Wednesday, June 22, 2011

Αχ Ελλαδα μου...

Ειναι να μην το πει κανεις;..."Αχ Ελλαδα μου... πως σε βασανιζουν οι Ελληνες"
Αλλα ας αρχισω απο την αλλη πλευρα του Ατλαντικου, ή ισως καλυτερα θα επρεπε να πω απο την πλευρα του Ειρηνικου, και μετα να γυρισω στην Ελλαδα.
Τουλαχιστον σε δυο απο τις πολιτειες που βρεχονται απο τον Ειρηνικο ωκεανο, Καλιφορνια και Ορεγκον, εχω κατ επαναληψη ψαρεψει, απο ψαρια μεχρι αστακους, και σαν καθε υπευθυνος πολιτης που σεβεται το περιβαλλον, ακολουθω κατα γραμμα ολες τις εντολες που πρεπει καποιος να ακολουθει.
Κατ αρχας, ολοι οσοι θελουν να ψαρεψουν πρεπει να εχουν αδεια για ψαρεμα.
Βεβαια μερικοι θα πουν "τι λες ρε φιλε, σιγα μην πληρωσω την κυβερνηση επειδη θα παω για ψαρεμα"
Κι ομως εγω πληρωνω μετα χαρας, γιατι με τα χρηματα απο τις αδειες,, η τοπικη κυβερνηση πληρωνει τον μισθο επιστημονων που συνεχως εργαζονται για να επιβλεπουν το περιβαλλον, να κανουν ερευνες και αναλυσεις, και να προσπαθουν να λυσουν οτι προβληματα προκυψουν. Επισης μεγαλο μερος των εσοδων απο τις αδειες, πηγαινει για τον μισθο πολλων αλλων υπαλληλων, που σαν φυλακες εποπτευουν ωστε να μην γινουν παρανομιες.
Στη παρακατω φωτογραφια, βλεπουμε τις εκβολες του ποταμου Rogue στη μικρη πολη Gold Beach, της πολιτειας Oregon. Καθε χρονο χιλιαδες οι επισκεπτες στη περιοχη, που ερχονται για διακοπες και ψαρεμα.
Το μονο που δεν φαινεται στη φωτογραφια ειναι κατι αλλο, εκτος απο τις εκατονταδες βαρκες των ψαραδων που προσπαθουν να ψαρεψουν σολωμο. Δεκαδες κρατικοι υπαλληλοι σκορπισμενοι τριγυρω, σχεδον κρυμενοι, και εφοδιασμενοι με πολυ δυνατες διοπτρες, κρατανε σημειωσεις σε μπλοκακια. Αν καποιος απο τους ψαραδες κανει οποιαδηποτε παρανομια, και δεν τηρησει τους κανονες αλιειας, το προστιμο μπορει να αρχισει απο 500 δολαρια και να φτασει μεχρι μερικες χιλιαδες δολαρια, και σε μερικες περιπτωσεις ακομα και φυλακη. 
Στις παρακατω φωτογραφιες, οι οποιες ειναι καρέ απο φιλμ (film frames), μπορουμε να δουμε καποιους  να ψαρευουν καβουρια, αφου τα μετρησουν με ενα χαρακα, αν ειναι μικροτερα σε μεγεθος απο αυτο που οριζει ο νομος, τα ριχνουν πισω στη θαλασσα. 



Δυστυχως κατι τετοια δεν ισχυουν στην Ελλαδα, ή αν ισχυουν κανενας δεν σεβεται τους νομους, και για αυτο φτανουμε στο θλιβερο σημειο να διαβαζουμε κατι σαν το παρακατω (απο τα ΝΕΑ online) .

