Wednesday, January 4, 2012

Η αλλη πλευρα... μερος 4ο

Slab City

Οταν o Leonard ξεκινησε να ζει στην ερημο, και πριν αρχισει να δημιουργει το "Βουνο της σωτηριας" δεν ηταν μονος. Ειχε απο την αρχη διαλεξει την τοποθεσια εδω, γιατι εδω υπηρχε η Slab City.
Η Slab City βρισκεται ακριβως πισω απο το "Βουνο της σωτηριας".

Το ξεκινημα της Slab City ηταν το τελος της στρατιωτικης βασης Camp Dunlap Marine Training Facility.
Η στρατιωτικη βαση, που ηταν κεντρο εκπαιδευσης στρατιωτων κατα την διαρκεια του Β Παγκοσμιου πολεμου, εκλεισε το Μαρτιο του 1946. Τα επομενα χρονια η βαση διαλυθηκε, τα υλικα με τα οποια κτιστηκε πουληθηκαν,  και το μονο που εμεινε πισω ηταν οι τσιμεντενιες βασεις, οι τσιμεντενιες πλακες (αγγλικα = slabs) που επανω τους ειχαν κτιστει τα διαφορα στρατιωτικα οικοδομηματα.
Μετα το κλεισιμο της βασης και την ολοκληρωτικη διαλυση της, μερικοι -ελαχιστοι- απο τους στρατιωτες, χαμηλομισθοι βετερανοι, αρνηθηκαν να φυγουν και ετσι αρχισαν να ζουν πανω στα καταλοιπα της στρατιωτικης βασης, πανω στις τσιμεντοπλακες, slabs, και ετσι ξεκινησε η Slab City. (παρακατω δορυφορικες φωτογραφιες της Slab City μεσω google maps)



Με τα χρονια προστεθηκαν και αλλοι κατοικοι, χαμηλομισθοι συνταξιουχοι, νεοι που "ψαχνονται", drop outs, αρνητες της γενικα αποδεκτης κοινωνικης καθημερινοτητας, "βαρεμενοι", ή γεματοι με "Θεία τρέλλα" οπως ο Leonard... και σιγα σιγα η Slab City εγινε ενα πολυ μικρο χωριουδακι, στη μεση της ερημου, χωρις -οπως παντα- νερο και ηλεκτρισμο. Στον ελαχιστο πληθυσμο της πολης, καθε χειμωνα πρεπει να προσθεσουμε και αρκετες δεκαδες απο αυτους, που οι ντοπιοι εδω στην ερημο ονομαζουν "snowbirds" (αποδημητικα πουλια, που ψαχνουν πιο ζεστα μερη για να περασουν τον χειμωνα) Πολλοι απο αυτους καταφθανουν με τα τροχοσπιτα τους για να ξοδεψουν τον χειμωνα, και οταν πλησιαζει το απιστευτα καυτο καλοκαιρι φευγουν για πιο δροσερα μερη, για να ξαναγυρισουν παλι τον επομενο  χειμωνα.

Σαν "σπιτια" οι κατοικοι της πολης εχουν... μονιμα αραγμενα παλια λεωφορεια, μεγαλα λεωφορεια...

ή μικρα λεωφορεια, (εδω ενα που εκμεταλευται τον ηλιο για παραγωγη ηλεκτρισμου!)

ή περιεργες κατασκευες που γινονται ενα με τα μονιμα αραγμενα τροχοσπιτα...


Η πολη ειναι περηφανη και για τα "εξωτικα" αυτοκινητα της...


εδω η εκκλησια της πολης...  

και φυσικα επειδη "η φτωχια θελει καλοπεραση" εδω και το "Range", το ας πουμε, "θεατρο" της πολης...

Η πολη παρ' ολο οτι ειναι πολυ μικρη και ταπεινη, κρυβει εκπληξεις... οπως αυτη... 

(για οσους αναρωτιουνται, η απαντηση ειναι "ναι, λειτουργει, πεταει μια χαρα!")  

ή αυτη η εκπληξη (αξιας περιπου 120.000 δολλαριων ή καπου εκει κοντα...) 

Με τα χρόνια η Slab City και τα "παρτυ" της εγιναν cult, για μερικους το να ξοδεψουν μια νυχτα στο "Range", την "καλιτεχνικη σκηνη" της Slab City, αξιζει περισσοτερο απ οτι μια βραδια σε "περιβοητα" club του Los Angeles.
Η φημη της Slab City μεγαλωνει, και το 2007 για την πολη αναφερεται για λιγο και ο γνωστος Sean Penn στην πολυ καλη ταινια του "Into the wild".
Ομως ο περισσοτερος κοσμος, ακομα και στην τριγυρω περιοχη, ουτε καν εχει ακουσει ποτε του το ονομα Slab City...
Σημερα το πρωϊ ρωτησα τον υπαλληλο του φαρμακειου, ενα 45αρη, αν γνωριζει, ή αν εχει παει ποτε  στην Slab City, η απαντηση ηταν οτι ουτε την εχει ακουσει ποτε του...
Αργοτερα οταν σταματησα στην τραπεζα, ρωτησα μια τραπεζικη υπαλληλο καπου αναμεσα στα 25 με 30, ουτε κι αυτη ειχε ακουσει ποτε της για την Slab City...
Δεν μου εκανε και μεγαλη ενυπωση που δεν την ηξεραν παρ ολο οτι ζουμε μονο μιά ωρα μακρια...
Σας αφηνω με ενα τραγουδακι, παιγμενο απο τους Airracket, στο "Range" το θεατρακι της Slab City,  και θα τελειωσουμε το μικρο ταξιδι στην ερημο, στο επομενο post...


Extra...

2 comments:

Hfaistiwnas said...

Ολόκληρη κοινωνία, με την εκκλησία της, το θέατρό της, τα σπίτια της.. μπράβο τους αφού μπορούν και αντέχουν αυτή τη ζωή..

Ephemeron said...

Hfaistiwna
Μερικοι ειναι ευχαριστημενοι με αυτα τα λιγα που εχουν...
Μερικοι αλλοι οσα και να εχουν, ποτε δεν ειναι αρκετα, ποτε δεν ειναι ευχαριστημενοι...