Sunday, March 28, 2010

Διαβαζω... XI

Απο την συνεντευξη του Αρχιεπισκοπου στα ΝΕΑ online

«Είναι παραμύθι ο πλούτος της Εκκλησίας» 

Ο Αρχιεπίσκοπος τι μισθό νομίζετε ότι παίρνει στην Ελλάδα; 2.300 ευρώ. Λοιπόν, τι χλιδή μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με 2.300 ευρώ;
---------------------------------------
Και κάτι άλλο. Αυτό το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι ένα παραμύθι. Και θα πρέπει κάποτε να απομυθοποιηθεί αυτό το θέμα.
---------------------------------------
«Λέει ο άλλος “εμείς συζούμε”. Είναι ελεύθερος. Δεν μπορώ εγώ να κανονίσω τη ζωή του. Αλλά αν μου πει “μπορώ να είμαι έτσι ελεύθερος, να έχω συμβίωση και να έχω το Ευαγγέλιο που θα με καθοδηγεί”; Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Αυτός θα επιλέξει υπεύθυνα. Αλλά από τη στιγμή που θα ζητήσει να έρθει κοντά μου δεν θα του πω επειδή συμβίωνες ή συμβιώνεις είμαστε απέναντι. Σέβομαι την ελευθερία του καθενός. Αλλά δεν μπορώ να του πω ότι καλά κάνει».
---------------------------------------
Χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας;

Πότε ήταν ενωμένη η Εκκλησία, κολλημένη με το κράτος; Το κράτος μάς απομυζά πάντα. Να μας αφήσει ελεύθερους... Εμείς οι ταλαίπωροι, από τους Βαυαρούς μέχρι πριν από 20 χρόνια, ήμασταν σκλάβοι. Αποφασίζαμε και μέσα στη συνεδρία ήταν ο βασιλικός επίτροπος και αν δεν υπέγραφε τα πρακτικά ήταν άκυρο ό,τι είχαμε αποφασίσει. Τώρα λίγο έχουμε πάρει μία αναπνοή. Και είμαστε χαρούμενοι. Και θα θέλαμε να μην έχουμε καμία σχέση, να είμαστε εντελώς ελεύθεροι. Αλλά δεν το θέλει η Πολιτεία αυτό το πράγμα.

Η Πολιτεία δεν θέλει τον χωρισμό;

Βεβαίως δεν τον θέλει. Επομένως, φτάσαμε σε ένα σημείο να πούμε ότι δεν υπάρχει σήμερα ένωση. Είμαστε δύο θεσμοί με τους ρόλους του ο καθένας χωριστά. Εκείνο που χρειάζεται είναι να διευκρινιστούν αυτοί οι ρόλοι. Και να δούμε διοικητικά ποιες είναι οι δικές μας αρμοδιότητες και ποιες της Πολιτείας.

Η Πολιτεία γιατί δεν θέλει τον χωρισμό;

Γιατί είναι έξυπνη;  

Δηλαδή; 

Κοιτάξτε, μία Εκκλησία η οποία είναι δυνατή, η οποία έστω και κάτω από αυτούς τους δεσμούς μπορεί και ζει, όταν θα είναι ελεύθερη θα έχει περισσότερες δυνάμεις. Και θα είναι και το στόμα της πιο ελεύθερο. Και οι ενέργειές της πιο ελεύθερες. Αν μας πει η Πολιτεία «δεν σας θέλουμε, φύγετε», με γεια της, με χαρά της. Εμείς ζήσαμε χωρίς κράτος. Το κράτος δεν έζησε χωρίς Εκκλησία. Ο λαός δεν έζησε χωρίς Εκκλησία. Λοιπόν, να μην τα πάμε στα άκρα. Δεν υπάρχει λοιπόν πλέον θέμα χωρισμού Εκκλησίας από το Κράτος. Είναι δύο διακριτοί ρόλοι οι οποίοι θέλουν περισσότερη επεξήγηση και διευκρίνιση.