"Σήµα κινδύνου για τη µείωση των αλιευµάτων στο Ανατολικό Αιγαίο εκπέµπει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Ερευνα που πραγµατοποίησε και αφορά τους µήνες Ιανουάριο - Μάιο 2011 έδειξε ότι τα πιο συνηθισµένα είδη ψαριών (σκορπίνα, µπαρµπούνι, σουπιά, γόπα και κακαρέλος) που αλιεύονται στην περιοχή µειώνονται σε ποσοστό 60% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα αποτελέσµατα της έρευνας είναι ακόµη πιο απογοητευτικά στα εµπορικά είδη ψαριών, όπως η συναγρίδα, ο σαργός, οι κουτσοµούρες, τα λυθρίνια, τα σκαθάρια. Εκεί η µείωσηχτυπάει κόκκινο, αφού φτάνει το 88%.Το διάστηµα Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 δηλαδή αλιεύτηκαν 1.488 ψάρια και το 2011 µόλις 175. Οπως τονίζεται από την οργάνωση, τα ιχθυαποθέµατα προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης. Τα συνολικά αλιεύµατα έχουν πέσει στο µισό (51%) σε σχέση µε την περασµένη χρονιά. 
...∆ύο είναι οι βασικές αιτίεςγια την κατακόρυφη πτώση των αλιευµάτων στο Ανατολικό Αιγαίο....
... η Ελλάδα πρωτοστατεί µεταξύ των κρατών-µελών της Ε.Ε. όχι µόνο στις παράνοµες, καταστροφικές πρακτικές, αλλά και στη δίχως τον παραµικρό έλεγχο αλιεία."


Μετα απο κατι τετοιο ειναι ποτε δυνατον να μην πει καποιος... "Αχ Ελλαδα μου... πως σε βασανιζουν οι Ελληνες";;; 

ΥΓ Επ ευκαιριας στο μικρο αυτο ψαροχωρι Gold Beach στο Oregon, ειδα και κατι που δεν ειχα ξαναδει πριν, και ηταν μια μεγαλη ευχαριστη εκπληξη. Οι ντοπιοι, επειδη δεν θελουν να σκοτωνουν τα διαφορα αδεσποτα ζωντανα, στην προκειμενη περιπτωση γατες, εχτισαν στην ακρη του χωριου, μια μικρη πολη με σπιτακια για αδεσποτες γατες! Οι ψαραδες, και οχι μονο, ταϊζουν και φροντιζουν τα συμπαθεστατα ατυχα κατοικιδια, και ετσι ολοι ειναι ευτυχισμενοι. Απολαυστε την φωτογραφια... 


Thursday, June 16, 2011

Χωρις λογια


ΥΓ   Ευχαριστω τον καλο μου φιλο Μ για το email που μου εστειλε, πακεταρισμενο με διαφορα δωρακια οπως το παραπανω!

Tuesday, June 7, 2011

Η διπλη σφαλιαρα.

Παμε αλλη μια φορα...
Η Ελλαδα δεν ειναι η μονη χωρα που υποφερει.
Η Ελλαδα δεν ειναι το μονο "πειραματοζωο" της ΕΕ και της Αμερικης.
Ακομα και οι Αμερικανοι περνανε δυσκολους καιρους.
Πορτογαλια, Ισπανια, Ιταλια, Ιρλανδια, Ισλανδια...
Ο κοσμος υποφερει.
Ομως η Ελλαδα εφαγε διπλη σφαλιαρα.
Η πρωτη σφαλιαρα ηταν η ιδια που εφαγαν ολες οι αλλες χωρες, ολοι οι λαοι, απο τους Αμερικανους μεχρι τους Ισλανδους, η σφαλιαρα των Τραπεζων, η σφαλιαρα του credit.
Η δευτερη σφαλιαρα, αυτη που ποναει ακομα πιο πολυ, και για την οποια ο κοσμος δεν θελει πολλες φορες ουτε να κανει λογο, δεν ηρθε απο εξω.
Η δευτερη σφαλιαρα, επεσε στους Ελληνες απο... τους Ελληνες.
Η δευτερη μεγαλη σφαλιαρα στον Ελληνα ηρθε απο...
Απο τον ξαδερφο μου το γιατρο που εκλεβε την εφορια επι χρονια.
Απο τον αλλο ξαδερφο μου, που σαν "απλος" δημοσιος υπαλληλος πηγαινει για κυνηγι με απαστραπτουσα Μερσεντες, αλλα κανεις ποτε δεν ρωτησε απο που ηρθαν τα λεφτα για το ακριβο αυτοκινητο.
Απο τον Χ φιλο, που άρπαζε απανωτες επιχορηγησεις απ την κυβερνηση, χωρις να πληρωνει ή ακομα και να δινει ενσημα στους εργατες.
Απο τον Θειο μου, τον "πονεμενο φτωχο αγροτη" που αφησε πισω του ολοκληρη περιουσια και σπιτια.
Απο την γειτονισα που εσπρωξε μεσω της ψηφου της, ωστε ο νομος να της δωσει το δικαιωμα να παρει συνταξη στα 40, ωστε αλλα κοροϊδα τωρα να αναγκαστουν να δουλευουν μεχρι τα 65 ή και τα 70.
Απο τον γιατρο του ΙΚΑ, που εκτος απο το μισθο του και τα εσοδα του προσωπικου του ιατρειου, εχει παρει τοσα πολλα φακελακια ολα αυτα τα χρονια, που αν τα βαλεις το ενα διπλα στ' αλλο, κανεις το γυρω της γης 7 φορες.
Απο τον καθε Ελληνα πολιτικο που εξαφανισε εκατομυρια, σαν να ηταν ο καλυτερος ταχυδακτυλουργος στο Λας Βεγκας.
Απο αυτους και αλλους πολλους, ηρθε η δευτερη μεγαλη σφαλιαρα που εφαγαν οι Ελληνες.

