Ζω στην Καλιφορνια, που υποτιθεται οτι ειναι μια απο τις πιο ακριβες πολιτειες.
Παρακατω μερικες τιμες απο ενα τοπικο ανεξαρτητο Μεξικανικο super market, στην περιοχη του Palm Springs.
20 μεγαλα αυγα 1,50 ευρω ($ 1.99)
2 κιλα ρυζι 1,88 ευρω ($ 2.49)
1 κιλο χοιρινες μπριζολες 2,83 ευρω ($ 3.75)
1 κιλο κοτοπουλο στηθος 2,83 ευρω ($ 3.75)
5 κοματια φρουτα Mango 0,75 ευρω ($ 0.99)
4 πακετα μακαρονια 0,76 ευρω ($ 1)
Παρακατω ενα απο τα πολλα απιστευτα και ομως αληθινα, για να δειτε ποσο μακρια εχει φτασει αυτο το "τερας" που λεγεται Αμερικανικος καπιταλισμος...
Εισθε χαμηλομισθος;
Εαν το εισοδημα της οικογενεια σας καθε χρονο δεν ειναι υψηλοτερο απο...
για ενα με δυο ατομα $ 24,000
για τρια ατομα $ 28,200
για τεσσερα ατομα $ 34,000
τοτε, επικοινωνηστε μαζι μας και η κυβερνηση θα σας δωσει εντελως δωρεαν ενα κινητο τηλεφωνο που περικλειει δωρεαν πακετο 250 λεπτα (4 ωρες) συνομιλιας καθε μηνα!
Φανταστειτε που εχουν φτασει τα πραγματα αυτη τη στιγμη, η εταιρεια (που συμφερον της φυσικα ειναι να πουλαει δανεια με υψηλα επιτοκια) να τηλεφωνει για να σε ρωτησει αν θελεις να πληρωνεις μικροτερο δανειο με χαμηλοτερο επιτοκιο...
Θελει και ρωτημα; με τα χρηματα που θα μενουν στην ακρη καλυπτω την μιση ετησια φορολογια του σπιτιου.
Αμερικανικος "καπιταλισμoς" ;;;
Ελληνικος "σοσιαλισμος" ;;;
Μηπως πρεπει να τα ξανασκεφτουμε για μια στιγμη τα πραγματα;;;...
26 comments:
"η εταιρεια (που συμφερον της φυσικα ειναι να πουλαει δανεια με υψηλα επιτοκια)"
Όχι δεν τη συμφέρει πάντα αυτό. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Διαφαίνεται μία ανάκαμψη τον τελευταίο καιρό στην οικονομία εδώ.
Πάντως αυτό για το επιτόκια για ψάξε το. Κάποιο νομοσχέδιο πρέπει να έχει περάσει σχετικά με τα δάνεια και τους τόκους.
Και 'μενα με έχουν τρελάνει στα τηλέφωνα για προσαρμογή επιτοκίου σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες (που δεν έχω).
CsLaKoNaS
Λογω της κακης οικονομικης καταστασης η κυβερνηση ριχνει εκατομυρια σε βοηθεια σε παρα πολλους τομεις, δανεια, δημοσια εργα, κλπ κλπ.
Το επιτοκιο του δανειου μου απο 6,8% θα κατεβει στο 4,1% και φανταζομαι οτι την διαφορά την καλυπτουν χρηματα που προερχονται απο την κυβερνηση...
Παντος για τις τιμες του super market να μην το πουμε "ουτε του παπά"... αν καποιος κανει "λογικα" ψωνια με 50 ευρω γεμιζει ενα ψυγειο για ολοκληρο το μηνα...
"αν καποιος κανει "λογικα" ψωνια με 50 ευρω γεμιζει ενα ψυγειο για ολοκληρο το μηνα..."
Και εδώ ακριβώς το ίδιο συμβαίνει. Πολλες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί λίγο λόγω πληθωρισμού όμως τα βασικά προϊόντα είναι πολύ φτηνά.
Αυτά να τα βλέπουν οι βλαμμένοι της αριστεράς και της προ(σ)όδου.
Όσοι πηγαινοερχόμαστε τακτικά στην Αμερική, τα γνωρίζουμε αυτά, όπως γνωρίζουμε και ότι τα βασικά και αναγκαία για την ζωή αγαθά, όπως η στέγη, τα τρόφιμα και ο ρουχισμός, έχουν τιμές πολύ πιο προσιτές.
Από την άλλη πλευρά, ακριβώς αυτές οι διαπιστώσεις μπορούν να σας εξηγήσουν γιατί ο κόσμος βρίσκεται σε τέτοιαν απόγνωση στην πατρίδα μας.
Όσοι με περισσή ευκολία και δίχως καμμιάν ανθρωπιά παρεμβαίνουν βάναυσα σε μισθούς και συντάξεις, δηλώνουν "περιέργως" ανίκανοι να παρέμβουν στο ζήτημα των τιμών...
Και όντως αυτό δεν είναι σοσιαλισμός. Είναι βαραβαρότητα, που μπορεί να πυροδοτήσει από κοινωνική έκρηξη μέχρι έκρηξη των ποσοστών της Άκρας Αριστεράς σε βάθος χρόνου!
