Monday, September 27, 2010

Δευτεριατικο σοκ...

Διαβαζω λοιπον Δευτεριάτικα, τους πινακες με τα καινουργια τελη κυκλοφοριας για το 2011 και με "πιανει ενα σοκ"!
Η διαφορά της τιμης για τα τελη κυκλοφοριας μεταξυ Los Angeles και Αθηνας, ειναι κατι το συγκλονιστικό.

Γνωριζα απο πριν οτι υπαρχει διαφορά, αλλα σημερα με τα καινουργια νουμερα, ειδα ποσο μεγαλη ειναι η διαφορα αυτη...
Παιδιά καθεστε;;; παρακαλω... καθηστε,  και κρατηθητε, για να μην πεσετε......
Η τιμη των τελων κυκλοφοριας στην Αθηνα ειναι πανω απο... 1200 %  πιο μεγαλη, απο τα τελη κυκλοφοριας στην Καλιφόρνια. (!!!)
Ναι, ακριβως οπως το διαβαζετε... οχι 50 % πάνω, οχι 100 % , οχι 200 % ουτε 500 % ... αλλα... 1200 %  πιο ακριβα τα τελη κυκλοφοριας στην Ελλαδα απο οτι στην Καλιφορνια.
Τα τελη κυκλοφοριας για το αυτοκινητο μου (3.000 κ. εκ.) στην Καλιφορνια ειναι $ 90 δολλαρια (66,7 ευρω) το χρονο, ενω αν ημουν στην Αθηνα θα επρεπε να πληρωσω ισως παραπανω απο $ 1.213 δολλαρια (900 ευρω)
Ετσι ωστε να αναρωτιεται κανεις αν οι Αμερικανοι "φαινονται για Αμερικανάκια", ή αν οι Ελληνες πολιτικοι βλεπουν τις τελευταιες δεκαετιες, ολους τους Ελληνες "σαν Αμερικανάκια"...
Τι να (πρωτο) πει κανεις;;;...

18 comments:

Triton said...

Καλησπέρααααα!
Κοίτα,μια σχέση με την Αμερική την έχουμε!Απο 90$ ξεκίνησαν απο την Ουάσιγκτων αλλά μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα(τα τέλη κυκλοφορίας),λόγω κυροζίνης,πήγανε στα 1213$.Είναι λογικό,μην τους αποπαίρνεις τους ανθρώπους,έχει ακριβύνει-ξανά μανά-και το πετρέλαιο...:)

CsLaKoNaS said...

Εγώ έφερα το jeep (4.000 κ.εκ.)στο dc:

Ταξινόμηση (πινακίδες)+ΚΤΕΟ+τέλη κυκλοφορίας για ένα χρόνο+άδεια πάρκινγκ για ένα χρόνο μου βγήκε 148 δολλάρια.

Στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα τέλη κυκλοφορίας. Τα αυτοκίνητα από κάποια κυβικά και πάνω αποτελούν τεκμήρια και πληρώνεις κι άλλο φόρο.

b|a|s|n\i/a said...

και να φανταστείς πέρσι πληρώσαμε και πράσινο τέλος! σε αυτοκίνητο 1200 κυβικά του '99 μοντέλο ήταν 50 ευρώ (επιπλέον). αφού τα πληρώσαμε όλοι αποφασίσανε πως το μέτρο δεν ήταν δίκαιο. μα επιστροφή καμιά!

Hfaistiwnas said...

Δεν θέλω να το σκέφτομαι...!!!

Ephemeron said...

Triton,
ελα ντε! αυτο να μου πεις...
μεχρι να φτασει το προγραμμα στην Αθηνα απο Αμερικη αυγατησαν οι τιμες και γι' αυτο ειναι "λιγακι" μεγαλυτερες και πιο πιπεράτες...

Ephemeron said...