Και τωρα για αλλη μια φορα, απ οτι φαινεται, ο Ελληνας ετοιμαζεται να ξαναφαει πολλαπλες σφαλιαρες απο τους συμπολιτες του, που αρνουνται να αλλαξουν, και ριχνουν ολα τα λαθη στην κυβερνηση, στους καπιταλιστες Αμερικανους, στους φασιστες Γερμανους, στους σοβινιστες Γαλλους, κλπ κλπ.
Τωρα, αν πιστεψουμε μερικους "αεριτζηδες", οτι μια χωρα σαν την Ελλαδα που εχει ανεπαρκη γεωργια και κτηνοτροφια, σχεδον ανυπαρκτη βιομηχανια, και οχι αρκετες εξαγωγες αλλα αντιθετα μεγαλες εισαγωγες, αν λοιπον πιστεψουμε οτι η χωρα κατω απο τετοιες συνθηκες θα τα παει μια χαρα χωρις δανεια, απο μονη της, τοτε ας ετοιμαστουμε για μια αλλη σφαλιαρα που θα πονεσει πολυ περισσοτερο απ τις αλλες.
Ηρθε η ωρα να κοιταχτουμε στον καθρεφτη και να ξεχασουμε τις αερολογιες.
Οσο οι Ελληνες ξαδερφοι μου συνεχιζουν το ιδιο βιολι, οσο ο Ελληνας γιατρος συνεχιζει να βγαζει μονο 1000 ευρω το μηνα, παρ ολο οτι τα φακελακια γεμισανε ολοκληρα τσουβαλια, και οσο οι Ελληνες πολιτικοι θα συνεχισουν να κανουν ταχυδακτυλουργιες με εκατομυρια, δυστυχως τιποτα δεν θα αλλαξει.
Αν δεν αλλαξουμε εμεις οι ιδιοι, οσα δανεια και να παρουμε, οσες πτωχευσεις κι αν κυρηξουμε, ποτε τιποτα δεν θα αλλαξει στην Ελλαδα.
Απλα θα υποφερουμε ενω θα συνεχισουμε να αναμασαμε την ιδια καραμελα που αναμασαμε εδω και πολυ πολυ καιρο... οτι "για ολα φταινε οι καπιταλιστες Αμερικανοι και οι φασιστες Γερμανοι, κλπ κλπ κλπ..."  ενω εμεις δεν φταιξαμε ποτε!

Friday, June 3, 2011

Happy Pride!



Και μη χειροτερα...

Ενας δεκαεπταχρονος μαθητης στην Κινα, πουλησε το νεφρο του για να αγορασει ενα ipad !!!
Ο 17χρονος πουλησε κρυφα απο τη μητερα του, το νεφρο του για περιπου 2.500 ευρω.

Θα μπορουσα να γραφω και να γραφω επι ωρες, κανοντας σχολια για την παραπανω ειδηση...
Αντι αυτου... ας παμε σε μια αλλη ειδηση...
Οικογενεια απο την Σλοβενια υιοθετησε ενα ορφανο αρκουδακι 3 μηνων...

Τωρα αν καποιος φτασει στο σημειο να πει οτι, "ο ανθρωπος ειναι ενας πολυπλοκος "ιος" ο οποιος διαρκως μεταβαλλεται, και στο τελος θα αυτοκαταστραφει" θα ειχε αδικο;;;
Εγω προτιμω να σκεφτομαι το αρκουδακι...

Wednesday, June 1, 2011

Καλο μηνα!

Filmed by Terje Sorgjerd, between 29th April and 10th May 2011 in the Arctic, on the archipelago Lofoten in Norway.

The Arctic Light from TSO Photography on Vimeo.