Ο Κόσμος Αστεροειδή έχει λαλήσει στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι τιμές παραμένουν τόσο ψηλά όταν οι μισθοί πέφτουν.
Η εξήγηση είναι μία και έχει δύο σκέλη. 1. Ο κρατικός παρεμβατισμός και το θεότρελο ΦΠΑ 2. Υπάρχει μαύρο χρήμα στην αγορά το οποίο κρατάει ψηλά τις τιμές.
Εξαιρώ τους μεσάζοντες και το κίνημα της πατάτας γιατί αυτό αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της ακρίβειας και είναι άλλο θέμα.
Η παρέμβαση του κράτους με τη φορολογία, έμμεση και άμεση είναι το πλέον σοσιαλιστικό μέτρο. Αυτό δε θέλει να το καταλάβει κανένας.
Δε μπορείς να μιλάς για νεο-φιλελεύεθερη επέλαση με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές και μηδεν (ΜΗΔΕΝ) απολύσεις στο δημόσιο, ενα εκατ. ανέργους στον ιδιωτικό τομέα, καμία απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Αλλά όταν μπερδεύουμε τόσο πολύ τις έννοιες και τα νοήματα, μπορεί ο καθένας να λέει τα δικά του, και να έχουμε και όλοι δίκιο.
@ Asteroid
Εγω ακομα προσπαθω να καταλαβω πως το φοβερο "τερας", ο Αμερικανικος καπιταλισμος, που "καταπινει" τους εργατες, εχει φτασει στο σημειο να ειναι πιο "σοσιαλιστικος" (οχι σε ολα, αλλα σε πολλα πραγματα) απ οτι ο περιφημος "Σοσιαλισμος" της Ελλαδας.
Μια φορα και ενα καιρο, δεκαετιες 60 και 70, η ζωη στην Αμερικη ηταν πιο ακριβη απο τη ζωη στην Ελλαδα, και τωρα, μερικες δεκαετιες μετά, η Ελλαδα εχει καταντησει να ειναι πολυ πιο ακριβη, και πολυ πιο εχθρικη στον εργατη και στον χαμηλομισθο, απ οτι η "καπιταλιστικη" Αμερικη...
τι να πρωτοπει κανεις, απο που να αρχισει και που να τελειωσει...
Λάκωνα, εμείς, που ζούμε εδώ, λίγο-πολύ τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά...
Η διαχρονική αλητεία του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα τον ΓΑΠ και την συμμορία του, έδωσε απλώς την χαριστική βολή εισάγοντας νεοφιλελεύθερα μέτρα μόνο στον τομέα των μισθών και πουθενά αλλού.
Ένα οποιοδήποτε σύστημα οικονομικό, όμως, έχει δυνατότητες να πετύχει μόνον όταν εφαρμόζεται με τρόπο καθαρό, ως προς όλα του τα σκέλη! Όταν πρόκειται για αχταρμά μέτρων, από τα οποία άλλα αντλούνται από τον κομμουνισμό άλλα από τον σοσιαλισμό και άλλα από τον φιλελευθερισμό, δεν έχει πιθανότητες, καθώς πολλά αντικρούονται μεταξύ τους, αναιρούν το ένα το άλλο.
Η Ελληνική κοινωνία τα έχει καταλάβει πια αυτά, ελπίζω. Και ελπίζω να δώσει την πρέπουσα απάντηση στους κυβερνώντες αλήτες, που την γονάτισαν και δεν λογοδοτούν.
Το ποιούς θα ψηφίσει είναι άλλο ζήτημα - αλλά τουλάχιστον ας στείλει στα σπίτια τους ή στα δικαστήρια όλους τούτους τους ανίκανους!
Αν εξαιρέσουμε τα περί συμμορίας και του επιλεκτικού φιλελευθερισμού, συμφωνώ. Ο Νεοφιλελευθερισμός δε σου μειώνει το μισθό αλλά στον προσαρμόζει ανάλογα με τις παραγωγικές σου δυνατότητες. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε αυτό; Πάρα πολύ μάλλον!
Μετά από ένα σκασμό μέτρα, το εμπορικό μας ισοζύγιο παραμένει αρνητικό! Αυτό κάτι πρέπει να σου λέει για τις παραγωγικές μας δυνατότητες.
Εν πάσει περιπτώσει, εδώ έχουμε να κάνουμε με κρίσιμες αποφάσεις.
Δεν ξέρω κατά πόσο έχει νόημα να ψηφίζουμε με το σκεπτικό να τιμωρήσουμε τους υπαίτιους ή με το σκεπτικό να δώσουμε προοπτική ανάκαμψης.
Είναι πολύ εύκολο να δώσει μία απάντηση τιμωρίας στους υπαίτιους.
Πρέπει όμως να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε και όχι ποια Ελλάδα δεν θέλουμε. Δυστυχώς οι εναλλακτικές των κομμάτων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι τραγικές.