CsLaKoNaS,
Και ετσι καταλαβαινει κανεις, γιατι ο κοσμος εδω στην ερημο οδηγαει αυτοκινητα οπως, Bentley, Rolls Royce, Aston Martin, Maserati, Lamborghini, Lotus, κλπ και δεν τους καιγεται καρφι... γιατι ολοι πληρωνουν τους φορους που πρεπει...
Στην Ελλαδα αν καποιος ειχε ενα πανακριβο αυτοκινητο, θα ηταν σαν να ελεγε... "ειμαι εκατομυριουχος φορολογειστε με"...
Και οπως ολοι, και ο σκυλος τους και η γατα τους, ξερουν, στην Ελλαδα... ειναι "ελαχιστοι" αυτοι που εχουν πανω απο το μισθο του μηνα και καθολου καταθεσεις στις τραπεζες...
Στην Ελλαδα εδω και δεκαετιες ολοκληρες (!!!) ολοι ειναι φτωχοι και τιμιοι και αγωνιζονται για το καλο της πατριδας...

Ephemeron said...

b|a|s|n\i/a,
μα πια επιστροφη συζηταμε τωρα;
...δεν λες παλι καλα που δεν το διπλασιασαν φετος να φτασει 100?
Γιατι βλεπεις φιλε μου για "καποιους", το να ζει κανεις με μια συνταξη 600 ευρω το μηνα ειναι μια χαρα, με την προυποθεση οτι αυτοι οι "καποιοι" εχουν μισθο 4.000 ευρω το μηνα...
Αυτο με αλλα λογια ειναι γνωστο και ως το περιφημο... "Ελληνικο φιλοτιμο" (!)
Μετα σε πιανουν τα δακρυα ή αρχιζεις και βλαστημας ασταματητα;...
Καλη εβδομαδα!

Ephemeron said...

Hfaistiwna,
δυστυχως ειναι η αληθεια...
Η Ελληνικη πραγματικοτητα ποναει το κοσμο...
Αλλα... απ την αλλη, αυτο συμβαινει σε ολες τις χωρες, απλα με διαφορετικο τροπο...

ELvA said...

Φιλε Ephemeron

Εχεις δικιο για το οτι στην Ελλαδα πληρωνουμε (και) για τα αυτοκινητα πολλα περισσοτερα απο τις ΗΠΑ, ομως σε πολλες χωρες που σεβονται το περιβαλλον, οπως π.χ η Σουηδια κ.α, δεν εξαρταται η φορολογηση ενος ΙΧ απο τα κυβικα του, αλλα απο το τι ειδος καυσιμο χρησιμοποιει και σε τι ποσοτητα εκπεμπει στο περιβαλλον!
Ετσι στη Σουηδια υπαρχει ενας στανταρ φορος τελων κυκλοφοριας 360 κορωνες/χρονο, (36 ευρω περιπου),αλλα σ αυτον προστιθεται και ενα ποσο που υπολογιζεται βασει του καυσιμου και της εκπομπης του στο περιβαλλον, οποτε σ ενα μεσο αυτοκινητο που κινειται π.χ με βιοκαυσιμα το ποσο μπορει να ανερχεται σε 1600 SEK/χρονο, ενω σε ενα αλλο που κινειται με βενζινη σε 2130 SEK/χρονο και ενα αλλο με diesel σε 5 000 SEK/χρονο!
Πιστευω οτι λιγες χωρες μιμουνται το παραδειγμα της Σουηδιας οσον αφορα το περιβαλλον και ειναι φυσικα προς τιμην τους! Eτσι θα επρεπε να υπολογιζονται τα τελη κυκλοφοριας παντου αν θελουμε να ειμαστε δικαιοι και σωστοι απεναντι στο περιβαλλον!

Καλη σου μερα! :)

sCaTterBraiN said...

θα συμφωνήσω με την elva. οι ηπα είναι παράδειγμα αλόγιστης σπατάλης ενέργειας.
καλημέρα!
:-)

(θα συμφωνήσω στο ότι επειδή εδώ δεν μπορούν/ δεν θέλουν να πιάσουν τους φοροφυγάδες αρμέγουν τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα. είναι ντροπή)

Ephemeron said...

