Friday, October 31, 2014

Λογικη; ποια λογικη;;; Εδω ειναι Ελλαδα! δεν ειναι παιξε-γελασε!





(screencaptures απο το Πρωτο Θεμα και απο εκπομπες του ΣΚΑΪ)

Σαν να μην εφταναν ολα τα παραπανω απιστευτα χάλια, να ξαφνικα στα ΜΜΕ και η εγκυκλιος που εστειλε η αρχιεπισκοπη σε ολες τις μητροπολεις για να ενημερωθουν οι πιστοι

Δεν καταλαβαινω κατι... γιατι χρειαζεται δηλωση απο καποιον για να γινει καυση;;; 
Στην Αμερικη εαν καποιος πεθανει οι συγγενεις του αποφασιζουν εαν θα το θαψουν ή οχι, εαν θα τον ψαλουν στην εκκλησια ή οχι, αν θα τον καψουν ή οχι, και δεν χρειαζεται καμια απολυτως πιστοποιημενη δηλωση πριν ή μετα τον θανατο απο κανενα! 
Στην Ελλαδα ομως επειδη η θαλασσα της και ουρανος της ειναι διαφορετικα απο τις αλλες χωρες η κατασταση ειναι "λιγακι" διαφορετικη, εαν καταλαβαινω καλα διαβαζοντας την εγκυκλιο... 

"Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, μέ ἀφορμή τό νέο νομοθετικό καθεστώς γιά τήν ἀποτέφρωση νεκρῶν, σύμφωνα μέ τά ἄρθρα 48 καί 49 τοῦ Νόμου 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 156/1-8-2014, τ. Α΄), κατά τήν Συνεδρία Αὐτῆς τῆς 14ης μηνός Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἐπελήφθη καί τοῦ ζητήματος τούτου καί ἀπεφάσισε νά σᾶς ἐνημερώσει περί τῶν κανονικῶν συνεπειῶν ἀπό τήν ἀποτέφρωση τοῦ σώματος.

Μέ τά ἄρθρα 48 καί 49 τοῦ Νόμου 4277/2014 ὁ νομοθέτης δέν λαμβάνει ὑπ’ ὄψιν τίς θρησκευτικές πεποιθήσεις τοῦ νεκροῦ. Ἐάν ὁ θανών δέν εἶχε ἐκφρασθεῖ ἐν ζωῇ περί τῆς μετά θάνατον ἐπιθυμίας ταφῆς ἤ ἀποτεφρώσεως τοῦ σώματός του*, ἡ ἀποτέφρωση δύναται νά λάβει χώρα μέ μόνη τή δήλωση τοῦ/τῆς συζύγου ἤ «συντρόφου», μετά τοῦ/τῆς ὁποίου/ας ἔχει συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης», ἤ τή δήλωση τῶν συγγενῶν πρώτου ἤ δευτέρου βαθμοῦ." 

* Ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος ἀποδεδειγμένως οἰκειοθελῶς ἐδήλωσε τήν ἐπιθυμία περί καύσεως τοῦ σώματός του, δηλώνει τήν αὐτονόμησή του καί ὡς ἐκ τούτου δέν τελεῖται Νεκρώσιμος Ἀκολουθία καί Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ αὐτοῦ. 

Συγνωμη αλλα... μηπως υπαρχει καποιος σε αυτη τη χωρα, τη χωρα του πνευματος, της φιλοσοφιας, της δημοκρατιας, καποιος που να μπορει να μου εξηγησει με λογικα επιχειρηματα, γιατι πριν τον θανατο καποιος ή καποιοι αλλοι μετα τον θανατο του θα πρεπει να κανουν δηλωση ωστε να μπορει να γινει καυση νεκρου;;; Χωρις δηλωση δεν γινεται;;;  
Ελλαδα.... το  2014  και μη χειροτερα!!! 

22 comments:

Anonymous said...

Και άντε σου λέω, δεν με πειράζει να μπω στη διαδικασία να το δηλώσω. Αυτοί μετά φαντάζονται ότι εγώ που θέλω καύση, μπορεί να θέλω νεκρώσιμη ακολουθία ή μνημόσυνα; Πόσο ηλίθιοι πια;

Ephemeron said...