Asteroid
Ναι, τους κακους πολιτικους θα τους "δαγκωσει" και θα τους κανει "ντά" στο χερι η Λιανα, συντροφια μαζι με τον μητροπολιτη Πειραιως...
http://fonipeiraioton.blogspot.com/2010/01/blog-post_5511.html
Κώστα, δεν με ενδιαφέρει ούτε η Λιάνα ούτε ο Μητροπολίτης Πειραιώς... Διαφωνώ με τα άκρα το ίδιο και δεν αποτελούν κομμάτι του δικού μου, προσωπικού, κόσμου!
Ο Ελληνικός λαός έχει κατηγορηθεί για ανοχή ανεπίτρεπτη και μάλλον δικαίως. Καιρός, λοιπόν, είναι να δείξει ότι γυρίζει σελίδα, ότι η ανοχή του στο πολιτικό έγκλημα, στην πολιτική ανικανότητα και στην πολιτική αυθαιρεσία έληξε. Υπό αυτήν την έννοια, όσοι ακριβώς τον κατηγορούν για ανοχή 30 ετών οφείλουν να του υποδείξουν να προκρίνει την πολιτική τιμωρία όσων ασελγούσαν εις βάρος της Ελλάδας.
Λάκωνα, τα περί συμμορίας του ΓΑΠ έχουν πλέον αποδειχθεί και παρέλκει το να συμφωνήσεις εσύ ή όποιος άλλος. Ο άνθρωπος ήταν παθολογικός ψεύτης και πολιτικός εγκληματίας, ο οποίος, όπως ακριβώς είχα προβλέψει, δυστυχώς, θα απερχόταν χλευαζόμενος. Περιμένω ότι οι ίδιοι οι δικοί του θα τον κατασπαράξουν στο εγγύς μέλλον. Δεν θάχει πουθενά να κρυφτεί στην Ελλάδα!
Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει ο Νεοφιλελευθερισμός, αλλά ξέρω ότι η εν Ελλάδι εφαρμογή του έχειν στραγγαλίσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η χώρα είναι πλούσια σε πόρους και σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, η χώρα έχει τεράστιο παραγωγικό δυναμικό. Ωστόσο, ουδείς παράγει διότι ουδείς έχει κίνητρο να το κάνει. Η ζήτηση είναι στο ναδίρ, η ρευστότητα ανύπαρκτη. Οι μισθοί ίσα που φτάνουν, όταν υπάρχουν, και δεν δίνουν κίνητρο για μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Κανείς δεν αγοράζει και το ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα καραδοκεί η Εφορία να στο πάρει με χίλιους τρόπους. Η Ελλάδα επιβιώνει χάρις στο μαύρο χρήμα και μόνον την στιγμή αυτή - όπως μια μπανανία του Τρίτου Κόσμου.
Θα συμφωνήσω ότι οι Αντιμνημονιακές δυνάμεις δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε το σπουδαίο, αλλά βρίσκω εξ ίσου ζοφερές και τις Μνημονιακές, που εκφράζονται από τον γνωστό και δοκιμασμένο συρφετό των πολιτικών αλητών. Υπό αυτές τις συνθήκες, το δίλημμα πλέον δεν είναι ποιάν Ελλάδα θέλουμε, αλλά τι μπορεί πια να κάνει η Ελλάδα.
Μήπως δεν μπορεί να μείνει στην Ευρώπη, έτσι όπως πορεύεται η Ευρώπη και απαιτεί;
Ελλάδα, που να είναι Ευρώπη για το 1/3 της κοινωνίας και Αφρική για τα 2/3 της κοινωνίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα οδηγήσει σε πολύ χειρότερα!
Διαβάστε αυτό το άθρο στο link, που σας δίνω, για να καταλάβετε τον φαύλο κύκλο, στον οποίο εισήγαγε την Ελλάδα η συμμορία του ΓΑΠ, η οποία είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό και εξυγίανση - αλλ' αντ' αυτών, έδεσε απλώς την χώρα στο άρμα της Τρόικας και των δικών της συμφερόντων.
Η χώρα χρειαζόταν γενναίες μεταρρυθμίσεις και όχι οικονομικό στραγγαλισμό!
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=449962&h1=true
Asteroid
Το κειμενο απο το ΒΗΜΑ δεν με εκπλησει καθολου, μα καθολου.
Και μεσω post αλλα και μεσω σχολίων και εγω αλλα και αλλοι, τα εχουμε πει, εδω και χρονια τωρα, για την παραγωγικοτητα στην Ελλαδα, αλλα οι πιο πολλοι χασκογελαγαν και ελεγαν οτι "Παραγωγη υπαρχει".
Ναι "Παραγωγη υπαρχει" ετσι ακριβως οπως "Λεφτα υπαρχουν"!
"τα περί συμμορίας του ΓΑΠ έχουν πλέον αποδειχθεί"
Ποιος τα απέδειξε; Έχει στοιχεία; Συστάθηκε κάποιο δικαστήριο; Απεφάνθει αμετάκλητα; Είσαι στ' αλήθεια νομικός;
"θα απερχόταν χλευαζόμενος"
Πως τη μετράς την πολιτική ιστορία; Με τους μήνες; Σοβαρά;
Πιστεύεις ειλικρινά πως το χάλι αυτό μας προέκυψε από τη διακυβέρνηση του ΓΑΠ; Αυτά τα λάθη πληρώνουμε; Ότι και καλά μια χώρα κατέρρευσε επειδή μίλησε για Τιτανικό ο Παπακωνσταντίνου;
"Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει ο Νεοφιλελευθερισμός"
Τότε πρώτα πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει και αν υφίσταται και μετά να χρησιμοποιούμε τον όρο.
