Tuesday, August 2, 2011

Και μετα...

Διαβαζω απο τα ΝΕΑ online..

Blog μονο με... ονοματεπωνυμο
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμα τα νομοθετικά μέτρα για την ταυτοποίηση των διαχειριστών στα ελληνικά ιστολόγια (Blog), καθώς και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στην περίπτωση εγκλημάτων, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. 

Και μετα... θα ερθουν τα μικροτσιπ στα διαβατηρια, και μετα gps στα κινητα τηελεφωνα, ετσι ωστε να ξερουν που βρισκεται ο κατοχος του καθε κινητου ανα πασα στιγμη,  και μετα.... και παει λεγοντας...
Η Αμερικη εχει αρχισει εδω και πολυ καιρο την εκδοση διαβατηριων με μικροτσιπ, οπως επισης και η Κινα, και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι στο μελλον ολες οι χωρες θα κανουν το ιδιο.
Η τεχνολογια αλλαζει και μαζι της αλλαζει και η ζωη, ειτε το θελουμε ειτε οχι.
Σιγουρα δεν εχω να φοβηθω ή να κρυψω τιποτα, αλλα η ιδεα οτι ανα πασα στιγμη καποιος θα ξερει που εισαι, τι φαγητο τρως, τι μουσικη ακους, σε ποιους μιλας, που πας, τι βιβλια σου αρεσουν, ποιο πολιτικο κομα υποστηριζεις, κλπ κλπ, με κανουν να αναρωτιεμαι ποιος ειναι περισσοτερο ελευθερος, ενας αστος που σουλατσαρει με το πανακριβο αυτοκινητο του στο Los Angeles ή ενας απλος κυνηγος που ζει στους βαλτους της Louisiana...

20 comments:

CsLaKoNaS said...

Η ταυτοποίηση διαχειριστών στα blogs δε μπορεί να προκύψει αν η διαχειρίστρια εταιρεία, π.χ. η google, δε συμφωνήσει να δώσει τα στοιχεία του ιδιωκτήτη του blog. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δε φαίνεται να μπορεί να συμβεί.

Από την άλλη σκέφτομαι πόσο περισσότερη ανάγκη έχει ένας κυνηγός που ζει στους βάλτους της Λουιζιάνα το κινητό με gps, από εμάς που ζούμε στις πόλεις!

Η ψηφιακή εποχή που ζούμε φίλε Εφήμερε δεν κυνδινεύει από τα οργουελικές καταστάσεις άλλων εποχών και καθεστώτων που ο κόσμος καταδίκασε οριστικά.

Στην ψηφιακή εποχή ό,τι κλειδώνει, ξεκλιδώνει. Μην έχεις κανένα φόβο ότι π.χ. μπορεί μία μόνο δύναμη να ελέγξει το ίντερνετ.

Οι κίνδυνοι βρίσκονται αλλού και όχι σε αυτά που περιγράφεις.

Ephemeron said...

CsLaKoNaS
Δεν φοβαμαι την επωνυμια, επισης δεν με πιανει τρομος με τη σκεψη οτι καποιοι μπορει να ξερουν παρα πολλα απ τη ζωη μου, και τελος η αληθεια ειναι οτι μου αρεσουν αρκετα απο αυτα που απολαμβανουμε λογω τεχνολογιας.
Νομιζω υπαρχουν πολλα θετικα αλλα και πολλα αρνητικα στην ολη υποθεση.
Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι με ολα αυτα που ερχονται μαζι με την τεχνολογια, πολλοι θα "θορυβηθουν", ειδικα παρα πολλοι Ελληνες που ακομα και ο μαναβης της γειτονιας συνωμοτει εναντιον τους, στο κοντινο μελλον θα εχουν μεγαλο προβλημα.
Οσο για τους κυνηγους στους βαλτους κατι μου λεει οτι ισως να ειναι πιο ευτυχισμενοι απο διαφορες "ψωναρες της μεγαλης πολης", κι αν οχι ευτυχισμενοι, τουλαχιστον ειναι λιγοτερο στρεσαρισμενοι απ οτι τα εκατομυρια ρομποτακια των πολεων.