@ Αθηνά...
Φοβερα πραγματα το ετος 2014 !!!
Τι να πρωτοπει κανεις;;
Αν και το ξερουν οτι σε αλλες χωρες ειναι δυνατον και να ψαλουν τον νεκρο στην εκκλησια και μετα να τον καψουν, αλλα οι δικοι μας σου λενε "ΟΧΙ με τιποτα! εδω ειναι Ελλαδα και θα το κανουμε οπως θελουμε ΕΜΕΙΣ, γιατι ετσι ΜΑΣ αρεσει"
Την εχει φαει το "πνευμα" την Ελλαδα...

Ephemeron said...

@ Αθηνά...
Τελικα η Ελλαδα ειναι η χωρα των δηλωσεων! για να γινει μια δουλεια πρεπει να εχεις κανει δηλωση... δηλωση του νομου 150, δηλωση ΙΚΑ, δηλωση πολυτεκνου, δηλωση απορου ορφανου, δηλωση αναπηρου πολεμου, δηλωση για αυτο, δηλωση για εκεινο, και τωρα... και δηλωση καυσης νεκρου!
Τι αλλο θα ακουσουμε σ' αυτη τη χωρα ρε γαμ...;;;

(..σταματαω γιατι με εχει πιασει ασχημη διαθεση για χοντρο βρισιμο...)

mahler76 said...

Αν δεν βαριόμουνα θα πήγαινα σε μια εκκλησία αύριο να ακούσω τα κουλά που θα λένε οι παπάδες στο ποίμνιο για την καύση χαχα

CsLaKoNaS said...

Εδώ η Εκκλησία έχει δίκιο...Σκέψου το λίγο και θα δεις...

ασωτος γιος said...

αν υπαρχει θεος ειμαι σιγουρος οτι γελαει με τις παπαδιες και τα νομικα τους τερτιπια! αν υπαρχει θεος ξερει καλυτερα απο μας οτι η ψυχη δεν εχει αναγκη

Ephemeron said...

@ mahler76
Οτι και να πουνε, θα ειναι δικη τους ερμηνεια κομενη και ραμενη στα μετρα τους, οπως παντα!

Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
Δηλαδη... η Ελληνικη Εκκλησια στην Αμερικη αρνειται νεκρωσιμη ακολουθια εαν ο νεκρος αποτεφρωθει;;;
Και ΟΛΕΣ οι αλλες εκκλησιες στο θεμα της αποτεφρωσης κανουν λαθος, αλλα η Ελληνικη, οπως παντα, ειναι σωστη;;;

Ephemeron said...

@ ασωτος γιος
"αν υπαρχει θεος ξερει καλυτερα απο μας οτι η ψυχη δεν εχει αναγκη"

Ετσι ακριβως!!!

CsLaKoNaS said...

Εφήμερε,

Ψυχραιμία !!! :)))

Όλες οι Εκκλησίες του κόσμου έχουν δόγματα, τα οποία ακολουθούν. Ο πιστός κάθε εκκλησίας για να είναι πιστός οφείλει να ακολουθεί και αυτός με τη σειρά του τα αντίστοιχα δόγματα.


Συγκεκριμένα, ένα από τα δόγματα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας είναι η πίστη στη 2α παρουσία την οποία για να "βιώσει" ο πιστός πρέπει να μην έχει αποτεφρωθεί.

Αυτό είναι το επιχείρημα. Καλό κακό αυτό είναι. Εγώ που δεν είμαι πιστός δε με αφορά. Όσοι το πιστεύουν καλά κάνουν και το πιστεύουν.

Από εκεί και πέρα δε μπορώ να αναγκάσω ως κράτος την εκκλησία να παραβεί τα δόγματά της. Με χαρά μου βλέπω πως ένα θέμα όπως η καύση νεκρών μπλοκαρισμένο επί χρόνια στην Ελλάδα λόγω της Εκκλησία τώρα ξεμπλοκάρει με υπαναχώρηση της Εκκλησίας η οποία διατηρεί το δικαίωμά της να εξασκεί όπως η ίδια πιστεύει το λειτούργημά της.

