Wednesday, March 10, 2010

Διαβαζω... Χ

Μερος απο ενα post που διαβασα στο blog  ΛΟΓΙΚΗ ΑΤΑΞΙΑ και με εκανε να κλαψω και να γελασω την ιδια στιγμη...
Απολαυστε το...

"Βρέθηκα στην Αθήνα πριν 2 εβδομάδες για να δώσω εξετάσεις στην Ακαδημία Αθηνών για μια υποτροφία. Επί τρεις μέρες με εξέταζε ο Ακαδημαϊκός κ. Αρτεμιάδης, ετών 93, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας και νυν πρόεδρος της Εθνικής Μαθηματικής Επιτροπής. Από την πρώτη μέρα τον άκουγα να συνομιλεί με τη γραμματέα, για την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας, πόσο έχει χάσει τις αξίες και τα ιδανικά της, πόσο έχει ξεπέσει κλπ κλπ κλπ. Πηγαίνοντας σπίτι έψαξα για τον σεβάσμιο γέροντα και βρήκα ότι ο Ακαδημαϊκός αυτός το 2000 εγραψε το βιβλίο Ιστορία των Μαθηματικών - Από τις σκοπιάς του μαθηματικού. εκδόσεις: Ακαδημία Αθηνών! Πήρε τόσες καλές κριτικές που θέλησε να το εκδόσει και στα Αγγλικά από την AMS (American Mathematical Society). Το βιβλίο εκδίδεται πράγματι το 2004 αλλά αποσύρεται ένα χρόνο μετά, δια παντός, ως λογοκλεμμένο. Ο σεβάσμιος γέροντας που διερύγνιε τα υμάτια του για την ηθική κατάπτωση του Έθνους είχε πάρει το 700 σελίδων βιβλίο του Morris Kline "Mathematical Thought from Ancient to Modern Times" (Oxford University Press, 1972), μετέφρασε τις 500 σελίδες και το εξέδωσε με το δικό του όνομα, στα Ελληνικά.
Η ξεφτίλα αυτή δε θα ερχόταν στο φως εαν ο -πάντα σεβάσμιος- πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας, δεν είχε τη φαεινή ιδέα να το εκδόσει και στα Αγγλικά. (!!). Μαζί με το βιβλίο του ο Έλλην ακαδημαϊκός διαγράφεται δια παντός από την AMS κάνοντάς μας προφανώς διεθνώς ρεζίλι. Η ελληνική έκδοση βέβαια συνεχίζει να κυκλοφορεί από την Ακαδημία Αθηνών σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία της χώρας.

Με τη μικρή μου ιστοριούλα προσπάθησα να δώσω τη δική μου οπτική στο θέμα των ημερών μας. Ερωτική μου αναγνώστρια, η Ελλάδα κατέρρευσε γιατί δεν υπάρχει κανένας να την κρατήσει. Όταν θεσμοί όπως η Ακαδημία Αθηνών που θα έπρεπε να είναι ταγοί της κοινωνίας απαρτίζονται από τέτοιες μετριότητες ή και κάτω του μετρίου, τι μπορεί να περιμένει κανείς; Η ιστορία της Ακαδημίας Αθηνών είναι η πλέον χειροπιαστή απόδειξη του γιατί δε μπορεί να ξεκολήσει από τη λάσπη η χώρα αυτή. Διότι αγάπη μου αν κάποιος θέλει να αξιολογήσει μία κοινωνία δεν κοιτάει ποτέ τον πάτο της. Στον πάτο υπάρχουν πάντα σκατά. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Τα σκατά, σκατά είναι, τίποτα παραπάνω. Το πρόβλημα προκύπτει όταν στην κορυφή της κοινωνίας κατακάθονται οι αιώνιοι τσανακογλύφτες, οι χειροκροτητές της Χούντας και οι κάθε λογής μετριότητες που το πρώτο (και το τελευταίο) πράγμα που κοιτάζουνε είναι ο κώλος τους."

Απο το blog ΛΟΓΙΚΗ ΑΤΑΞΙΑ

21 comments:

Hfaistiwnas said...

Καλημέρα!
Σκέψου μυαλό που κουβαλάει ο κόσμος..