"Η Ελλάδα επιβιώνει χάρις στο μαύρο χρήμα και μόνον την στιγμή αυτή - όπως μια μπανανία του Τρίτου Κόσμου."
Πάντα έτσι επεβίωνε.
"εξ ίσου ζοφερές"...
εξ ίσου ζοφερές οι δυνάμεις της δραχμής; εξ ίσου;
Η Ελλάδα αλλάζει και η αλλάγη πονάει. Όμως η Ελλάδα της δραχμής τελείωσε.
Όσοι θέλουν να πάνε με τον Καμμένο ή την Αλέκα; Ας πάνε. Θα είναι με τους ηττημένους που νομίζουν πως θα έχουν και πάλι την εκ του ασφαλούς, μεταπολιτευτική, πολυτέλεια να περιφέρουν τη συμπαθητική τους ήττα και διαμαρτυρία για καμία ψήφο και κρατική επιδότηση.
Επίσης μπορούν να πάνε με το ενιαίο ΜΛ ΚΚΕ , ΚΚΕ (μ-λ). Μετά από 35 χρόνια είναι και πάλι μαζί.
Λάκωνα, στην συνείδηση του λαού - και προφανώς του Κόμματός του, που τούδωσε μια γερή κλωτσιά, για να πάει στον αγύριστο - ασφαλώς έχουν αποδειχθεί. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί ήδη - και αυτές, όπως γνωρίζεις,μ δεν περνούν από δικαστήρια. Τις αποδίδει ο λαός, η κοινωνία, η εκλογική βάση ενός Κόμματος, το εκλογικό σώμα, η Βουλή - αλλά όχι τα Δικαστήρια.
Ως προς ποινικές ευθύνες, ελπίζω να έρθει και η ώρα των κανονικών Δικαστηρίων, ώστε να αποδειχθεί αν υπάρχουν και τέτοιες - αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε εκεί...
Η χλεύη είναι δεδομένη. Αν ήσουν εδώ θα το ήξερες. Σε σπίτια, μαγαζιά, γραφεία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως ανέκδοτοι, στην καλύτερη περίπτωση ως εγκληματίας στην χειρότερη! Είναι μάλλον ο πλέον μισητός Πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου... Δεν θα εντυπωσιαθώ αν εγκατασταθεί στο εξωτερικό πολύ σύντομα. Εδώ δεν μπορεί πια ούτε να κυκλοφορήσει.
Χάλι προϋπήρχε - αλλά ο καταστρεπτικός τρόπος αντιμετώπισής του από την συμμορία των ανίκανων του ΓΑΠ οδήγησε στο σημερινό τραγικό σημείο - και, βέβαια, έκανε σταρ τους έως προχθές ανύπαρκτους Τράγκες, Καμμένους, Αλέκες και ΠΑΜΕ κ.λπ., στους οποίους και εσύ αναφέρεσαι...
Τον Νεοφιλελευθερισμό του χειρίστου είδους τον βιώνουμε εδώ... Για έλα κατά δω και το συζητάμε. Όποιος είναι έξω από τον χορό ξέρει πολλά τραγούδια.
Ασφαλώς εξ ίσου ζοφερές. Βλέπεις εσύ σε κάποιον χώρο Μνημονιακό ή Αντιμνημονιακό κάποια προσωπικότητα πολιτική του βεληνεκούς, που θα χρειαζόταν ο τόπος σήμερα;
"Η Ελλάδα της δραχμής τέλειωσε"; Είσαι βέβαιος, είσαι τόσο αισιόδοξος;
Εγώ, αντίθετα, πιστεύω ότι σε 2-3 μήνες πάλι τα ίδια θα συζητάμε... Με τα ίδια διλήμματα θα πορευόμαστε, γιατί οι πολιτικές είναι λάθος και δεν αποδίδουν το παραμικρό, δεν μας βγάζουν από την πτώχευση - γιατί εγώ τώρα πια δεν μιλάω για κρίση. Κρίση υπήρχε προ διετίας. Τώρα υπάρχει πτώχευση πια!
"στην συνείδηση του λαού"
Για ποια συνείδηση του λαού μιλάς; Για την ίδια συνείδηση που έφερνε καταλληλότερο τον Καραμανλή; Τη συνείδηση που θεωρεί ηγέτη με αρχίδια τον Ανδρέα ή εθνάρχη τον θείο (- Θεό) Καραμανλή;
Δε θα πάω πιο πίσω για το ποιους επέλεγε αυτή η λαϊκή συνείδηση και πόσο μας έχει διαχρονικά αλλάξει τα φώτα...