Σε αυτό το θέμα προειδοποιεί τους πιστούς που θέλουν να αποτεφρωθούν πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει ένα βασικό της δόγμα και δε μπορεί να τελέσει νεκρώσιμη ακολουθία.

Δεν αφορίζει κανέναν και δεν μπλοκάρει τον πολύ σωστό, κατά τη γνώμη μου, θεσμό της καύσης νεκρών.

Αν κάποιος θέλει και καύση και νεκρώσιμη ακολουθία ας αλλάξει δόγμα.

Το πρόβλημα θα ήταν αν η Εκκλήσία παρενέβαινε στα του κράτους απαιτώντας να παγώσει το νομοσχέδιο, όπως π.χ. είχε γίνει τότε με τις ταυτότητες.

Ο Ιερώνυμος έχει κρατήσει πολύ καλή στάση μέχρι τώρα. Επίσης πολύ θετικά είναι και τα μηνύματα από το Βατικανό με τον Φραγκίσκο που υιοθετεί πολύ φιλελεύθερες απόψεις.

Πηγή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού αποτελεί πλέον κατά κύριο λόγο το Ισλάμ. Εκεί πρέπει, νομίζω, να στρέψουμε την προσοχή μας....

Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
Ειμαι πολυ ψυχραιμος μην ανησυχεις. :)
Σαφως και ειναι δικαιωμα της Εκκλησιας να εχει οτι δογματα θελει, δικαιωμα της!
Αυτο που πρεπει να μου δωσεις να καταλαβω ειναι γιατι εγω πρεπει να κανω δηλωση για καυση εαν ο πατερας μου δεν ειχε κανει καμια δηλωση εν ζωη! Δικος μου ειναι ο νεκρος κι οτι θελω τον κανω, δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να κανω δηλωση για να καψω τον πατερα μου, ποιο ειδικα δογμα της εκκλησιας λεει οτι πρεπει να κανω ΔΗΛΩΣΗ για να καψω τον πατερα μου! Σε ποιο φλιτζανι του καφε το ειδαν αυτο καποιοι αγαπητε;;;

Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
Δηλαδη... εαν πεθανω, και η αδελφη μου προσπαθησει να κανονισει με την τοπικη εκκλησια εδω του Αγιου Γεωργιου, για νεκρωσιμη ακολουθια, (η οποια βρισκεται μολις ενα τετραγωνο μακρια απο τους πιο ακριβους δρομους των ΗΠΑ) θα πουν στην αδερφη μου... "αα... εμεις ειμαστε υπερανω χρηματων, και βαλτε τη δωρεα των 30.000 ψωρο-δολλαριων εκει που ξερετε, γιατι αν θελετε καυση ακολουθια δεν εχει";;;
Θα πρεπει να ημουν τουλαχιστον ηλιθιος να το πιστευα!!! :)

Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
Γραφεις...
"Συγκεκριμένα, ένα από τα δόγματα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας είναι η πίστη στη 2α παρουσία την οποία για να "βιώσει" ο πιστός πρέπει να μην έχει αποτεφρωθεί."

Και που ειναι ολα τα οστα εκατομυριων ατομων που πεθαναν; Τι εγιναν; Που πηγαν;;; Τα καταστρεφουν οι ιδιοι μετα απο λιγο, τα ριχνουν σε πηγαδια με οξεα, τα κανουν σκονη, τα πετανε στα σκουπιδια -οπως στις φωτογραφιες παραπανω-κλπ. και μετα λεει...εχουμε "πιστη και παραδοση" υπερ ταφης γιατι τα οστα θα σηκωθουν απο τους ταφους; απο ποιους ταφους; ποια οστα θα σηκωθουν;;; εχουμε τρελλαθει εντελως;;; ποια οστα;;; που ειναι τα οστα εκατομυριων που εχουν πεθανει μεχρι τωρα;;;
Συγνωμη... μιλαμε σοβαρα τωρα ή απλα γραφουμε σχολια για να κανουμε πλακα; :)

Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
Εαν ομως δεν μιλαμε σοβαρα και κανουμε αστεια, τοτε θα ελεγα μην χασεις τον χρονο σου ψαχνοντας τι εγιναν τα οστα εκατομυρων ατομων που πεθαναν, θα σου πω εγω τι εγινε και εξαφανιστηκαν εκατονταδες χιλιαδες σκελετοι...
Τα στειλανε για διακοπες στη Μυκονο, με το προγραμμα "Διακοπες για ολους" κατω απο την αιγιδα του υπουργειου πολιτισμου σε συνεργασια με την αρχιεπισκοπη. :)
Καλο μηνα!

CsLaKoNaS said...

Εφήμερε:

1. Η Εκκλησία θεωρεί πως η σωτηρία της Ψυχής μας είναι κάτι που αφορά εμάς τους ίδιους οπότε σωστά ζητάει δήλωση από τους ίδιους τους πιστούς πως οι τελευταίοι έχουν "λάβει γνώση" της θέσης πως αποτέφρωση και νεκρώσιμη ακολουθία για την εκκλησία της Ελλάδας δεν πάνε μαζί.

2. Το θέμα των χρημάτων και της δωρέας δεν αφορά τα δόγματα. Αν υποθέσουμε πως εγώ θέσω θέμα στην Εκκλησία της Ελλάδας ότι για να λάβει μία δωρεά μου πρέπει και να μου κάνει την κηδεία και να με κάψει και να με μνημονεύει και η Εκκλησία το αποδεχθεί τότε αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αν συμβεί (που μπορεί και να συμβεί) το συζητάμε.

3. "Χους ει και εις χουν απελεύσει..." λέει η Εκκλησία. Για τα κόκαλα έχεις δίκιο, πράγματι υπάρχει θέμα σε σχέση με το δόγμα αυτό και πρέπει να τεθεί ως ζήτημα, αν δεν έχει ήδη γίνει. Δε γνωρίζω όμως την επίσημη θέση της Εκκλησίας.



Θα δεις όμως ότι το πράγμα θα κυλήσει όπως σε όλες τις χώρες: Στην αρχή πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις όμως σιγά σιγά τα πράγματα ομαλοποιούνται στην κατεύθυνση της ΛΟΓΙΚΗΣ:

Το θέμα της καύσης των νεκρών είναι πρωτίστως θέμα δημόσια υγείας. Τα νεκροταφεία ό,τι προδιαγραφές και αν τηρούν παραμένουν εστία μόλυνσης. Απ' την άλλη οι τάφοι είναι λίγοι και πανάκριβοι. Έτσι συντηρείται ένας τομέας οικονομίας εντελώς αντιπαραγωγικός.

Όλα αυτά θα καμφθούν, και η στάση της Εκκλησίας σε αυτό το θέμα είναι θετική, εικάζω λόγω του Ιερώνυμου ο οποίος είναι αξιοπρεπέστατος σε σχέση με τον προηγούμενο.


Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
Με εχεις μπερδεψει τοσο πολυ που ζαλιστηκα...

Στο πρωτο σου μηνυμα γραφεις...
"Εδώ η Εκκλησία έχει δίκιο...Σκέψου το λίγο και θα δεις..."

Και τωρα γραφεις...
"Θα δεις όμως ότι το πράγμα θα κυλήσει όπως σε όλες τις χώρες: Στην αρχή πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις όμως σιγά σιγά τα πράγματα ομαλοποιούνται στην κατεύθυνση της ΛΟΓΙΚΗΣ"

Αυτο δεν λεω κι εγω απο την αρχη; ...οτι αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει Λογικη! απλα πεταμε χαζοχαρουμενοι σε ενα διατημοπλοιο με το ονομα "Δογμα και παραδοση", και αυτη τη στιγμη ειμαστε καπου στον αστερισμο της μπαρουφας!

CsLaKoNaS said...