CsLaKoNaS said...

Εφήμερε ο κυνηγός των βάλτων έχει πολύ μεγαλύτερη αναγκη την τεχνολόγια των κινητών με εντοπισμό. Σε μία δύσκολη στιγμή μια τέτοια συσκεύη μπορεί να τον σώσει!!

Σημασία λοίπον έχει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Το πρόβλημα της ανωνυμίας των μλογκς δεν είναι απλό και σηκώνει πολύ κουβέντα.

Ephemeron said...

Συμφωνω μ αυτο που λες αλλα... Θα μπορουσε να ειναι μια αλλη μικρη συσκευη, (και οχι το κινητο), που θα μπορουσε ενας κυνηγος ή ενας δυτης, ή ενας ορειβατης, να την χρησιμοποιησει για περιπτωση αναγκης. Δεν νομιζω ολοι οι υπολοιποι που πανε μονο στο σουπερ μαρκετ ή στην λαίκη αγορα ή στο ΙΚΑ, να χρειαζεται να εχουν κινητα με gps για να ξερει καποιος που ειναι ανα πασα στιγμη κλπ...
Οσο για τα blogs, αν καποιος blogger νομιζει οτι κανεις δεν ξερει ποιος ειναι, κανει φοβερο λαθος, ο "Θειος" google , αλλα και αλλοι, γνωριζουν οχι μονο τα ονοματα μας αλλα και πολλα αλλα...
Απ την αλλη πλευρα η επωνυμια ισως να φερει περισσοτερη υπευθυνοτητα (που την χρειαζομαστε ολοι μας...)

ασωτος γιος said...

συμφωνω με τον CsLaKoNaS και προσθετω οτι και τωρα ξερουν τι ψηφιζουμε τι κανουμε αν ειμαστε στρεητ η γκεη
απλα σε λιγο θα ναι οργανωμενο ολο αυτο

John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Ο Άσωτος μιλάει σοφά...
Προσωπικά, κυκλοφορώ και γράφω στο Internet επωνύμως (παρά τα ζητήματα, που εν προκειμένω θα μπορούσε να εγείρει η επαγγελματική και κοινωνική μου θέση), οπότε σε προσωπικό επίπεδο δεν με απασχολεί η επωνυμία των blogs.
Με ενοχλεί, όμως, η σκέψη και η πρόθεση, πίσω από όλο αυτό, που επιχειρείται να γίνει... η οργάνωση του πράγματος και η αντιδημοκρατική "αξιοποίησή" του από επιτήδειους πολιτικούς και άλλους...

suncitizen said...

Στα μέηλ κυκλοφορεί ότι έχουν ήδη καταγράψει ποιοι κατεβάζουν ταινίες παράνομα και τώρα που θα αρθεί το απόρητο των τηλεπικοινωνιών, οι εταιρίες θα ζητήσουν αποζημιώσεις.
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά...

ELvA said...

Φιλε Ephemeron

Πως ομως θα το πετυχουν αυτο, εφ οσον μιλουν παντα για τα ελληνικα blogs τα οποια ομως ανηκουν σε ξενες εταιρειες και η οποια πολιτικη τους βουληση πεφτει πανω σε ξενη νομοθεσια, οποτε ειναι δυσκολο να γινει κατι τετοιο, αν δεν αλλαξουν και οι εταιρειες αυτες αναλογη πολιτικη περι ανωνυμιας, κατι που δεν εχουμε ακουσει μεχρι τωρα, εδω, τουλαχιστον.
Παντως, οπως το βλεπω εγω, αυτα ειναι μετρα προς ...εκφοβισμο και σε καμμια περιπτωση δεν ειναι αποδεκτα και απο αλλες κυβερνησεις, μονο απο αυτες που φοβονται τις λαικες αντιδρασεις στις παραλογες περικοπες εισοδηματος και στις αντιδημοκρατικες πολιτικες επιλογες τους...
Το θεμα δεν ειναι αν εχουμε να κρυψουμε κατι, (οι περισσοτεροι δεν εχουμε και μαλιστα μας γνωριζουν), το θεμα ειναι οτι δεν συντρεχουν λογοι να μας ..παρακολουθουν με την υποψια οτι ισως γραψει κανεις κατι που να αποκαλυπτει τις βρωμιες τους και αυτο, βεβαια, επ ουδενι το θελουν!
Μηπως αραγε ειναι αρεστα σε εμας τα νομοσχεδια κλπ μετρα που ψηφιζουν αυτοι, συχνα μαλιστα μολις με οριακη πλειοψηφια, οποτε, αν αυτο ειναι δημοκρατια αλλο τοσο εχουμε κι εμεις ως πολιτες και bloggers το δικαιωμα να μην εχουμε επωνυμα blogs!