Η συζήτηση για την πολιτική του ΓΑΠ δε μπορεί να γίνει τώρα. Θα χρειαστεί να περάσει καιρός για να δούμε πόσο καταστροφική ή μη ήταν. Ό,τι και να λέει ο κόσμος ό,τι και να λένε τα ΜΜΕ.
Αυτή όμως είναι η λαϊκή συνείδηση. Μέχρι εκεί φτάνει...Μέχρι το πρωτοσέλιδο της σημερινής real news ότι δύο άνθρωποι (ΓΑΠ - Παπακωνσταντίνου) έφταναν για να βυθίσουν μία χώρα... Αυτός είναι ο ελληνικός μικροαστικός ριζοσπαστισμός...χωράει ένα - το πολύ δύο - άτομα στο κεφάλι του...για τους ενόχους μιας κατάρρευσης άνευ προηγουμένου.
Όμως τόσα χωράει και το κεφάλι "σου". Συνεχίζεις να μιλάς για νεοφιλελευθερισμό (χειρίστου είδους) γιατί αυτό ταυτοποιείς ως "κακό", στη συνείδησή σου. Δεν δέχεσαι ότι δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ειδάλως θα είχαμε αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, μείωση φορολογίας κλπ κλπ... Όμως, το ταμπελιάζεις νεο-φιλελεύθερο επειδή το εφαρμόζει η τρόικα. Αυτά "σου είπε" η μεταπολιτευτική δημοκρατία που εδραίωσες δανειζόμενος από τη δική "μου" ζωή....αυτά "λες"!
Και έρχεσαι τώρα να "με" "κατηγορήσεις" ότι είμαι έξω από το χορό...Βέβαια...έπρεπε να είμαι μέσα...όπως και ο Εφημέρος...όπως όλοι όσοι φύγαμε γιατί δε θελήσαμε να χαραμίσουμε τις ζωές μας για έναν Τζουμάκα...Να είμαστε εκεί και να συνεχίσουμε να σκέφτομαστε σαν κι εσάς...
Αυτή είναι η Ελλάδα της δραχμής. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε.
Asteroid
Γιαννη, ολοι οσοι αφησαν τον "Ελληνικο χορό" και ειναι απ εξω, μη φοβασαι και χορευουν αλλο χορό, δεν καθονται κατω απο τις φοινικιες σε μαγεμενες παραλιες να χασκογελανε μισομεθυσμενοι πνιγμενοι στην μακαριοτητα...
ΟΛΟΙ μας χορευουμε το χορό που διαλεξαμε να χορεψουμε.
CsLaKoNaS
Για αλλους δεν ξερω... αλλα για μενα ισχυει η παλια καλη Ελληνικη δικαιολογια, εφυγα απο την Ελλαδα γιατι... "δεν με σηκωνε το κλίμα"!
Σου τόχω πει κι αλλού, Λάκωνα, ότι έχεις τόσο μίσος για τον λαό σου και την πατρίδα σου, που καταντάει κακόγουστο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το μίσος δεν είναι ποτέ μα ποτέ αποτελεσματικό, γιατί, όταν μισείς, δεν μπορείς να κατανοήσεις κι όταν δεν μπορείς να κατανοήσεις δεν μπορείς και να βοηθήσεις στην εποικοδομητική αλλαγή.
Αυτή, όμως, η "κακή" Ελλάδα, αυτά τα "κακά" Πανεπιστήμια έδωσαν σ' εσένα και σ' άλλους πολλούς τα πρώτα αναγκαία εφόδια, που ήταν άξια και επαρκή για να πάτε αλλού, να αναζητήσετε την τύχη σας αλλού και να διαπρέψετε μακροπρόθεσμα. Στο δικό μου μικρό μυαλό, τούτο λέει ότι δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο άθλιες οι Σχολές και η Παιδεία μας! Πάσχουν σε πολλά, αλλά η αθλιότητα, έτσι όπως την παρουσιάζεις, υπάρχει μόνον στο μυαλό σου. Το ίδιο ισχύει και για την χώρα. Πάσχει σε πολλά, αλλά δεν είναι άθλια και σούδωσε κιόλας πολλά, πάρα πολλά! Θάπρεπε να ήσουν λιγότερο αχάριστος απέναντί της...