Ολοκληρη η συνεντευξη στα ΝΕΑ online ΕΔΩ

19 comments:

Hfaistiwnas said...

2.300?? Πλάκα μας κάνει;
Και τι τα κάνει ένας άνθρωπος, που ούτε βγαίνει, ούτε γλεντάει, ούτε έξαλλη ζωή κάνει, δεν πληρώνει λογαριασμούς (γιατί αυτά στάνταρ γίνονται λειτουργικά έξοδα εκκλησίας) και γενικότερα η τρόπος και το τυπικό με το οποίο πρέπει να ζει δεν του αφήνει πολλά περιθώρια εξόδων;;; Άσε, μη μου πεις.. γίνονται μήτρες.. Μα βέβαια! Το ρίξαμε στα κοσμήματα και στο φαί... ουφ!
Καλημέρα!

b|a|s|n\i/a said...

ας δίνανε και σε εμάς 2300 με όλα τα υπόλοιπα πληρωμένα όπως αναφέρει και ο ηφαιστίωνας και να ζούσαμε χωρίς χλιδή.
και να φανταστεί κανείς ότι όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς.
μήπως είναι και τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους πλαστικά;
έχουν μπερδευτεί παντελώς. γιατί το να αποκαλείσαι εκπρόσωπος του όποιου θεού είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς σε διαλέγει ο όποιος θεός να σε κάνει εκπρόσωπό του μέσα από ένα μηχανογραφικό δελτίο σχολικών εξετάσεων.
ξεχνάνε πάντα και την βασικότερη αρχή όλου αυτού που εκπροσωπούν. ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν. εκτός αν το μεταφράζουν κυριολεκτικά. ποιος φορά χιτώνες σήμερα;
είναι για γέλια και για κλάματα η συντριπτική τους πλειοψηφία. δυστυχώς.

sCaTterBraiN said...

άλλο ο μισθός - που σε σχέση με πολλούς άλλους δεν είναι μεγάλος - και άλλο η περιουσία της εκκλησίας που είναι τεράστια (και μόνο το ετακ που πλήρωσε δείχνει το πόσο μεγάλη είναι).
τα περί χωρισμού και το ότι το κράτος δεν θέλει το χωρισμό μου φαίνονται μούφες (γιατί αν το κράτος μιλήσει περί χωρισμού, έχει να γίνει χειρότερο πανηγύρι από αυτό με τις ταυτότητες).
(στο θέμα περί συμβίωσης συμφωνώ μαζί του: αν έχεις φάει κόλλημα με το ευαγγέλιο πρέπει να ακολουθείς όλες τις μαλακίες που γράφει, όχι μόνο αυτές που σου αρέσουν).
την καλημέρα μου!

Ego mei mihi me (a) me said...

Για το Χριστόδουλο τι έχει να πει? Που η σπηλιά του Αλή Μπαμπά δεν φτουρούσε σε τίποτα μπροστά στον πλούτο που είχε συγκεντρώσει , συν τα σχέδιά του για προσωπικό μουσείο και το γεγονός ότι βίαζε παιδάκια?

Το Λαγωνικό said...

Εμ βέβαια, με τόση περιουσία και εγώ μπορώ να το παίζω έτσι άνετος.
Όταν έρθει το πράγμα όμως στο "δια ταύτα" (κόψιμο μισθών από το κράτος, επιστροφή της ακίνητης περιουσίας στο δημόσιο, απαγκίστρωση της παιδείας από την ιδεολογία της εκκλησίας κλπ) τότε να δεις γέλια που έχουν να πέσουν.

Unknown said...

Βρε Εφήμερε δεν παρατάς τους παπάδες!
Ελεος ποια. Βάλε μας κανά τεκνό φωτογραφία να πάρουμε μάτι!

Φιλιά πολλά!

