Monday, January 2, 2012

Η αλλη πλευρα... Μερος 1ο

Salton Sea - Bombay Beach 
Περιπου δυο ωρες ανατολικα απο το Los Angeles, και μια ωρα Νοτιο-ανατολικα απο το Palm Springs, υπαρχει η μεγαλυτερη λιμνη στην Καλιφορνια. 
Η λιμνη Salton Sea οπως ονομαζεται, βρισκεται ακριβως επανω στο περιφημο ρηγμα του Αγιου Ανδρεα, και μαλιστα τα τελευταια χρονια στην ανατολικη πλευρα της υπαρχουν μερη οπου απο την λιμνη ξεπετιεται καυτη λασπη και καυτο νερο.  Εχει βαθος 16 μετρα και εκταση 1.360 τετραγωνικα χιλιομετρα. 
Ειναι τοσο μεγαλη ωστε πολλες φορες ειναι αδυνατο να δει κανεις την απεναντη πλευρα της λιμνης, ετσι ωστε να μοιαζει με θαλασσα. 
Γυρω στη δεκαετια του 1950 η λιμνη ηταν μεγαλος τουριστικος προορισμος για πολλους, αλλα δυστυχως με τα χρονια τα πραγματα αλλαξαν δραστικα προς το χειροτερο. 
Το νερο της λιμνης ειναι πιο αλμυρο απο το νερο της θαλασσας, αυτη τη στιγμη βρισκεται λιγο πανω απο το 4%, και αν ξεπερασει το 4.4% υπολογιζουν οτι ολα τα ψαρια θα πεθανουν εκτος ισως απο τα Tilapia. Τα Tilapia ειναι σχετικα μεγαλα ψαρια, το 5ο παγκοσμιως σε σπουδαιοτητα ψαρι για ιχθυοκαλλιεργεια. Η  παραγωγη το 2000 ειχε φτασει πανω απο 1.500.000 τονους, με πρωτες παραγωγους στο κοσμο την Κινα και την Αιγυπτο (επι τη ευκαιρια, χιλιαδες τονοι ψαριων Tilapia, εξαγονται μεσω τεραστιων αεροπλανων cargo, απο την Αφρικη προς Ευρωπη...) 
Δυστυχως εκτος απο την υψηλη περιεκτικοτητα σε αλατι, η λιμνη δεχεται νερα απο τις τριγυρω καλιεργειες, που περιεχουν λιπασματα κλπ, και ετσι η ποσοτητα του οξυγονου συνεχως πεφτει στην λιμνη, με αποτελεσμα μερικες φορες, οταν οι ποσοτητες οξυγονου πεσουν πολυ χαμηλα, να πεθαινουν εκατονταδες χιλιαδες ή και εκατομυρια ψαρια. 
Κανω την πρωτη μου σταση λιγο εξω απο την Bombay Beach, ενα μικρο χωριο στην ανατολικη πλευρα της λιμνης. 
Απο μακρια ολα φαινονται μια χαρα... 
...ομως οσο περισσοτερο πλησιαζω περπατωντας για να φτασω στην οχθη της λιμνης μια απιστευτα δυσαρεστη μυρουδια μου σπαει τα ρουθουνια. Χιλιαδες νεκρα ψαρια, αρκετα μεγαλα σε μεγεθος, να σαπιζουν στην ακρη της λιμνης. Οι χιλιαδες χιλιαδων μυγες και η απιστευτη μυρουδια με αναγκαζουν να παρω μερικες φωτογραφιες και να παω γρηγορα πισω στο αυτοκινητο για να συνεχισω προς την πολη... Bombay Beach. 
Στην πολη, ή χωριο, ή κοινοτητα, ή οτι εχει απομεινει τελος παντων, συμβαινει κατι το αναλογο με την οχθη της λιμνης... 
Η ολη εικονα της πολης στελνει σηματα καταστροφης, εγκαταλειψης, συψης, μοιαζει σαν πληγωμενη, κατακερματισμενη, μετα απο μακροχρονιο πολεμο...







Αφηνω την Bombay Beach και τους λιγοστους κατοικους της και φευγω για να τραβηξω αρκετα μιλια νοτιοανοταλικα... 
Καθως οδηγω στους σχεδον ερημους δρομους, ατελειωτα τραινα, 2 και 3 χιλιομετρα σε μακρος, πηγαινοερχονται ασταματητα μεσα στην ερημο, μεταφεροντας χιλιαδες κοντεϊνερς με εμπορευματα που προερχονται απο την Κινα, και που αφου κανουν μια γρηγορη σταση στο λιμανι τους Los Angeles, μετα σκορπιζονται σε ολη την Αμερικη...
Και το μικρο ταξιδι συνεχιζεται... 