Σ' ό,τι αφορά τον ΓΑΠ και την συμμορία του, 8-0% του Ελληνικού λαού και, ανάμεσά τους, 1.000.000 άνεργοι διαφωνούν μαζί σου - οπότε λίγη σημασία έχει πια έχει η περαιτέρω συζήτηση ή το τι λέει η REAL NEWS. Σε σχέση, άλλωστε, με την πολιτική του ΓΑΠ και της Τρόικας τα ίδια υποστηρίζουν πια σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι του εξωτερικού και όλοι οι πολιτικοί διεθνώς. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τρόικα να απολογηθεί για την στάση της έναντι της χώρας και την πολιτική, που επέβαλε. Όλοι αυτοί είναι άσχετοι και - πώς το είπες; - μικροαστοί ριζοσπάστες;
Για τον νεοφιλελευθερισμό, τον έχουμε δει να αποτυγχάνει αλλού έτσι κι αλλιώς - όπως αποτυγχάνει οποιαδήποτε ακραία ιδεολογία του αριστερού ή του δεξιού πλευρού του φάσματος. Ασφαλώς εδώ δεν εφαρμόσθηκε πλήρης, αλλά το σκέλος, που εφαρμόσθηκε και εφαρμόζεται είναι κιόλας υπεύθυνο για την προϊούσα εξαθλίωση της Ελλάδας. Ίσως θα έχεις προσέξει ότι δεν έχουν καν πειραχθεί οι υψηλοί μισθοί, αλλά κυρίως οι μεσαίοι και οι χαμηλοί, που εξασφαλίζουν την "πρόοδο" προς μια κοινωνία του 1/3 πλουσίων και 2/3 σε άθλια ή ημιάθλια κατάσταση. Σημασία, έχουν οι ταμπέλες ή η ανηθικότητα και η αναποτελεσματικότητα μιας πολιτικής;
Δεν σε κατηγορώ που είσαι έξω από τον χορό. Μπόρεσες κι έφυγες, σου δώσαμε ως κοινωνία τα εφόδια και τα εκμεταλλεύθηκες σωστά και μπράβο σου. Μη κατηγορείς, όμως, όσους έμειναν και μένουν και αγωνίζονται να επιβιώσουν, να σταθούν όρθιοι στην λαίλαπα, να σώσουν τον τόπο, για νάχεις κι εσύ κάποτε κάπου να γυρίσεις, να ξαναβρείς τους φίλους, τους συγγενείς, τους γονείς σου, τα πράγματα, που άφησες πίσω και που θες δεν θες τα κουβαλάς μέσα σου, έτσι κι αλλιώς.
Μας αξίζει περισσότερος σεβασμός και εκτίμηση, ανεξάρτητα από τυχόν ιδεολογικές ή κοινωνικές διαφορές. Ειδικά σε όσους παλεύουν χωρίς να έχουν ποτέ καμμία σχέση ούτε με Κόμματα ούτε με Τζουμάκες, ούτε με Καραμανλήδες ούτε με ΓΑΠ, ούτε με φοιτητικές και Κομματικές νεολαίες ούτε με συνδικαλιστικές παρατάξεις. Μόνοι μας είμαστε οι περισσότεροι και μόνοι παλεύουμε - ίσως γι' αυτό και δεν μπορέσαμε να φύγουμε όπως εσύ!
Κώστα, έχω τακτική επαφή με το εξωτερικό και ειδικά με την Αμερική έχω στενότατους δεσμούς. Βρίσκομαι εκεί τακτικά - σε λίγες ώρες θα είμαι στην Georgia - και έχω απόλυτη επίγνωση των κοινωνικών καταστάσεων. Ξέρω πως δεν υπάρχουν φοινικιές για όλους, πως οι δυσκολίες είναι μεγάλες παντού. Ξέρω ακόμα πως δεν υπάρχουν ιδανικές χώρες και κοινωνίες. Όπως η Ελλάδα έχει τα προβλήματά της και τα αρνητικά στοιχεία δίπλα στα θετικά, έτσι τάχει κι η Αμερική κι η Γαλλία κι η Αγγλία κ.ο.κ.
Αυτό είναι που δεν εννοεί να κατανοήσει ο μικρός μου φίλος, μολονότι του τα λέμε κι εγώ κι άλλοι 2 χρόνια τώρα.
Άλλο να στηλιτεύεις κάποια κακά κι άλλο να κατηγορείς συλλήβδην μια χώρα κι έναν λαό με απέχθεια ασίγαστη. Αυτό υποδεικνύει ψυχολογικό ζήτημα από κάτω και όχι αντικειμενική ανάλυση ή διάθεση εποικοδομητικής αντιμετώπισης.
Επί πλέον, όταν είσαι απ' έξω, καλό είναι να μη είσαι απόλυτος στις κρίσεις σου. Έχω κι εγώ άποψη για την Αμερική, π.χ., την οποία επισκέπτομαι πιο συχνά απ' ό,τι ο Λάκωνας την πατρίδα του, και την αγαπώ επίσης πολύ περισσότερο απ' ό,τι ο Λάκωνας την Ελλάδα. Παρ' όλ' αυτά, όταν κάνω κρίσεις για την Αμερική - θετικές ή αρνητικές - βάζω πάντα το "ίσως", το "νομίζω" και το "πιθανόν" μέσα, ακριβώς γιατί δεν ζω εκεί, δεν είμαι κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού, δεν βιώνω την καθημερινότητα όπως ένας Αμερικανός ή ένας μόνιμος κάτοικος, έστω. Είναι, επομένως, λειψή ή και στρεβλή η ματιά μου και τα συμπεράσματά μου.
Η Ελλάδα ζει την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Για κάποια πράγματα φταίει για κάποια δεν φταίει. Το βέβαιον είναι ότι δεν μπορούν να την βγάλουν από την πτώχευση οι αχρείοι που 30 χρόνια απεργάζονται την πτώχευση! Δεν μπορούν να την βγάλουν ούτε οι ξένοι, που ευλόγως φροντίζουν τα δικά τους συμφέροντα, ούτε οι ξενόδουλοι. Χρειάζονται Έλληνες άφθαρτοι, φρέσκοι, με φαντασία και ικανότητες, με πόνο και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους.