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Αυτή η ιστορία, όταν είχε δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, είχε κάνει μεν κάποιο θόρυβο, αλλά, πάντως, όχι στα πρωτοσέλιδα κι όχι τόσο όσο θάπρεπε. Μόνον όσοι ενδιαφέρονταν για τα Μαθηματικά ή για την Ακαδημία ή για σκάνδαλα λογοκλοπής της έδωσαν σημασία.
Στην συνέχεια, εξαφανίσθηκε από την δημοσιότητα κι είχα μείνει με την εντύπωση ότι είχε διευθετηθεί - μέχρι που το post του φίλου CsLakonas ήρθε να μας μάθει ότι ο "σεβάσμιος γέρων" ζει (κυριολεκτικά) και βασιλεύει (στην Εθνική Μαθηματική Επιτροπή)!
Δεν έχει τιμωρηθεί, δεν έχει καν απομονωθεί κοινωνικά και επιστημονικά...
Κι αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί και αναπαράγει στην Ελλάδα την "τάξη" των απατεώνων-καταφερτζήδων, που κάνουν και λένε ό,τι θέλουν, συχνά μας διαπομπεύουν συλλογικά ως κοινωνία και χώρα, αλλά παραμένουν ατιμώρητοι.
Ως Νομικός, μπορώ να αντιληφθώ και να κατανοήσω την μη τιμωρία, για διάφορους λόγους, που έχουν σχέση με τυπικές προϋποθέσεις και ψιλά γράμματα των Νόμων. Αυτό, όμως, που δεν κατανοώ, είναι η μη απομόνωσή τους από την κοινωνία μας, από τον εκάστοτε μικρότερο ή μεγαλύτερο επαγγελματικό περίγυρο. Σε τελική ανάλυση, όμως, αυτό ακριβώς είναι, που κάνει τελικά την μεγαλύτερη ζημιά - γιατί αποτελεί κοινωνική νομιμοποίηση των ίδιων, αποδοχή των πρακτικών τους, προκαταβολή ανοχής σε ακόμη χειρόιτερα, στο μέλλον και, ασφαλώς, δημιουργία παραδείγματος για τις επόμενες γενιές...

Tales from the other side of town said...

Ο Αρτεμιάδης είναι γνωστός και δεν είναι μετριότητα, είναι άσχετος εντελώς. Έχει βγάλει μια στρατιά μαθητών του που έχουν πάρει διδακτορικά απ' αυτόν και την παρέα του, που είναι επιεικώς για τα γέλια και έχουν στελεχώσει θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.

Δυστυχώς δεν είναι μόνος - υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτόν. Ειδικά οι μαθηματικοί που έχουν διδακτορικά στην ιστορία ή στην παιδαγωγική των μαθηματικών, εάν αυτά μεταφράζονταν και πήγαιναν σε πανεπιστήμιο της Ουγκάντα, ακόμη κι εκεί θα γέλαγαν.

Για το συγκεκριμένο, που αναφέρεις, πολύ κακώς απλά διεγράφη μόνο από την AMS. Θα έπρεπε να του γίνει μήνυση για πνευματικά δικαιώματα, τόσο στις χώρες που κυκλοφόρησε, όσο και στην Ελλάδα, για να μάθει αυτός ο κάφρος (επιεικής η έκφραση), ό,τι αυτό συν τοις άλλοις είναι και παράνομο και σημαίνει βραχιολάκια στα χεράκια και όχι Ακαδημία Αθηνών. Γι' αυτό η Ακαδημία Αθηνών είναι πήχτρα στους φελλούς και τους απατεώνες.

CsLaKoNaS said...

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση. Μου συμβαίνει πρώτη φορά και είναιι μεγάλη τιμή για μένα. Δε θα τα έγραφα όλα αυτά αν δεν το είχα τριπλοδιασταυρώσει με πολλούς καθηγητές το περιστατικό. Ο άνθρωπος αυτός έχει διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και τώρα είναι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Μαθηματικών που είναι επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι τόσο πολύ λυπηρό αυτό αλλά καθόλου δε θα πρέπει να μας εκπλήσει. Κανείς αληθινά πνευματικός άνθρωπος δεν έγινε Ακαδημαϊκός στη χώρα αυτή. Ούτε ο Ελύτης ούτε ο Σεφέρης ούτε ο Ρίτσος ούτε ο Καζαντζάκης όπως και τόσοι άλλοι...

the boy with the arab strap said...

τι περιμενεις μετα , οταν ατομα που υποτιθεται θα επρεπε να ειναι ταγοι κανουν λαμογιες , τι να κανει ο καθημερινος ανθρωπος ...καταντια , επρεπε να το μηνυσουν και εδω .

Το Λαγωνικό said...

Το ψάρι πάντα βρωμάει από το κεφάλι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Θα διαφωνήσω όμως με την γενικότερη άποψη ότι:
"Αφού η ελίτ της κοινωνίας κάνει τέτοια σκάνδαλα, να μην περιμένουμε πολλά από τον απλό κόσμο".

Δεν νομιμοποιείται ο "μικρός" να κλέβει αφού κλέβει χωρίς τιμωρία ο "μεγάλος".
Μικροί (και καλά) είμαστε όλοι εμείς και κανονικά θα έπρεπε να ρίξουμε στα τάρταρα όλους τους μεγάλους (μη χέσω) που πράτουν τέτοιες βρωμιές όχι να κάνουμε τις ίδιες βρωμιές τους.

suncitizen said...

Δες και τη σημερινή μου ανάρτηση.
Η παρακμή είναι πρώτα πνευματική και κατόπιν ολική.
Η κατάρρευση είναι συνέπεια αυτής της παρακμής.
Ελπίζω να βάλουμε μυαλό τώρα που ξαναγίναμε φτωχοί...

Tales from the other side of town said...

"Ελπίζω να βάλουμε μυαλό τώρα που ξαναγίναμε φτωχοί..."