ΥΓ Στην πολη δεν υπαρχει ουτε ενα super market, για τροφιμα οι κατοικοι πρεπει να οδηγησουν μιλια μακρια. Μερικες εκατονταδες ατομα εχουν απομεινει στην Bombay Beach. Οι πιο πολλοι συνταξιουχοι, χαμηλομισθοι,  drop outs (ατομα που δεν συμφωνουν με την γενικα αποδεκτη κοινωνικη ζωη). Αυτο που μου εκανε εντυπωση, ηταν οτι με οσους ηρθα σε επαφη ηταν ευγενικοι και καθολου εχθρικοι.
ΥΓ2 Στις αρχες της δεκαετιας 2000 εγιναν προσπαθειες για την αναβαθμιση ολης της περιοχης γυρω απο την λιμνη. Μεσιτες αρχισαν να πουλανε οικοπεδα και σπιτια, αλλα ξαφνικα γυρω στο 2007 με την οικονομια να πεφτει απο τον γκρεμο, και με τις τιμες των ακινητων να εχουν φτασει στα χαμηλοτερα επιπεδα επι δεκαετιες, ( σπιτια που κοστιζαν 300.000 εφτασαν να κοστιζουν... 70.000 ) ολα τα σχεδια, αναπλασεις και αναβαθμισεις σταματησαν ή εγκαταλειφθηκαν. Εκτος απο τις καλλιεργειες γυρω απο την λιμνη που ακομα πανε καλα, ολα τα αλλα βουλιαζουν σιγα σιγα μεσα στη συψη, καθως τα τρωει το αλατι, η σκουρια, ο αερας, και ο καυτος ηλιος της ερημου... 

8 comments:

ασωτος γιος said...

καλημέρα μου δοσες ιδέα για ένα οδοιπορικό στο κεντρο της αθηνας
ίσως το κάνω
μια αθηνα το βραδυ αλλιώς
αλλα αυτό είναι τόσο κοινότυπο πια
όλοι ξέρουμε την απολυτη μιζέρια της αθηνας άλλως

Ephemeron said...

ασωτος γιος
Καλη ιδεα! Κανε το-κανε το!
Ασωτε εχεις δικιο ειναι πολυ ασχημα τα πραγματα, (βλεπεις και τις δικες μου φωτογραφιες για την μιζερια εδω), αλλα νομιζω ζουμε σε καιρους που πρεπει να ανοιγουμε τα ματια μας και οχι να τα κλεινουμε οταν βλεπουμε κατι κακο, γιατι μονο ετσι θα διορθωθουν τα πραγματα...

Hfaistiwnas said...

Κρίμα είναι να μην τα βλέπουν αυτά οι αξιωματούχοι της περιοχής και να κάνουν κάτι.. θα μου πεις έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν που θα τους αποφέρουν και χρήματα και δεν έχεις και άδικο..

mahler76 said...

και αναρωτιέσαι τι μέλλον μπορεί να έχει ένα παιδί που θα γεννηθεί σε έναν τέτοιο τόπο...
Καλή σου μέρα.

Elva said...

Πολυ ενδιαφερον το πολιτικο-οικολογικο ρεπορταζ σου, Εphemeron και οι εικονες εγκαταλειψης ανθρωπων και περιβαλλοντος απογοητευουν, αλλα πιστευω οτι πρεπει και να ξυπνουν οσους ακομα ..κοιμουνται τον...υπνο του ανυποψιαστου,αδιαφορου πολιτη!Και δυστυχως ειναι πολλοι ακομα!


@mahler

Γενικα, τι μελλον μπορει να εχει ενα παιδι σε οποιοδηποτε τοπο οι πολιτικοι ξεπουλανε τους πολιτες;

Ephemeron said...

Hfaistiwna
Παντου τα ιδια φιλε μου!
Απλα θυμησου οτι αυτη τη στιγμη στην Αθηνα, μια πολη τοσο μεγαλη, αφηνουν 20 "νοματεους" να ζουν σε ενα δυαρι... κλπ κλπ
Παντου μια απ τα ιδια...

Ephemeron said...

mahler76
ολα παιζονται... και εξαρταται απο πια πλευρα τα βλεπει ο καθενας.
Μερικοι απο αυτους ειναι "ευτυχισμενοι" με τον τροπο που ζουν.
Επισης μην ξεχνας το μεγαλο ρολο που παιζει η θρησκεια. Για πολλους απο τους κατοικους της πολης το μονο που τους νοιαζει ειναι ποτε θα "συναντησουν τον Χριστο"...

Ephemeron said...

Elva
Ελαχιστοι "ξυπνανε"... γνωμη μου οτι οι πιο πολλοι, σε ολες τις χωρες κοιμουνται τον υπνο τους και ονειρευονται...
Νομιζω οτι η θρησκεια, η καθε θρησκεια, εχει κανει πολυ μεγαλυτερο κακο απο τους πολιτικους, σε ολες τις χωρες. Τους κανει να μην αντιδρουν, και να κοιμουνται με υποσχεσεις ουρανιας ζωης, αιωνιας ζωης, παραδεισων, πιλαφο-ποταμιων και παρθενων.
Το 99% του κοσμου που περιγραφω σ' αυτο το μικρο ταξιδακι δεν ειναι ουτε αναρχικοι, ουτε αριστεροι που τους πεταξαν ή αναγκαστηκαν να φυγουν, εξω απ την πολη. Ειναι χριστιανοι που ακομα ονειρευονται οτι ο Χριστος τους αγαπα (παρ ολο οτι τους αφηνει να ζουν σ' αυτη τη μιζερια!) και τους περιμενει στον ουρανο για να τους χαρισει αιωνια ζωη...