Ephemeron said...

ασωτος γιος
σαφως και ξερουν ακομα και τωρα ποιοι ειμαστε, τι κανουμε κλπ, και η διαπιστωση αυτη δεν με κανει να τρομαζω ή να φοβαμαι. Ομως υπαρχουν παρα πολλα ατομα που ακομα εχουν κολησει και γραφουν και ξαναγραφουν για "φακελωματα" και "μεγαλο αδερφο", το οποιο ειναι σχιζοφρενικο, γιατι απ τη μια δεν θελουν τον "μεγαλο αδελφο" αλλα απ την αλλη θελουν να χρησιμοποιουν ολα τα "παιχνιδια" που τους δινει ο "μεγαλος αδερφος"... (η περιπτωση των gay bloggers που ειναι στην ντουλαπα και χρησιμοποιουν social media ειναι ακομα πιο "σχιζοφρενικη"...)

Ephemeron said...

Asteroid
Το ξερω οτι εισαι απο τους λιγους επωνυμους bloggers, αλλα νομιζω αν ρωτουσαμε οι πιο πολλοι θα ηθελαν να μεινουν ανωνυμοι. Εμενα προσωπικα "δεν μου καιγεται καρφι", πρωτον γιατι δεν εχω να κρυψω τιποτα, και δευτερον γιατι ουτως ή αλλως ξερουν ποιος ειμαι, μιά που εγω πληρωνω την συνδεση για ιντερνετ.
Αρκει να σου αναφερω οτι υπαρχουν Ελληνες gay bloggers που φοβουνται οτι... μπορει σε καποια στιγμη να διωχτουν, να χασουν την δουλεια τους, ή ακομα και να χασουν την ζωη τους...
Ειναι λιγο δυσκολο για τον Ελληνα να αφησει την κουκουλα και την ανωνυμια πισω του, μια που τον εχουν ζαλισει στην κυριολεξια επι χρονια τωρα, οτι ολοι θελουν να τον φακελωσουν και ολοι θελουν το κακο του.

Ephemeron said...

suncitizen
Ειμαι εναντιον των software, ταινιων, τραγουδιων, που τα κατεβαζει ο κοσμος παρανομα. Εδω εχουν πεσει κανονια οχι τωρα αλλα εδω και χρονια, οταν ξαφνικα ερχεται ενας φοβερα μεγαλος λογαριασμος για παρανομα downloads, και που πρεπει να τον πληρωσει καποιος ή να παει δικαστηριο. Ολοι αυτοι που κατεβαζουν παρανομα οτι βρουν μπροστα τους το κανουν επειδη αυτοι οι ιδιοι δεν χανουν λεφτα. Αν ηταν αυτοι οι τραγουδιστες ή οι ηθοποιοι ουτε καν θα το σκεφτονταν να κατεβασουν τιποτα παρανομο...

Ephemeron said...