Και εγώ σου έχω ξαναπεί πως έχεις λάθος εικόνα για το τι πιστεύω για τον ελληνικό λαό. Αυτά που λέω σε εσένα και σε άλλους συν-έλληνες, ας το πω, δεν είναι τα ίδια με αυτά που λέω στου ξένους για εμάς.
Έχει σημασία να λές σωστά πράγματα και στις δύο περιπτώσεις. Να υπερασπίζεσαι εκεί που πρέπει να και να κάνεις κριτική εκεί που θα πιάσει τόπο.
Η κοινωνία δε μου έδωσε τα εφόδια για να έρθω στο εξωτερικό. Τα εφόδια μου τα έδωσε η οικογένειά μου και οι ελάχιστοι καθηγητές που είχα την τύχη να γνωρίσω στη διαδρομή μου. Τα υπόλοιπα είναι ένας βούρκος που απλώς απέφευγα συστηματικά.
Τα πανεπιστήμια λοιπόν έδωσαν τα πρώτα αναγκαία εφόδια γιατί αυτά ήταν. Και ήταν τα μόνα. Τίποτε άλλο.
"δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο άθλιες οι Σχολές και η Παιδεία μας"
Είναι πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.
"Σ' ό,τι αφορά τον ΓΑΠ και την συμμορία του, 8-0% του Ελληνικού λαού και, ανάμεσά τους, 1.000.000 άνεργοι διαφωνούν μαζί σου "
Δε θα ασχοληθώ με την ψυχολογία των μαζών. Ειδικά των εξαθλιωμένων μαζών. Είπα απλώς ότι το ζήτημα της πολιτικής του ΓΑΠ θα κριθεί στο μέλλον.
"Για τον νεοφιλελευθερισμό, τον έχουμε δει να αποτυγχάνει αλλού έτσι κι αλλιώς"
Αυτή είναι κενή πρόταση. Πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει επιτυχία - αποτυχία, να επιλέξουμε ένα ιστορικό παράδειγμα, να ορίσουμε εαν και κατά πόσο εφαρμόστηκαν φιλελεύθερες πολιτικές και μετά να καταλήξουμε σε συμπέρασμα.
"Ασφαλώς εδώ δεν εφαρμόσθηκε πλήρης, αλλά το σκέλος, που εφαρμόσθηκε και εφαρμόζεται είναι κιόλας υπεύθυνο για την προϊούσα εξαθλίωση της Ελλάδας"
Και αυτό είναι λάθος. Λέμε απλώς πως δεν εφαρμόσθηκε. Μόλις χθες η ρύθμιση για τα ταξή έκλεισε υπερ των συντεχνιών.
"Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τρόικα να απολογηθεί για την στάση της έναντι της χώρας και την πολιτική, που επέβαλε."
Και εσύ έβγαλες αμέσως συμπέρασμα; Κάτσε να δούμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Είναι άλλοι οι συσχετισμοί σε αυτό το επίπεδο.
Σέβομαι όλους τους ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα για ένα λόγο. Διότι είναι καταδικασμένοι να "ζούν το θάνατό τους". Στα μάτια μου δεν υπάρχει τίποτε πιο φρικιαστικό από το να ζεί κανείς το τέλος του.
Έτσι εξηγούνται όλες οι ακραίες συμπεριφορές. Δεν πρέπει όμως να δικαιολογούνται.
Έχουν όμως γίνει πολλά. Μεγάλο χρέος διεγράφη. Είναι σημαντικό! Δε το βλέπουμε τώρα αλλά είναι πάρα πολύ μεγάλο βήμα. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που δε μπορούμε να αφήσουμε φωνές λαϊκισμού, στο όνομα οποιασδήποτε αγάπης για το λαό να επικρατήσουν.
Τα πρώτα πρωτογεννή πλεονάσματα αρχίζουν να φαίνονται και γνωρίζω πως μπορεί στον απλό κόσμο αυτό να μη σημαίνει τίποτα (όπως και η διαγραφή χρέους) όμως τα θετικά αυτά θα φανούν στο άμεσο μέλλον.
Η Ελλάδα έχει και πόρους και παραγωγικές δυνατότητες και μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ. Δεν είμαστε Νιγηρία.
Η κρίση είναι ταυτόχρονα ευκαιρεία και μπορούμε να την εκμεταλευτούμε, επιλέγοντας τους λιγότερο χειρότερους.
Τέλος σε ό,τι αφορά τους νέους σχηματισμούς, εμένα προσωπικά μου έκανε θετική εντύπωση αυτός της Δημιουργία Ξανά. Μπορεί να κάνω και λάθος. Για δες το.
Θα είσαι Georgia ?
Πέρνα DC όπως έρχεσαι! Κερνάμε και starbucks :)))
Asteroid
"Η Ελλάδα ζει την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της."
Δυστυχως, εχεις δικιο...
"Για κάποια πράγματα φταίει, για κάποια δεν φταίει."
Και σ αυτο εχεις δικιο...
