαδηλώνουν στο gay pride.

Τώρα αναφορικά με αυτό που είπε ο Tales συμφωνώ απόλυτα. Η ωριμότητα και η σκέψη δεν έχουν να κάνουν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Όπως συμφωνώ και με αυτό που λες εσύ, ότι τα έργα gay καλλιτεχνών είναι άμεσα επηρεασμένα από τη σεξουαλικότητά τους...
Λες..."Και... αν ειναι ετσι οπως τα λετε, και η σεξουαλικοτητα δεν εχει να κανει τιποτα με το τροπο της σκεψης..."
Εδώ είναι το θέμα, δεν είπαμε για τον τρόπο σκέψης αλλά για την οριμότητα αυτής, η οποία αναγκαστικά χρειάζεται εμπειρία για να δέσει...

Tales from the other side of town said...

Αγαπητέ μου KS,

Φυσικά η σεξουαλικότητα επιρρεάζει τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο έκφρασης με καθοριστικό τρόπο. Δηλαδή, ο Ζενέ, ο Προυστ, ο Ζιντ, οι δικοί μας Καβάφης και Λαπαθιώτης και Ιωάννου, προφανώς δεν θα έγραφαν με τον τρόπο που έγραψαν αν δεν ήταν ομοφυλόφιλοι.

Όμως κατ' αρχήν οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι όλοι τους βιβλιόφιλοι. Για την ακρίβεια μία μειοψηφία τους είναι βιβλιόφιλοι. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους στρέητ. Στο λέω και λόγω επαγγέλματος. Γενικά το βιβλιόφιλο κοινό στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 8% σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες του Εθνικού Κέντρου βιβλίου και μάλιστα η πλειοψηφία του είναι γυναίκες και όχι άντρες.

Θυμάμαι ένα πολύ καλό άρθρο στο "Αμφί" της εποχής του '83 του Λουκά Θεοδωρακόπουλου. Ο Λουκάς λοιπόν ανέφερε αυτό που όλοι βέβαια γνωρίζουμε καλά: όπως και στους στρέητ, έτσι και στους ομοφυλόφιλους υπάρχει κοινωνική, πολιτιστική και ιδεολογική διαστρωμάτωση. Εν ολίγοις δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, αριστεροί, αναρχικοί, ομοφυλόφιλοι, εργάτες, άνεργοι, πλούσιοι, φτωχοί, μορφωμένοι, αμόρφωτοι κτλ κτλ. Δεν υπάρχει κοινή ιδεολογική στάση, σκέψη, κτλ κτλ. Αυτό φυσικά είναι ένα θέμα όταν θέλεις να διεκδικήσεις κάποια πράγματα, γιατί βεβαίως η ιδεολογία και η κοινωνική θέση, η μόρφωση επιρρεάζουν τον τρόπο που θα διεκδικήσεις ή όχι κάποια πράγματα. Άλλοι είναι ώριμοι, άλλοι όχι. Αυτά έλεγα πολύ σωστά ο Λουκάς. Και συμφωνώ μαζί του, καλώς ή κακώς έτσι είναι.

Αν οι ετερό έρχονται ή δεν έρχονται στα πράιντς, ίσως φταίμε κι εμείς λιγάκι που δεν έχουμε γίνει ακόμη όσο πειστικοί πρέπει. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται απλά για τα δικαιώματα μιας μόνο ομάδας, των ομοφυλόφιλων, αλλά για θέματα ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν όλους και επομένως και εκείνους. Η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και πρέπει να είναι κοινό κτήμα όλων μας, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Σ' αυτό πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και να πείσουμε και τους εαυτούς μας, αλλά και όλη την κοινωνία. Τότε ίσως να έχουμε κάνει το one step forward.

Ephemeron said...

Παιδια,
Δεν εχω ωρα αυτη τη στιγμη να γραψω πολλα (ευτυχως γιατι θα σας ζαλιζα τ' αυτιά), αλλα αυτο που προσπαθω να πω ειναι...
Αν ενας γκεϊ εχει φτασει στα 25 και ακομα δεν εχει καταλαβει οτι η ζωη του ειναι διαφορετικη λογω της σεξουαλικοτητας του, και το ποσο θα υποφερει στο μελλον λογω της σεξουαλικοτητας του, και κλεινει τα ματια του και τα αυτιά του, τοτε νομιζω οτι ειναι τουλαχιστον αφελης. Εκτος αν εγω κανω λαθος, και ειναι οντως πιο ευκολο να αλλαξουμε με τα χρονια... (αν και οι δικη μου εμπειρια ειναι οτι οσο πιο μεγαλος εισαι τοσο πιο δυσκολα αλλαζεις...)

Tales from the other side of town said...

Σ' αυτό το τελευταίο έχεις απόλυτο δίκιο πάντως, δυστυχώς.