Elva
Η καθε κυβερνηση, σε καθε χωρα, λειτουργει με το δικο της τροπο.
Ας μην ξεχναμε και ολα οσα εχουν γινει τα τελευταια χρονια απο διαφορες κυβερνησεις σε σχεση με google, twitter, facebook, κλπ. (απαγορευσεις, ή μερικη χρηση ή με περιορισμενη προσβαση ,κλπ) απο την Κινα μεχρι την Αιγυπτο και το Μπελαρους.
Η κατασταση με το ιντερνετ γινεται ολο και πιο πολυπλοκη. Για παραδειγμα ειχα παθει τη "πλακα μου" οταν για πρωτη φορα, πριν αρκετο καιρο, καταλαβα οτι ενω επισκεφτομουν Ελληνικες ιστοσελιδες, παρ ολα αυτα σε πολλες περιπτωσεις οι διαφημησεις στις Ελληνικες ιστοσελιδες δεν ηταν Ελληνικες αλλα Αμερικανικες. Εκει που εβλεπα Ελληνικες ειδησεις στο πλαϊ να βλεπω διαφημησεις απο Αμερικανικες εταιρειες απ οπου ειχα κανει αγορες στο παρελθον. Με λιγα λογια, η Αμερικανικη εταιρεια "ταδε" απ την οποια ειχα αγορασει ενα μουσικο οργανο να ακολουθει τα βηματα μου στο ιντερνετ (!) και να με βομβαρδιζει με βιντεο-διαφημησεις μεσα απο Ελληνικες ιστοσελιδες (!!) που σημαινει οτι η εταιρεια αυτη ξερει σε ποιες ιστοσελιδες παω, ποσο συχνα παω, ποσο χρονο ξοδευω, κλπ Αν ολα αυτα τα κανει μια ΑΠΛΗ εταιρεια, τοτε φανταζομαι τι θα κανουν μερικοι αλλοι...

aizen999 said...

καλα αυτο ειναι κακο για πολλους οπως εμενα.ειμαι γκει και ζω με τους γονεις μου-αμα τεθει θεμα επωνυμιας θα σβησω το μπλογκ μου για να γλυτωσω τα χειροτερα.

Ephemeron said...

aizen999
Δεν νομιζω να φτασουν τα πραγματα μεχρι εκει. Και δεν νομιζω να υπαρξει κινδυνος να το μαθουν καποιοι που δεν θα ηθελες ή οι γονεις σου.

Unknown said...

Δε πα να πνιγούνε. Δεν έχω να κρύψω ή να φοβηθώ τίποτα.

the elf at bay said...

Η ελευθερία όπως την εννοεί ο καθένας έχει πολλές πλευρές. Ό,τι κι αν γίνει θα βρίσκονται τρόποι διαφυγής. Ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει.

Ephemeron said...

bear
Σωστα μιλας, αν και η αληθεια ειναι οτι εχει παραγινει το πραγμα με την συλλογη πληροφοριων.

Ephemeron said...

the elf at bay
Σαφως και ο καθενας εννοει την ελευθερια με το δικο του τροπο.
Υπαρχουν ακομα και ατομα που αισθανονται ελευθεροι με το οτι... μπορουν και ψωνιζουν στο σουπερ μαρκετ.

suncitizen said...

Εφήμερε...
Αν περπατούσες στο δρόμο και ξαφνικά έβλεπες χύμα ένα σωρό cd με ταινίες που σου αρέσουν και software για τον Η/Υ σου τι θα έκανες;
Θα σκεφτόσουν ότι δεν θα τα πάρεις, αλλά θα πας να τα αγοράσεις από το μαγαζί;
Αν ενας φίλος σου αντιγράψει ένα CD που σου αρέσει τι θα πεις; Δεν το παίρνω διότι είναι παράνομο;
Αυτά ακριβώς γίνονται και με το ίντερνετ.
Το θέμα είναι να κλείσουν τα κεντρικά sites που κάνουν αυτή τη δουλειά. Όχι εμένα που τα βρίσκω δωρεάν και τα κατεβάζω.
Και εν πάση περιπτώσει ας με προειδοποιήσουν πρώτα και μετά.

Ephemeron said...

suncitizen
Αν ολοι αυτοι που κατεβαζουν πειρατικα CD και DVD, ηταν τραγουδιστες ή ηθοποιοι θα τους αρεσε να μην αγοραζει κανενας την δουλεια τους, και να τα κατεβαζουν ολοι στη "ζούλα"; δεν νομιζω...