Sunday, December 6, 2009

Διαβαζω... IV

Διαβαζω απο το Βημα της Κυριακης το αρθρο της Μαριας Καραβια
(Προδημοσίευση από το βιβλίο της Μαρίας Καραβία «Ο στοχαστής του Μαρουσιού. Μνήμες και συνομιλίες με τον Γιάννη Τσαρούχη», Εκδόσεις Καπόν, κυκλοφορεί Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου)

Η φωνή και η βεντάλια

Οι άγνωστες παραστάσεις της Κατοχής, όπου ο Γιάννης Τσαρούχης υποδυόταν γυναίκες, με κοινό την Κοτοπούλη, την Παπαδάκη, τον Βεάκη, τη Δανάη και όλη την αθηναϊκή κοινωνία της εποχής
Η Ελένη Παπαδάκη, που τον είχε ακούσει κάποτε να τραγουδάει άριες από την «Τραβιάτα» ντυμένος ως κυρία με τα καμελίας, του είχε πει: «Γιάννη μου, ήσουνα υπέροχος. Κι όπου δεν έφτανε η φωνή σου, έφτανε η βεντάλια σου!..».

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια δεν ήταν η μόνη θαυμάστρια των μεταμφιέσεων του Γιάννη Τσαρούχη. Οι περίφημες παραστάσεις του, που έφτασαν στο αποκορύφωμα της ευρηματικότητας στα πάρτι της Κατοχής, τα αναγκαστικά ολονύχτια λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είχαν πάντοτε εκλεκτό καλλιτεχνικό κοινό. Γι΄ αυτό και οι περιγραφές τους έχουν διασωθεί στην προφορική παράδοση της αθηναϊκής κοινωνίας. Κι όχι μόνο ανεκδοτολογικά. Εχουν φτάσει ως τις μέρες μας όλες οι λεπτομέρειες για το πώς ήταν φτιαγμένα τα διάφορα κοστούμια, με τα υποτυπώδη υλικά που είχε στη διάθεσή του εκείνο τον καιρό της τραγικής ανέχειας ο ζωγράφος. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, οι εμφανίσεις του αυτές έχουν διασωθεί σε μικρές τσακισμένες και ξεθωριασμένες από τον καιρό φωτογραφίες, που επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο εκείνων των κοστουμιών, τη φαντασία, τη βαθιά, βαθύτατη γνώση του για την εποχή και το αιώνιο χιούμορ του κράμα οξύτατης κοινωνικής παρατήρησης και ειρωνείας.

Διαβαστε ολο το αρθρο απο το Βημα ΕΔΩ
---------------------------------------------------------------------------------

Διαβαζω απο το ethnos.gr

Ετοιμη η Ελλάδα να αποδεχτεί τη «Στρέλλα»

Eπειτα από την ενθουσιώδη υποδοχή που της επιφύλαξαν Ελληνες και ξένοι στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και το βάπτισμα του πυρός που πήρε στις γαλλικές αίθουσες στα μέσα Νοεμβρίου, η «Στρέλλα», που έχει την τρέλα και την περήφανη τραγικότητα της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη, ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα στις 17 Δεκεμβρίου. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μια από τις πιο προκλητικές αλλά και ρομαντικές ταινίες που γύρισε Ελληνας δημιουργός τα τελευταία χρόνια; Ναι, απαντά ο Πάνος Χ. Κούτρας, που στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του (έχουν προηγηθεί η «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» και η «Αληθινή ζωή») ξεδιπλώνει την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια τρανσέξουαλ πόρνη κι έναν πρώην κατάδικο.
-----------------
....Συμμετέχεις στους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη. Με ποιον τρόπο θα ήθελες να δεις το ελληνικό σινεμά ν’ αλλάζει;

Προσωπικά ήθελα να δω την Ελλάδα να αλλάζει επιτέλους! Οχι σε κάτι που δεν είναι, αλλά σε αυτό που είναι και δεν τολμάει να παραδεχτεί. Να φανεί θαρραλέα και ευφάνταστη. Να τελειώνει με αυτή την πληγή που λέγεται ελληνορθόδοξη ηθική, να μπορέσει να αποδεχτεί το νέο της πρόσωπο. Οι Κινημογραφιστές στην Ομίχλη, ζητάμε ένα νέο νόμο για τον κινηματογράφο αλλά συγχρόνως και ένα διαφορετικό πολιτιστικό πρόσωπο της χώρας. Ουσιαστικά το αληθινό της πρόσωπο, που παλαιοί μηχανισμοί, νοσηρές αντιλήψεις και πελατειακές σχέσεις το κρατάνε κρυφό και πολλές φορές το πολεμάνε αμείλικτα. Ας τελειώνουμε λοιπόν, μπας και πάμε παραπέρα.

Διαβαστε ολο το αρθρο ΕΔΩ

4 comments:

Hfaistiwnas said...

Δεν ήξερα ότι ο Τσαρούχης είχε ταλέντο και στο θέατρο!!
Την Στρέλλα αν κατέβω Αθήνα θα τη δω!
Καλησπέρα!

the boy with the arab strap said...

πρεπει να ηταν πολυ μεγαλη μορφη . σε λιγες μερες ξεκιναει στο μουσειο μπενακη μεγαλη εκθεση του τσαρουχη .

Ephemeron said...

Hfaistiwna,
Ευχομαι να παιξουν την ταινια τον Γεναρη, στο Palm Springs International Film Festival.
Θα ηθελα να την δω!!!

Ephemeron said...

off,
Πολυτάλαντος...