"Το βέβαιον είναι ότι δεν μπορούν να την βγάλουν από την πτώχευση οι αχρείοι που 30 χρόνια απεργάζονται την πτώχευση!...Χρειάζονται Έλληνες άφθαρτοι, φρέσκοι, με φαντασία και ικανότητες, με πόνο και αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους."
Θα σταθω εδω για ενα λεπτο...
Υπαρχει περιπτωση να μην πανε καλα τα πραγματα. Ακομα και ατομα που υποτιθεται οτι ειναι σκεπτόμενα στην Ελλαδα, μου λενε οτι ο Ομπαμα εγινε προεδρος για να ριξουν "σταχτη στα ματια των Αμερικανων"... Εδω πεφτει φοβερο γελιο! οι Αμερικανοι ψηφισαν τον Ομπαμα γιατι επι 8 χρονια με τον Μπους ειδαμε τον ουρανο σφοντυλι! Αυτοι που φοβουνται πιο πολυ τις αλλαγες κατα βαθος ειναι οι Ελληνες και οχι οι Αμερικανοι, εχουν μαθει ετσι οπως εχουν μαθει, και καθε αλλαγη τους φαινεται συνωμοσια.
Οι ΝεοΔημοκρατες θα συνεχισουν να ψηφιζουν ΝΔ, οι Πασοκοι θα συνεχισουν να ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ, κλπ κλπ.. Επι χρονια τωρα τα ιδια, και τα ιδια, και τα ιδια, αλλα δυστυχως καμια ουσιαστικη αλλαγη, γιατι; γιατι ο κοσμος φοβαται τις αλλαγες, γιατι στην Ελλαδα τον εχουν μαθει να ειναι ο ενας, ο μοναδικος, ο τελειος Ελληνικος λαος και το κομμα που ψηφιζουν να ειναι το τέλειο κομμα! Ετσι που να φτανει στο σημειο ο κοσμος να παραληρει εντελως και να λεει οτι ο Ομπαμα εγινε προεδρος μονο και μονο επειδη "ηθελαν να ριξουν σταχτη στα ματια του κοιμισμενου Αμερικανικου λαου"(!) Ε λοιπον οταν ακουω κατι τετοιες χαζομαρες, απο ατομα που εχουν τελειωσει και ενα και δυο πανεπιστημια στην Ελλαδα, αυτο απο μονο του εμενα μου λεει παρα πολλα, και δυστυχως με λυπη μου δεν βλεπω να ερχονται καθολου μεγαλες αλλαγες, απλα αλλο ενα "ανακατεμα στην κατσαρολα"...
Asteroid
Georgia? με συγγενεις ή φιλους?
ευχομαι να περασεις καλα!
(Δυστυχως "δεν με σηκωνει το κλιμα της"... ειναι αρκετα συντηρητικη πολιτεια με πολλους φανατικους χριστιανους, επισης εκτος απο το κακο "κλιμα", εχει και μπολικη υγρασια...)
μια γνώμη: ο Έλληνας αποφέυγει την επίπονη παραγωγή, προτιμάει το εμπόριο (τα γνωστά ατέλειωτα μικροκαταστήματα) και τις μεταφορές (πχ ναυτιλία). Οι τάσεις αυτές όμως δημιουργούν περιττές αλυσίδες μεσαζόντων, που ο κάθε κρίκος προσθέτει κόστος. Έτσι φτάνουν πολλά αγαθά να πουλιούνται υπερβολικά ακριβά...
Ξενικός
Ξενικός
"Εκμεταλευτες του Ελληνικου μοχθου δεν ειναι τοσο οι καπιταλιστες μας, οσο οι συνεχιστες της ενδοξης Ελληνικης παραδοσης των αεριτζηδων. Μεσαζοντες, παραγοντες, κομπιναδοροι (ελληνοαμερικανοι και μη).
Οι Ελληνικες επιχειρησεις ειναι βασικα οικογενειακες. Διατηρουν ολη τη ζεστασια, αλλα και ολη την απανθρωπιά της οικογενειακης ατμοσφαιρας"
(Νικος Δημου)
Κώστα, δυστυχώς ή ευτυχώς, όλοι μου οι συγγενείς και οι φίλοι είναι εγκατεστημένοι σε πολιτείες του Νότου.
Κι ίσως γι' αυτό νοιώθω πολύ δεμένος με τον Νότο - από την Florida ώς το Texas - καθώς έχω περάσει μήνες και μήνες στις Πολιτείες του.
Κλιματολογικά, βέβαια, είναι όντως βάσανο μεγάλο η περιοχή! Νομίζω πως θα μου ταίριαζε πολύ περισσότερο το κλίμα της California, όπου, δυστυχώς, έχω περάσει μονάχα μια εβδομάδα. Ελπίζω να επανέλθω δριμύτερος, γιατί νοιώθω πως έχω εκκρεμότητες. ;-)
Η Νέα Υόρκη, όπυ έχω ζήσει κάποιους μήνες, είναι αδυναμία τεράστια - τόσο, που για χάρη της μάλλον θα ξεπερνούσα και την τάση μου για ζεστά κλίματα!!!
Post a Comment