Εφήμερε,

Η στάση της Εκκλησίας είναι ΣΩΣΤΗ διότι:

α. Ενώ είναι αντίθετη με την Καύση και ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να κανείς να Την αναγκάσει να πάει κόντρα σε αυτό που πιστεύει,

ΕΝΤΟΥΤΙΣ

β.Δε ζητάει να παγώσει το νομοσχέδιο.

Δικά της γένια δικά της και τα χτένια, όσο δεν ανακατεύεται σε θέματα της πολιτείας τα οποία είναι

Α. Η Δημόσια Υγεία (σε σχέση με τα νεκροταφεία τα οποία είναι εστία μικροβίων).

Β. Η παραοικονομία των νεκροταφείων η οποία είναι εντελώς αντιπαραγωγική.

Γ. Η αρχή της ατομικής μας ελευθερίας στο ότι το σώμα είναι ιδιοκτησία μας και το ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ (εφ' όσον δεν εξασκούμε βία σε κάποιον άλλο).

Εφ' όσον λοιπόν η στάση της Εκκλησίας πληροί δεν παρεμβαίνει στα τρία σχετικά ζητήματα με την Καύση νεκρών, ας ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ...

Θέλει να κάνει κηδεύει; Μπράβο...Δε θέλει ; πάλι Μπράβο...Δε με νοιάζει...Ας νοιάξει τους πιστούς και τα δόγματα τα οποία οι ίδιοι ακολουθούν...

Όπως εγώ θέλω να καώ μετα θάνατον αυτοί ας μπαίνουν σε τάφους....

Ephemeron said...

@ CsLaKoNaS
...και καπως ετσι τελικα, φτανουμε στο "λογικο" συμπερασμα οτι... η εκκλησια εχει δικαιωμα να μου ζηταει να κανω ΔΗΛΩΣΗ για να καψω τον πατερα μου! γιατι αν δεν κανω ΔΗΛΩΣΗ... δεν εχω δικαιωμα να καψω τον πατερα ΜΟΥ!!!
Τρεις λαλουν και δυο χορευουν!
Γι αυτο λεω, ασε καλυτερα γιατι δυστυχως ακομα ειμαστε στον αστερισμο της μπαρουφας.

xristin said...

Καταντήσαμε να μην μπορούμε τα ταφούμε όπως γουστάρουμε αν δεν πάρουμε την άδεια των ρασοφόρων της Ιεράς Συνόδου.
Α στον κόρακα συγχύστηκα!

Ephemeron said...

@ xristin
Ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι θα γραφει η περιφημη ΔΗΛΩΣΗ που πρεπει να κανω αν πεθανει ο πατερας μου και θελω να τον αποτεφρωσω...
"Εγω ο Χ πιστοποιω οτι παιρνω στο λαιμο μου την ψυχη του πατερα μου Ψ επειδη θελω να τον αποτεφρωσω, κι ετσι μ' αυτον τον τροπο ειμαι προσωπικα υπευθυνος που μετα θανατο του τον καταδικαζω να παει στην κολαση. Υπογραφη-ημερομηνια και ισως και 20-30 ευρω, και τωρα μπορει να γινει η καυση!
Και μετα απ' αυτο λεει ερχεται η αναπτυξη, και να στην κορυφη ολων των χωρων και παλι η αθανατη Ελλαδα!
Ασε να ευχηθω Καλο μηνα! γιατι δεν μας βλεπω καθολου καλα! :)

Xenoudis - Ξενούδης said...

Είμαι δωρητής σώματος. Ελπίζω το λείψανό μου να το πάρει η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου. Χρήσιμος μετά θάνατο. Όσο για παπαδαριό...
Ξενούδης

Ephemeron said...

@ Xenoudis - Ξενούδης
Το ιδιο και εμεις εδω. Εχουμε ηδη υπογραψει χαρτια οτι δωριζουμε το σωμα μας.
Εδω καμια εκκλησια δεν λεει "πες μου τι θα κανεις το σωμα σου οταν πεθανεις να σου πω αν θα ειμαστε φιλαρακια ή οχι"!!!