Elva,
γεια σου φιλη μου,
Θα πω κατι που ισως δεν ξερουν πολλοι... Η Καλιφορνια ειναι απο τις πολιτειες που εχουν τους πιο αυστηρους νομους για την μολυνση της ατμοσφαιρας σε ολη την Αμερικη. Πριν δωσουν την αδεια κυκλοφοριας, τα αυτοκινητα περνανε (αναγκαστικα) απο ειδικο τεστ, και αν βρουν οτι η "ἑκπομπη" αεριων απο την καυση, δεν ειναι η επιτρεπτη... δεν σου δινουν αδεια κυκλοφοριας. Πολυ απλο! Αυτο δεν ειναι καλυτερο απο το να σου κοπανανε προστιμο, και να σε αφηνουν να συνεχιζεις τη μολυνση;

Ephemeron said...

sCaTterBraiN,
Φιλε μου ευτυχως τα πραγματα αλλαζουν...
Για παραδειγμα, σημερα, η πρωτη χωρα σε μολυνση δεν ειναι πια η Αμερικη αλλα... η Κινα, και απο πισω ερχεται πολυ κοντα η Ινδια.
Η Αμερικη τα εχασε τα σκηπτρα της μολυνσης, τελειωσε η υποθεση, τα πηρε η Κινα!
Τωρα για την σπαταλη ενεργειας συμφωνω, αλλα και παλι εχουμε αρχισει και φτιαχνουμε οτι μπορουμε. Μονο στην περιοχη που μενω, εχουμε windmills, 4.000 ανεμογεννητριες(!!!) με κοστος 300.000 δολλαρια για την καθε ανεμογεννητρια.
Scatter δυστυχως τα καλα της χωρας εδω δεν τα πολυ-λενε, μονο τα ασχημα και τα περιεργα φθανουν στα αυτια του κοσμου σε αλλες χωρες...

sCaTterBraiN said...

όχι, ακούγονται και τα καλά, π.χ. ξέρω ότι η καλιφόρνια είναι από τις πιο οικολογικά δραστήριες πολιτείες και από τις πιο προοδευτικές. πάντως έχω την εντύπωση πως στην κατά κεφαλή μόλυνση η κίνα και η ινδία είναι πολύ πιο κάτω (θα μου πεις αν φτάσουν αυτές οι 2 το ύψος της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας ευρώπης και ηπα θα πεθάνουμε όλοι μαζί).

ELvA said...

Φιλε μας, Eφημερε, καλα κανεις και μας ενημερωνεις, επειδη εγω ειχα ηταν απο τις πολεις με τη μεγαλυτερη ατμοσφαιρικη ρυπανση στις ΗΠΑ! Τελικα μαλλον αυτο ισχυε περισσοτερο στο παρελθον και τωρα δειχνει να εχει βελτιωθει η κατασταση χαρις στους ελεγχους καυσαεριων, οπως ειπες..

Το οτι πολλοι δεν εχουμε καλη γνωμη για την Αμερικη ειναι κυριως για τη πολιτικη της, αλλα αν δε ρωτησουμε και για αλλα θεματα,πως θα μαθουμε κατι οπως αυτο που εγραψες για τη Καλιφορνια και τους νομους για το περιβαλλον; ;-)

Kαλο απογευμα!

Athanasios Int said...

γιαιτ ρε πουλακι μου κανεις τετοια αρθρα και μοιραζεις εγκεφαλικα?χαχαχαχα :)

Το Λαγωνικό said...

Ντεν έχω αυτοκίνητο καρντιά μου... που έλεγε μια παλιά πολύ καλή διαφίμηση.

suncitizen said...

Μα στην Καλιφόρνια είναι αυτονόητο ότι όλοι πληρώνουν φόρους. Εδώ δεν πληρώνει κανείς.
Οπότε αυξάνουν οι έμμεσοι φόροι...

Ephemeron said...

suncitizen,
Ναι... η κατωτερη ταξη και η μεσαια πληρωνουμε φορους... αυτοι που κανουν εκατομυρια πληρωνουν πολυ λιγα, γιατι εχουν φορολογικες ελαφρυνσεις...
Οπως και να εχει το πραγμα, οπως ειπες και εσυ, εδω πληρωνουμε φορους...
Εδω ειναι παρα πολυ ευκολο να σου παρουν το σπιτι ή ακομα να πας και φυλακη για τους φορους...
Αντε... να δουμε ποτε θα γινει αυτο και στην Ελλαδα, να πληρωνει ο καθενας οτι πρεπει ή αλλιως να πηγαινει φυλακη, για να δουμε μετά ποσοι θα συνεχισουν να κλεβουν...