Ephemeron said...

Hfaistiwna,
για γελια ή για κλαματα;;;

Ephemeron said...

b|a|s|n\i/a,
αναρωτιεται κανεις αν ο Αρχιεπισκοπος γνωριζει οτι υπαρχει κοσμος που ζει με συνταξεις 500 ευρω... και αν ναι, τι εχει να πει γι' αυτο;;;

Ephemeron said...

sCaTterBraiN,
Ο Αρχιεπισκοπος λεει η οτι "ο πλουτος της εκκλησιας ειναι παραμυθι" εσυ scatter λες οτι "η περιουσία της εκκλησίας είναι τεράστια"...
...μμμ... αναρωτιεμαι ποιος εχει δικιο;;; LOL-LOL-LOL

Ephemeron said...

Ego mei mihi me (a) me,
Χρονια πριν ενας ιερεας ειχε πει...
"αν πραγματικα υπαρχει Θεος, οι πρωτοι που θα πανε στη κολαση θα ειναι οι παπαδες"
...ηξερε τι ελεγε;;;... ή μηπως... τον ειχε κυριευσει και αυτον καποιος δαιμονας;;;... LOL

Ephemeron said...

λαγωνικό,
Eεε... σταματα και συ τωρα... LOL
Εδω το λεει ολοκληρος Αρχιεπισκοπος και συ δεν το πιστευεις...
"Αυτό το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι ένα παραμύθι."
LOL-LOL-LOL

Ephemeron said...

bear,
"Δεν μπορω, δεν με αφηνει ο αντρας μου"
(... χα-χα-χα... αυτο ειχα πει σε ενα λοχαγο στο στρατο, και επαθε καρδιακη προσβολη...)
Εχω τους λογους μου που δεν βαζω τεκνοφωτογραφιες...
Αλλα... σου αφιερωνω το επομενο post... ελπιζω να σε κανει να γελασεις...

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Αν δεν ήταν τόσο μα τόσο μακριά νυχτωμένη η Εκκλησία... θα κέρδιζε και τους νέους, εκτός από τους ηλικιωμένους!

Ephemeron said...

Asteroid,
Οπως ειπε και ο Ηρακλητος "τα παντα ρει"
...εξαιρειται η Εκκλησια φυσικα...

Hfaistiwnas said...

Κλαυσίγελως..

another george blog said...

Όταν διάβασα που είπε, τι ζωή χλιδής να κάνει κανείς με 2.300 ευρώ τον μήνα, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Και προκαλεί επικίνδυνα τον απλό κόσμο που παίρνει τον βασικό για να ζήσει.

Ephemeron said...

another george blog,
εχεις δικιο...

suncitizen said...

Έχω ένα φόβο ότι αν χωριστεί το κράτος από την εκκλησία, θα αρχίσουν να ξεπηδάνε αυθαίρετα Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όπως συμβαίνει με τους παλαιοημερολογήτες σήμερα.
Οπότε ας μην κλαίνε και πολύ που υπάρχει μία κρατική αρχή που επικυρώνει τις πράξεις της εκκλησίας.
Αν φύγει από τη μέση αυτή η αρχή, ένας που θα δηλώσει αυθαίρετα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, επειδή π.χ. θα κατηγορήσει τις εκλογές για νοθεία, θα πάρει το μερίδιο των πιστών και κληρικών του και θα κάνει σχίσμα. Κανείς πια δε θα μπορει να τον ελέγξει. Οπότε θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.

Ephemeron said...

suncitizen,
Εγω νομιζω οτι πολιτεια και εκκλησια επρεπε να εχουν παραλληλους μεν αλλα ο καθενας δικο του δρομο δε...
Μονο ετσι και η πολιτεια και η εκκλησια θα ειναι ελευθεροι να κανουν οτι θελουν και ταυτοχρονα να ενωνουν και οι δυο τις δυναμεις τους για το καλο του κοσμου...