Και γώ το ελπίζω, όμως δεν το νομίζω. Βλέπω τις δηλώσεις που γίνονται μετά την επίσκεψη του ΓΑΠ στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες, και έχω την αίσθηση ότι όπως μας το παρουσιάζουν, η Ελλάδα ξαφνικά έγινε ο ομφαλός της γής. Κομπασμός, βλακεία. Εδώ αντίθετα χρειάζεται περισσότερη σιωπή και περισσότερη δουλειά. Πολύ κακή οπτική, θα την πληρώσουμε και αυτήν.

Ephemeron said...

Hfaistiwna,
Τι κουτο-πονηρια...
σε αισχρο βαθμο...
Καλημερα :)

Ephemeron said...

Asteroid,
"Σε τελική ανάλυση, όμως, αυτό ακριβώς είναι, που κάνει τελικά την μεγαλύτερη ζημιά - γιατί αποτελεί κοινωνική νομιμοποίηση των ίδιων, αποδοχή των πρακτικών τους, προκαταβολή ανοχής σε ακόμη χειρόιτερα, στο μέλλον και, ασφαλώς, δημιουργία παραδείγματος για τις επόμενες γενιές..."

Εχεις απολυτο δικιο...

Ephemeron said...

Tales,
"...Θα έπρεπε να του γίνει μήνυση για πνευματικά δικαιώματα, τόσο στις χώρες που κυκλοφόρησε, όσο και στην Ελλάδα..."
Θα επρεπε αλλα... μεταξυ του "τι θα επρεπε" και του "τι γινεται" απεραντος ωκεανος... δυστυχως...

Ephemeron said...

CsLaKoNaS,
Η χαρα δικη μου, να σπρωξω κατι που νομιζω οτι ολοι θα επρεπε να γνωριζουν...
γραφεις... "Κανείς αληθινά πνευματικός άνθρωπος δεν έγινε Ακαδημαϊκός στη χώρα αυτή. Ούτε ο Ελύτης ούτε ο Σεφέρης ούτε ο Ρίτσος ούτε ο Καζαντζάκης όπως και τόσοι άλλοι..."
Ποναει αλλα ειναι αληθεια...

Ephemeron said...

off,
ισως οι μερες μας να ειναι μερες πραγματικης αλλαγης προς το καλυτερο κι ας φαινεται συννεφιασμενος ο ουρανος... το ελπιζω...

Ephemeron said...

Το λαγωνικό
"Δεν νομιμοποιείται ο "μικρός" να κλέβει αφού κλέβει χωρίς τιμωρία ο "μεγάλος"... κανονικά θα έπρεπε να ρίξουμε στα τάρταρα όλους τους μεγάλους που πράτουν τέτοιες βρωμιές όχι να κάνουμε τις ίδιες βρωμιές τους."

Πολυ σωστα!

Ephemeron said...

Tales,
Θα παρει χρονο αλλα ελπιζω να αλλαξουν τα πραγματα προς το καλυτερο...
Οπως εδω, δες τι γινεται με gay δικαιωματα, και αλλα θεματα, οπως παιδεια, κλπ, γινονται αλλαγες αλλα πολυ αργα...
Σημερα φωναζαν στην τηλεοραση εδω, για το πως ειναι δυνατον η πολιτεια να μπορει να ξοδευει $ 80.000 το χρονο για να κραταει στη φυλακη ενα ανηλικο, αλλα δεν εχει να ξοδεψει $ 10.000 για να βοηθησει την παιδεια...
Σιγα-σιγα ο κοσμος ξυπναει...

Ephemeron said...

suncitizen,
"Η παρακμή είναι πρώτα πνευματική..."

δεν μπορω παρα να συμφωνησω...

CsLaKoNaS said...

Καλό είναι μαζί με αυτό το περιστατικό να αναφέρουμε και ένα άλλο πικάντικο ιστορικό.

Όταν στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, το μεγαλύτερος σύγχρονο Έλληνα μαθηματικό και έναν από τους μεγαλύτερους του 20ου αι., προσφέρει η θέση καθηγητήι στο Πανεπιστήμιο του Goettingen, το οποίο στο πρώτο τέταρτο του 20ου μεσουρανούσε στην επιστημονική σκέψη και δημιουργία, ο Καραθεοδωρή θέλει να δουλέψει στην Ελλάδα. Το καθηγητικό κατεστημένο του προσφέρει θέση διδασκάλου σε σχολείο της Μακεδονίας.

Πάρα πολύ ωραία...

another george blog said...

Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι ΚΑΙ αυτή αλλά ΑΥΤΗ.

STELIOS PENTARVANIS said...

Kαι εγώ είχα ακούσει γι'αυτή την ιστορία αλλά νόμιζα ότι αυτός ο κύριος θα είχε χάσει την θέση του εκτός από την υπόληψή του και βέβαια ότι το βιβλίο θα είχε αποσυρθεί και από την Ελληνική αγορά. Τελικά τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο δείχνουν.

Ephemeron said...

another george blog,
Δυστυχως...

the wrong man,
ας ελπισουμε οτι τα πραγματα θα αλλαξουν...

Βρομιστεράκι said...

Τι καταθλιπτική κατάντια...