Sunday, May 15, 2011

Εδω το Albedo, εκει το Albedo, που ειναι το Albedo?

Διαβαζω ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο απο το ΒΗΜΑ online απ οπου και το παρακατω αποσπασμα.

"Η Αθήνα εμφανίζεται να εκπέμπει ακριβώς διπλάσιους ρύπους (10,4 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα) από το πολύ μεγαλύτερο Παρίσι (5,2 τόνους), περισσότερους από το Πεκίνο (10,1 τόνους) και οριακά λιγότερους σε σχέση με τη Νέα Υόρκη (10,5) και τη Σανγκάη (11,2). 


Η εκδίκηση της μπετονούπολης 
Οι παλαιοί Αθηναίοι είχαν μια ιστορία να διηγούνται από τα χρόνια του Οθωνα: Εφερε - λέει - τους καλύτερους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους για να του σχεδιάσουν τη νέα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Αυτοί είδαν περιχαρείς το άνοιγμα του Λεκανοπεδίου προς τη θάλασσα και σχεδίασαν πλατιές λεωφόρους, μεγάλα τετράγωνα και μπόλικες πλατείες, που όλα κατηφόριζαν ομαλά από την Ακρόπολη προς το Φάληρο. Οι εγχώριοι όμως αυλικοί του ηγεμόνα φρύαξαν· άδικα είχαν «καθαρίσει» με Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο, Κολοκοτρώνη και όλους τους μπαρουτοκαπνισμένους; Είχαν κάνει «επενδύσεις» αυτοί και είχαν γραπώσει όλα τα οικόπεδα, από την Πλάκα μέχρι τα Τουρκοβούνια. Τώρα θα τους χαλούσαν τη δουλειά αυτοί οι «κουτόφραγκοι»; Τον τούμπαραν λοιπόν τον βασιλιά και τα σχέδια έμειναν στα συρτάρια. Το αποτέλεσμα το γευόμαστε σήμερα: μια πόλη με στενά δρομάκια στο περισσότερο μέρος της, που επεκτάθηκε σταδιακά με «τσουνάμια αυθαιρέτων». Ηρθε και η μπετονοποίηση της μετεμφυλιακής εποχής και την αποτελείωσε. Τώρα, όταν η νέα γενιά την περιεργάζεται με το Google Earth, βλέπει μια θάλασσα τσιμέντου με ελάχιστες νησίδες πρασίνου. 

Μιλήσαμε όμως για «θερμικό νησί». Τι είναι αυτό και τι συνεπάγεται; Τις απορίες μάς τις έλυσε μια ημερίδα που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Ecocity υπό τον τίτλο «Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας». Οπως ειπώθηκε εκεί, θερμική νησίδα είναι το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα στο εσωτερικό των πόλεων σε σχέση με τα περίχωρα, που οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος που προκαλεί η αποθήκευση ηλιακής ενέργειας στις αστικές επιφάνειες, όπως είναι τα κτίρια και οι δρόμοι, στη διάρκεια της ημέρας. Στη διαμόρφωση της θερμικής νησίδας συμβάλλουν τα υλικά των αστικών επιφανειών που έχουν χαμηλή αντανακλαστικότητα (χαμηλό albedo). Αυτά παρακρατούν τη θερμότητα την ημέρα και την αποδίδουν τη νύχτα, εμποδίζοντας τη φυσική ψύχρανση της ατμόσφαιρας. Σε αυτό συντελούν επίσης πρόσθετες ανθρωπογενείς πηγές ενέργειας, που προέρχονται από τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον κλιματισμό των κτιρίων, καθώς και το ύψος και η διάταξη των κτιρίων γύρω από στενούς δρόμους, που εμποδίζουν τη διαφυγή της ηλιακής ενέργειας και την κυκλοφορία του αέρα. 
Ευνόητα λοιπόν τα στενά δρομάκια των συνοικιών της Αθήνας και τα μύρια κλιματιστικά της την εξακόντισαν στο βάθρο των πρωταθλητών που προαναφέραμε..."

11 comments:

Hfaistiwnas said...

Ώστε έτσι ο Όθων ε; Τον έκαναν ότι ήθελαν! Πρώτη φορά ακούω αυτή τη λέξη, διαβάζεται ολμπίντου; χεχεχε

Ephemeron said...

Hfaistiwna
Καλημερα! :)
Διαβαζεται Αλμπίντο.

Hfaistiwnas said...

Καλημέρα!!
αχά Αλμπίντο λοιπόν.. φαντάζομαι για τους στενούς δρόμους της Αθήνας δεν μπορεί να γίνει και τίποτα πια.. τι μπορείς να κάνεις το τσιμέντο?

Ephemeron said...

Hfaistiwna
Το μονο που μπορεις να κανεις με το τσιμεντο ειναι να το σπασεις σε μικροτερα κοματια και να το εκμεταλευτεις σαν υλικο σε διαφορες αλλες εφαρμογες...
Απ οτι θυμαμαι παλια (δεκαετια 80) η Αθηνα με φοβιζε πολυ οταν ειχαμε σεισμους, η σκεψη οτι μια πολυκατοικια ολοκληρη μπορει να πεσει και να σε πλακωσει με εκανε να τρεμω...

Hfaistiwnas said...

Τι εννοείς? Να αρχίζουν να γκρεμίζουν πολυκατοικίες? Και ο κόσμος τι θα κάνει?

Ephemeron said...

Hfaistiwna
χα-χα! οχι βεβαια! και φυσικα δεν θελω να δω πολυκατοικιες να γκρεμισουν! απλα εκανα λογοπαιγνιο με την ερωτηση σου "τι μπορείς να κάνεις το τσιμέντο?"
Σοβαρα τωρα, δεν μπορεις να κανεις και πολλα πραγματα με τη Αθηνα οπως ειναι τωρα... σε θεωρω πολυ τυχερο εκει που ζεις! :)

Hfaistiwnas said...

Ναι σαι καλά!
Η κατάσταση στην Αθήνα το Καλοκαίρι είναι αποπνικτική όντως, έμεινα δυο Καλοκαίρια, θέλει αντοχές..

Unknown said...

Καλημέρα. Νέο μωρό. :-)

Ephemeron said...

bear
Να το χαιρεσαι!!!
Παντα μου αρεσαν οι "υιοθεσιες"! :)
Καλη εβδομαδα!

Unknown said...

Τι να χαίρομαι. Θα με κλείσουν φυλακή για παιδεραστία. λολολ
25 χρονών είναι. Καλά το πες για υιοθεσία.

Ephemeron said...

bear
αυτο δεν ειναι τιποτα!!! εχω δει κατι διαφορες μεχρι και... 20-80 !!!
Ειδικα στο θεμα αυτο, δεν μου φαινεται τιποτα παραξενο ή περιεργο...